Aarhus Universitet Natural Sciences

Jørgen Christensen-Dalsgaard, AU modtager Crafoordprisen 2024

Del

Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi har netop offentliggjort navnene på årets modtagere af Crafoordprisen. I astronomi er professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet en af tre modtagere.

Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard. Foto: Rasmus Rørbæk/AU.
Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard. Foto: Rasmus Rørbæk/AU.

De tre modtagere indenfor astronomi får prisen for deres arbejde med at muliggøre at se ind i Solen og de andre stjerner via den teknik, som kaldes asteroseismologi. De to andre modtagere af astronomiprisen er professor Conny Aerts fra KU Leuven i Belgien og professor emeritus Douglas Gough fra Cambridgeuniversitetet i England.

Prisen er i år på seks millioner svenske kroner til deling, og uddelingen foregår i Lund og Stockholm 13.-16. maj 2024.

Crafoordprisen er et samarbejde mellem Crafoordstiftelsen og Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi, og prisen støtter videnskabelig forskning. Stiftelsen uddeler prisen hvert år til henholdsvis matematik og astronomi, geoscience, bioscience og desuden til gigtforskning.

Der er mere om Crafoordprisen her, og en YouTube-video om prisuddelingen her.

Nøgleord

Kontakter

Ole J. KnudsenAarhus Space Centre, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Tlf:40594520ojk@phys.au.dk

Billeder

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Forskere afdækker et vigtigt led i symbiosen mellem bælgplanter og bakterier13.2.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der kaster lys over det komplekse samspil mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier. Deres undersøgelse beskriver den afgørende rolle, som fosforylering spiller for dannelsen af symbiotiske knolde på planterødder. Det langsigtede mål er at muliggøre symbiose i rodknolde i vigtige afgrøder som byg, majs og ris, så man undgår at bruge kunstgødning.

Tværfaglig forskning skal finde bæredygtige metoder til at optimere udbyttet af kornafgrøder ved at udnytte jordbakterier24.1.2024 09:53:04 CET | Pressemeddelelse

Professor Simona Radutoiu ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, er leder af et tværfagligt projekt, NSECURE, der sammen med lektor Marianne Glasius (Kemi, Aarhus Universitet) og professor Rasmus Waagepetersen (Matematik, Aalborg Universitet) har modtaget en bevilling på 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, der har til formål at forske i bæredygtige metoder til at optimere udbyttet af kornafgrøder ved at udnytte jordbakterier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye