OK støtter NEKST-anbefalinger: Behov for klar besked om boligopvarmning

Del

Energiselskabet OK ser positivt på anbefalingerne, som NEKST har fremlagt på Christiansborg. De indeholder vigtige pointer i forhold til en effektiv og realistisk udfasning af fossilt gas i den danske opvarmning

NEKST-arbejdsgruppen ”farvel til gas i danske hjem”, nedsat af klima-, energi- og forsyningsministeren, har netop offentliggjort en række anbefalinger, der skal sætte skub i en hurtigere udrulning af grøn varme.  Og energiselskabet OK ser nogle vigtige pointer i anbefalingerne.

”I OK vil vi gerne bidrage aktivt til den grønne omstilling, så derfor er vi glade for at være blevet inviteret ind i arbejdsgruppen. Vores primære fokus er at give klar information til borgerne, så de hurtigst muligt kan træffe et valg, der går i en grønnere retning,” siger Michael Lamberth, OK's CCO.

Arbejdet i NEKST skal understøtte den politiske ambition om, at al gas i Danmark skal være grønt i 2030, og at der fra 2035 ikke længere findes boliger, der opvarmes med fossilt gas.

Borgerne skal have klar besked – hurtigst muligt

I foråret 2023 modtog i alt 266.000 danskere et brev fra kommunen, der oplyste om muligheden for fjernvarme, men der var ikke nævnt hverken en tids- eller prisramme - og det gør, at borgerne undlader at træffe beslutninger om deres opvarmning.

Michael Lamberth er glad for, at netop denne pointe er med i anbefalingerne.

”Det er rigtig fint, at anbefalingen er, at vi skal have en hurtig afklaring, så borgerne kan træffe aktive valg omkring deres opvarmning. Det fremskynder udfasningen af fossilt gas og giver tryghed i de danske hjem, eksempelvis hvis man skal investere i en varmepumpe,” siger han.

Det er nødt til at være tydeligt, hvilke områder der højst sandsynligt ikke får fjernvarme, så borgerne ikke befinder sig i ingenmandsland, lyder det fra OK-direktøren.

NEKST konkluderer også, at der skal tages politisk stilling til, om gasnettet skal lukkes delvist eller helt ned for private husstande - og nævner også, at biogas måske kan komme til at spille en rolle. Igen vil OK understrege vigtigheden af, at der i den proces tænkes i klarhed for borgerne, så de aktivt kan træffe et valg på et oplyst grundlag.

Støtteordningerne skal give mening

NEKST-gruppen anbefaler desuden, at den meget omtalte varmepumpepulje bør tilrettelægges, så den i højere grad bidrager til et forudsigeligt marked, bl.a. ved at puljen holdes åbent hele året.

”Vi har længe haft et ønske om, at varmepumpepuljen skulle være åben hele året, uanset hvordan ordningen sammensættes. Det giver borgerne mulighed for at konvertere til en grønnere løsning, når timingen er rigtig hos den enkelte. Og på den måde undgår vi også, at markedet hele tiden bærer præg af en slags stop-and-go effekt, hvor der enten er dødvande eller massiv efterspørgsel,” siger Michael Lamberth.

"Og for borgerne er det også positivt, at anbefalingerne lægger op til, at støtten skal være teknologineutral, for det sikrer lige muligheder for alle, uanset hvilken opvarmningsform de ønsker at konvertere til,” tilføjer han.

Find anbefalingerne her.

Nøgleord

Kontakter

Rikke Bue LaumarkKommunikationskonsulent

ribl@ok.dk

Billeder

OK's CCO Michael Lamberth.
OK's CCO Michael Lamberth.
Download
  • OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper.
  • OK er desuden en af de største elleverandører i Danmark
  • OK a.m.b.a. er et dansk andelsselskab og tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData og OK Energiteknik.
  • OK omfatter mere end 685 tankstationer, mere end 230 vaskehaller samt mere end 80 Truck Diesel stationer, og OK er således Danmarks største tankstationskæde.

Følg pressemeddelelser fra OK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OK

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye