Psykiatrifonden om ny undersøgelse: Vi skal skelne mellem forbigående og alvorlig mistrivsel
De unge kvinders mentale helbred er det, der især springer i øjnene i den nye undersøgelse ’Danskernes sundhed – 2023’. Mistrivslen skal opspores og afhjælpes tidligt, der skal forskes mere, og så er det vigtigt at skelne mellem den forbigående og den alvorlige mistrivsel, mener Psykiatrifonden.

Siden man første gang gennemførte undersøgelsen i 2010 er vi gået fra, at ti procent af befolkningen scorede lavt på den mentale helbredsskala, til 18,3 procent i 2023. Det er fortsat de unge kvinder, der har det svært: Knap 35 procent af kvinder i alderen 16-24 år har dårligt mentalt helbred. Det er en udvikling, som Psykiatrifonden også ser i sin chatrådgivning, hvor især unge henvender sig om emner som angst, depression, mindreværd, ensomhed, selvskade og selvmordstanker.
- Vi skal gribe og bremse udviklingen
Psykiske vanskeligheder viser sig tidligt, ofte allerede i barne- eller ungealderen. Derfor er det nødvendigt at have let adgang til effektiv hjælp tæt på.
”Den hjælp er på vej i form af det lettilgængelige tilbud i alle kommuner om lettere behandling til børn og unge, der mistrives psykisk, som er vedtaget som en del af tiårsplanen for psykiatrien. Men det haster, og det understreger undersøgelsens resultater. Derfor håber jeg, at politikerne læser undersøgelsen med det blik og forstår, at det er akut, hvis vi på nogen måde skal gribe og bremse udviklingen her, som fortsætter i den forkerte retning,” siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
Ved for lidt om årsager og effektiv behandling
Marianne Skjold mener desuden, at der skal forskes langt mere i årsager til udvikling af psykisk sygdom, forebyggelse og behandling.
”Hvorfor bliver en del af os psykisk syge, mens andre går fri? Hvorfor går det konstant tilbage med de unges mentale sundhed og særligt de unge kvinders? Vi ved for lidt om, hvad der forårsager mistrivsel og psykisk sygdom, og derfor også om, hvordan man bremser udviklingen og behandler dem, der bliver syge, effektivt,” siger hun.
Den nedadgående tendens i danskernes mentale helbred går igen i store dele af verden, og derfor kræver det mere end lokale danske løsninger, mener Marianne Skjold.
”Globale problemer kræver globale løsninger, så når det kommer til den fortsatte negative udvikling i danskernes mentale helbred, skal vi bruge et internationalt blik for at finde årsager og løsninger, vi kan udbrede lokalt her i Danmark.”
Nuanceret blik nødvendigt
Særligt i børne- og ungdomspsykiatrien er tilvæksten af patienter betydelig. Når vi taler om unge og psykisk mistrivsel drejer det sig ikke alene om unge, der har diagnosticerede vanskeligheder.
”Vi ved fra vores egne undersøgelser blandt unge kvinder, at mange af dem føler, at de skal toppræstere på alle livets parametre – være dygtige studerende, være gode til sport, se godt ud, have de rigtige venner, den rigtige kæreste, komme ind på den rigtige uddannelse, få det rigtige liv – for at føle sig gode nok. Det lægger et hårdt pres på dem, og det er noget af det, der skinner igennem i denne undersøgelse. Samtidig er det vigtigt at understrege, at den type af mistrivsel heldigvis ofte er forbigående. Det kan være hårdt at være i, men det går over for de fleste. I andre og færre tilfælde sætter mistrivslen sig mere fast og kræver hjælp at komme igennem. Og her skal vi adressere de forskellige problemer med de rette løsninger,” siger Marianne Skjold.
Rapporten hedder ’Danskernes Sundhed – 2023’ og er den femte kortlægning af danskernes sundhed siden 2010.
10.196 har svaret på spørgeskemaet for 2023, som er en midtvejsundersøgelse.
Undersøgelsen er lavet af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed og udgives af Sundhedsstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrien på rette vej – men langt fra i mål8.4.2025 12:25:56 CEST | Pressemeddelelse
Næste etape af 10-årsplanen for psykiatrien, som regeringen præsenterede i dag, er lovende og fortjener ros og anerkendelse, mener Psykiatrifonden. ”Men vi skal bygge fundamentet op – helt fra 0. Og vi er så langt bagud, at det formentlig slet ikke er gjort med det, vi bliver præsenteret for i dag”, siger direktør Marianne Skjold.
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum