Københavns Professionshøjskole

Kvote 2: Nedgang fortsætter på de store professionsuddannelser

Del

Københavns Professionshøjskole har modtaget 9.271 ansøgninger via kvote 2, heraf 3.557 førsteprioritetsansøgninger. Det er særligt nedgang at spore på lærer-, pædagog- og socialrådgiveruddannelsen

Studerende på Københavns Professionshøjskole
Studerende på Københavns Professionshøjskole Svend Rossen, Københavns Professionshøjskole

Ansøgningsfristen for kvote 2 til de videregående uddannelser er netop overstået, og Københavns Professionshøjskole har oplevet en faldende søgning til lærer-, pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen. Det er særlig kritisk for pædagoguddannelsen, der er gået tilbage de seneste fem år i træk.  

Københavns Professionshøjskole har samlet set modtaget 9.271 ansøgninger, heraf 3.557 førsteprioritetsansøgninger. Det er en lille tilbagegang på 4,1 procent i forhold til kvote 2-søgningen i 2023, hvor de tilsvarende ansøgertal lød på henholdsvis 10.150 og 3.624. Til gengæld er det 25 procent færre kvote 2 ansøgere end i 2019.  

”Vi står i en meget kritisk situation, hvor antallet af ansøgere bliver ved med at falde til vores vigtige uddannelser. Det er ikke kun skidt for Københavns Professionshøjskole, men så sandelig også for hele samfundet. Daginstitutionerne i hovedstadsregionen skriger på dygtige pædagoger, skolerne mangler lærere, og sygehusene må gang på gang opgive at få besat deres ledige sygeplejerskestillinger”, siger rektor Anne Vang Rasmussen fra Københavns Professionshøjskole.  

Pædagoguddannelsen har modtaget 519 førsteprioritetsansøgninger via kvote 2 i år med 569 i 2023. Det er tilbagegang på 7 procent. Men hvis man ser tilbage på søgningen i 2019, så var der dengang hele 958 førsteprioritetsansøgere via kvote 2. 

På læreruddannelsen var tilbagegangen på 14 procent i forhold til sidste år. Sygeplejerskeuddannelsen er gået tilbage med 1 procent, mens socialrådgiveruddannelsen har en nedgang på 9 procent.   

Kvote 2-tallene skal ses i lyset af, at der i øjeblikket er store rekrutteringsproblemer i hovedstadsområdet, når det handler om pædagoger, lærere og sygeplejersker. Daginstitutioner, skoler og hospitaler kæmper med mange ubesatte stillinger, og en prognose fra Damvad Analytics viser, at der kommer til at mangle ca. 9.600 pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere i hovedstadsregionen i 2030.  

”Regeringen er på vej med en uddannelsesreform, som ventes i løbet af foråret. Her er det vigtigt, at politikerne har modet til at lancere en ambitiøs reform, og også prioritere vores uddannelser økonomisk”, fastslår Anne Vang Rasmussen.  

“Vi har selvfølgelig også selv et ansvar. Både for den gode undervisning, de fede studiemiljøer og for at fortælle de gode historier, men vi kan ikke gøre det alene”. 

De seneste tal fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at 24 procent af de studerende på landets videregående uddannelser er optaget via kvote 2. På professionshøjskolerne er tallet oppe på 36 procent.

Udviklingen i kvote 2-ansøgninger på Københavns Professionshøjskole    

2024: 9.271 ansøgninger – 3.557 førsteprioritetsansøgninger 

2023: 10.150 ansøgninger - 3.624 førsteprioritetsansøgninger   

2022: 11.967 ansøgninger – 4.052 førsteprioritetsansøgninger   

2021: 15.456 ansøgninger – 5.061 førsteprioritetsansøgninger   

2020: 13.778 ansøgninger – 4.742 førsteprioritetsansøgninger   

2019: 13.902 ansøgninger – 4.755 førsteprioritetsansøgninger   

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Anne Vang Rasmussen, rektor, Københavns Professionshøjskole
Anne Vang Rasmussen, rektor, Københavns Professionshøjskole
Download
Studerende på Københavns Professionshøjskole
Studerende på Københavns Professionshøjskole
Download

Links

Fakta om Københavns Professionshøjskole

- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Nyt forskningsprojekt skal forebygge vold og overgreb mod kvindelige stofbrugere18.4.2024 12:20:10 CEST | Nyhed

Forskere fra Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole skal i et nyt projekt med støtte fra Offerfonden se nærmere på, hvordan volds- og seksualforbrydelser mod udsatte kvinder i marginaliserede stofmiljøer bedre kan håndteres og forebygges. For selv om kvinderne i stort omfang udsættes for overgreb, anmelder de dem sjældent og ser ofte volden som selvforskyldt og en selvfølge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye