Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Fleksibilitet og plads til fritid kan få flere til at vælge et længere arbejdsliv

Del

Fleksible arbejdstider, en arbejdsuge på 20,5 timer eller 3.668 kr. ekstra om måneden. Hvad skal der ifølge seniorerne skrues på, for at flere ønsker at blive længere på arbejdsmarkedet? Det har en ny rapport fra NFA kortlagt.

Getty Images

Fritiden trækker i mange af os, når pensionsalderen efter et langt arbejdsliv nærmer sig. En formiddag med kajakklubben, tid til at hente barnebarnet i børnehaven eller muligheden for at besøge familien på Fyn.

Samtidig er folkepensionsalderen siden 2018 steget fra 65 til 67 år, og det er efterspurgt, at vi bliver flere år på jobbet.

Men måske kan en bedre balance mellem arbejde og fritid bidrage til, at flere både kan holde til og får lysten til at arbejde til en højere alder. Det mener seniorerne i hvert fald selv, viser ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som bygger på spørgeskemabesvarelser fra over 14.000 beskæftigede +50-årige.

- Reduceret arbejdstid, fleksible arbejdstider, muligheden for hjemmearbejde og flere seniordage er noget af det, de beskæftigede +50-årige rapporterer som en del af løsningen, fortæller professor på NFA Lars L. Andersen, der er projektleder af SeniorArbejdsLiv og står bag rapporten.

Fleksible arbejdstider, nedsat arbejdstid og længere ferier

I undersøgelsen svarer næsten hver tredje (30%), at en bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden ville kunne få dem til at arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig.

Der er også ønske om nedsat arbejdstid, længere ferier og flere seniordage blandt de +50-årige. Knap hver anden (49%) svarer, at de ønsker at gå ned i tid, mens kun 2% kunne tænke sig at gå op i tid. Den gennemsnitlige ønskede alder for at overgå til nedsat arbejdstid er 64,8 år. Den ønskede gennemsnitlige arbejdstid ved denne alder er 20,5 timer om ugen.

Samtidig ville hver tredje (33%) arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis der var mulighed for længere ferier. Helt konkret skulle det være gennemsnitligt 10,9 ekstra feriedage om året. Næsten hver anden (44%) ville arbejde til en højere alder, hvis der var mulighed for flere seniordage.

- Det koster selvfølgelig noget for den ansatte at gå ned i tid eller at have længere ferier, forstået på den måde, at man får tilsvarende mindre udbetalt. Det skal også kunne passe ind i arbejdspladsens rutiner og øvrige planlægning, siger Lars L. Andersen.

…Og ekstra penge mellem hænderne

- En god balance mellem arbejde og fritid betyder samlet set mere end ekstra penge mellem hænderne, når vi snakker om at forlænge arbejdslivet. Man kan dog ikke se bort fra, at pengene også spiller en rolle, siger Lars L. Andersen.

27% af seniorerne ville ifølge undersøgelsen arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis det økonomisk bedre kunne betale sig. Det gennemsnitlige ekstra beløb udbetalt efter skat skulle da være på 3.668 kr. om måneden.

Læs mere på nfa.dk og find rapporten ved at klikke her.

Om undersøgelsen

Rapporten ”Fleksibilitet i seniorarbejdslivet” er lavet på baggrund af data fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv. Data i rapporten stammer fra tredje runde (2022) af SeniorArbejdsLivs repræsentative undersøgelse blandt lønmodtagere over 50 år i Danmark. Der er tale om selvrapporteret data, og i alt har 14.674 beskæftigede +50-årige deltaget i spørgeskemaundersøgelsen. SeniorArbejdsLiv er finansieret af TrygFonden.

Kontakter

Anne-Marie MøllerPressemedarbejderDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Tlf:39165232anm@nfa.dk

Lars L. AndersenProfessor, MSc, PhDDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Tlf:39 16 53 19lla@nfa.dk

Mona Birch TorbensenKommunikationsmedarbejderDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Tlf:39165430mbt@nfa.dk

Om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye