Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling præsenterer særudstillinger 2024

Del
Nivaagaards Malerisamling præsenterer i 2024 helt nye værker af Michael Kvium, foruden en historisk genforening af Rembrandt-portrætter, en sommerudstilling med køer samt mesterværker og glemte skatte fra 1600-tallets Holland og dansk guldalder.
Nivaagaards Malerisamling præsenterer i 2024 helt nye værker af Michael Kvium, foruden en historisk genforening af Rembrandt-portrætter, en sommerudstilling med køer samt mesterværker og glemte skatte fra 1600-tallets Holland og dansk guldalder.

Nivaagaards Malerisamling indleder i 2024 et ambitiøst udstillingsår med særudstillingen Da hverdagen stjal billedet – i Holland og Danmark, hvor publikum kan glæde sig til smukt iscenesatte hverdagsøjeblikke i berømmede mesterværker og glemte skatte fra 1600-tallets frodige hollandske kunstliv og 1800-tallets danske guldalder.

Sommeren byder på en fejring af koen og dens plads i dansk kunst- og kulturhistorie. Samtidskunst går i dialog med 500 års værker fra Malerisamlingen, når koen bliver omdrejningspunkt for temaer som køn, klima, forbrug og identitet i sommerudstillingen og familieværkstedet.

Til september åbner museet dørene til et historisk øjeblik med fokusudstillingen Rembrandt Reunited, hvor to Rembrandt-portrætter føres sammen efter 223 års adskillelse. Et internationalt forskerteam arbejder intenst på at afsøge, hvorvidt de to er pendanter, inden Nivaagaards Malerisamlings Rembrandt-maleri Portræt af en 39-årig kvinde fra 1632 får besøg af Metropolitan Museum of Arts Portræt af en 40-årig mand fra New York.

Endelig kan gæsterne se frem til at opleve helt nye værker af Michael Kvium på udstillingen WETLAND, der åbner til efteråret.

null



DA HVERDAGEN STJAL BILLEDET

I HOLLAND OG DANMARK

28.1. - 16.6. 2024

Stille stunder og hårdt slid, sprudlende selskaber og drukfester, kærlighed og slagsmål, lusekæmning og madlavning – samt alle pauserne indimellem. Da hverdagen stjal billedet - i Holland og Danmark er en storslået særudstilling om to perioder i kunsthistorien, der med 200 års mellemrum brød med tidligere tiders motiver og lod hverdagen indtage lærreder og udsmykninger i hjemmene. I 1600-tallets frodige hollandske kunstliv kastede malerne sig i stigende grad over skildringen af hverdagens begivenheder og genstande. I 1800-tallet fulgte Danmark trop med samme motiver i kunsten, der siden blev fremhævet som den danske guldalder.

Udstillingen fokuserer på genremaleriet – folkelivsskildringer, hvor anonyme mennesker spiller hovedrollen i fortællende motiver i hverdagens omgivelser. Billederne er ofte sanselige og humoristiske, pudsige eller moraliserende - og så er de fulde af detaljer. Som små vinduer åbner malerierne op til intime rum, vilde verdener, utæmmelige følelser, stor skønhed, begær og sult efter livet.

Med mere end 100 værker og indlån fra førende museer og privatsamlinger i Holland, USA, Frankrig, England, Sverige og Danmark sammenstilles berømmede mesterværker og glemte skatte fra to markante perioder, som søgte at bringe det almindelige folkeliv ind i kunsten.

null



MÆLKEVEJE

KOEN I KUNST OG KULTUR

28.6. – 22.9. 2024

Legende kalve, uskyldige malkepiger, og klimasyndige bøffer… Til sommer fejres koen med en udstilling om dens vigtige plads i dansk kunst- og kulturhistorie. Fra at være urmoder i nordisk mytologi og nationalsymbol i guldalderen til nu at være centrum for debatter om metanudledninger, mejeriprodukter og dyrevelfærd udfoldes koen og dens betydning for fortællingen om Danmark som landbrugsland og dansk identitet.

Samtidskunst går dialog med 500 års værker fra Malerisamlingen, når koen bliver omdrejningspunkt for temaer som køn, klima, forbrug og identitet.

Tag børnene med og fordyb jer i kunst, gode historier og aktiviteter i sommerværkstedet MUUH! Og nyd synet af frilandskøer på markerne ved Malerisamlingen.

null



REMBRANDT REUNITED

2.9 – 10. 11. 2024

For 120 år siden købte godsejeren i Nivå, Johannes Hage, en ægte Rembrandt tituleret Portræt af en 39-årig kvinde fra 1632, som i dag kan opleves på Nivaagaards Malerisamling. I historiens løb har det flere gange været foreslået, at værket kan være en pendant til samme kunstners mandsportræt Portræt af en 40-årig mand, der tilhører Metropolitan Museum of Art i New York. De to værker tilhørte tidligere samme privatsamling, hvorfra de blev solgt i 1801, og der er flere indicier på et fælles udgangspunkt for de to værker.

På baggrund af Nivaagaard Malerisamlings aktuelle forskningsprojekt i samlingen af nederlandsk barok, med Dr. Angela Jager, RKD-Netherlands Institute for Art History, og Rembrandt-specialisten prof. dr. Jørgen Wadum som specialkonsulent, er der blevet iværksat en række undersøgelser, der skal løse gåden om de to værkers sammenhæng.

Metropolitan Museum of Art i New York har samtidig indvilliget i at udlåne deres værk til Nivaagaards Malerisamling i 2024, så det bliver muligt at se Rembrandt-værkerne sammen igen for første gang i 223 år.

Fokusudstillingen Rembrandt Reunited åbner den 2. september 2024 med et internationalt forskningsseminar, hvor resultaterne af de omfangsrige tekniske undersøgelser bliver forelagt og sammenholdt med de iagttagelser, som kunsthistorikerne kun kan foretage foran de to værker ved siden af hinanden i virkeligheden. Herefter kan de genforenede portrætter af Rembrandt Harmensz van Rijn nærstuderes af alle gæster frem til 10. november 2024.

null



WETLAND

– MICHAEL KVIUM

5.10. 2024 – 16.2. 2025

Michael Kvium (f. 1955) er blevet kaldt en neobarok kunstner, og mødet under samme tag mellem Malerisamlingens egen ældre kunst og Kviums nye værker skabt til udstillingen WETLAND kan kun blive frugtbart.

Kvium er en teknisk fænomenal maler og en følsom seismograf over for verdens gang og menneskets dårskab. Han overrasker og chokerer til stadighed, alt imens nye naturobservationer, truende undertoner af fare og en både grov og kærlig humor rører beskuerne af hans billeder dybt. Mange er de danskere, der husker Kviums værker, når de en gang har set dem.

For nyligt er kunstneren flyttet til fredfyldte, naturskønne omgivelser, hvor vand og land mødes i en fladstrakt kyststrækning, der utvivlsomt sætter sig spor i udstillingen.

Download pressefotos her >>

Kontakter

Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81

Billeder

Særudstilling på Nivaagaards Malerisamling 2024
Særudstilling på Nivaagaards Malerisamling 2024
Download
Særudstilling på Nivaagaards Malerisamling 2024
Særudstilling på Nivaagaards Malerisamling 2024
Download
Download
Download
Download

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Barokkoncert, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen - og snart er gækken løs6.3.2024 12:58:16 CET | Pressemeddelelse

Med afsæt i den aktulle særudstilling Da hverdagen stjal billedet - i Holland og Danmark inviterer Nivaagaards Malerisamling til koncertforedrag om hollandsk barokmusik, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen, der mestrer hverdagens fortællinger - og museets traditionsrige påskearrangement 'Gækken er løs' med æggestafet i parken og det kreative værksted: Fra kop med skår til hønsegård. Vi holder af hverdagen!

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye