Et skridt tættere på at beskytte europæiske bier: Stort nyt EU-projekt søsat
Målet med det nye EU-projekt er at ændre måden, vi vurderer risiko og påvirkning af pesticider på. I dag vurderer vi udelukkende enkelte pesticiders påvirkning af honningbier, men projektet vil udvikle nye værktøjer til at vurdere flere pesticiders påvirkning af hele bestande af vilde bier, sommerfugle og andre insekter.

Den 17. og 18. januar mødtes eksperter i bestøver-økologi, pesticider, toksikologi, involvering af interessenter og kommunikation i Aarhus for officielt at skyde det nye EU-finansierede projekt PollinERA i gang.
Næsten 50 mennesker fra hele Europa var mødt op på Aarhus Universitet for at søsætte projektet.
De næste fire år vil forskere fra otte europæiske lande slå pjalterne sammen for at forsøge at løse et af hovedproblemerne for bestøvere. Nemlig nedgangen i bestandene på grund af pesticider.
For at løse problemet har forskerne opsat fire målsætninger:
-
Udfylde hullerne i den økotoksikologiske data, vi har i dag. Lykkes det, vil det gøre forskerne i stand til at lokalisere, hvor de skadelige pesticider kommer fra, og hvordan bestøverne bliver eksponeret for dem. Og det vil gøre det lettere at forudsige, hvordan pesticider vil påvirke forskellige arter af bestøvere.
-
Udvikle og teste et overvågningsprogram for pesticider og bestøvere på tværs af Europa. Herunder vil forskerne udvikle risikofaktorer og stille information til rådighed om, hvordan blandinger af forskellige pesticider påvirker bestøvere.
-
Udvikle nye modeller, der kan forudsige pesticiders påvirkning af bestøvere. Det vil være modeller, der kan forudsige, hvordan miljøet som helhed bliver påvirket, hvordan de forskellige arter af bestøvere bliver påvirket, og hvordan hele bestande rammes af pesticiderne.
-
Udvikle et risikovurderingsværktøj, som fungerer på populationsniveau. Værktøjet skal kunne vurdere mange forskellige stressorer og ændringer i landskab og landbrug på én gang.
Projektet løber fra 2024 til 2027.
Om PollinERA |
PollinERA er en forkortelse for: Understanding pesticide-Pollinator interactions to support EU Environmental Risk Assessment and policy. Projektet er finansieret af EUs Horizon Europe-program. PollinERA bliver koordineret af The Social-Ecological Systems Simulation Centre (SESS) på Aarhus Universitet, og det er professor Christopher J. Topping, der leder projektet. |
Kontakter
Christopher J. ToppingProfessorLeder af the Social-Ecological Systems Simulation (SESS) Centre, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet
Tlf:+45 93 52 25 03cjt@ecos.au.dkJeppe Kyhne KnudsenJournalist og videnskabsformidler Faculty of Technical Sciences
Tlf:93508148jkk@au.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum