Nivaagaards Malerisamling

Foredrag om Alfons Åbergs skaber

Del
Gunilla Bergström: "Det er vældig vigtigt, at børnebøger ikke altid fortæller alting. Man må have lov til at have hemmeligheder, og der må findes noget, man kan tænke videre over."
Gunilla Bergström: "Det er vældig vigtigt, at børnebøger ikke altid fortæller alting. Man må have lov til at have hemmeligheder, og der må findes noget, man kan tænke videre over."

Særudstillingen Alfons Åberg på museum har denne sommer begejstret publikum i alle aldre på Nivaagaards Malerisamling, og tirsdag 12. september kl. 17.30 inviteres museets gæster til en ekstra oplevelse med foredraget om den lille drengs skaber: Gunilla Bergström og andre nordiske børnebogsforfattere.

Her fortæller forfatter og ph.d. i børnelitteratur, Anette Øster, om Gunilla Bergströms (1942 – 2021) skabelse af Alfons Åberg, der med tankevækkende dialoger og stærke konturer slog igennem over hele verden og i dag er trykt i mere end 10 mio. eksemplarer. De 26 bøger i Alfons-serien udkom i en periode på 40 år fra 1972-2012, og flere generationer bærer i dag Alfons med sig som en kær barndomsven.

Foredraget zoomer også ind på andre nordiske børnebogsforfattere som Tove Jaensson, Elsa Beskow og Astrid Lindgren, der alle var inspirationskilder for Bergström.

Anette Øster har skrevet en lang række artikler om børne- og ungdomslitteratur og er forfatter til Den nordiske børnebog (Gyldendal 2016).

Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 70 kr. for årskortholdere. Billetkøb via hjemmesiden nivaagaard.dk.

Alfons Åberg på museum

Den aktuelle udstilling viser for første gang i Danmark forfatter og illustrator Gunilla Bergströms originale værker til bøgerne om Alfons Åberg. Det er en sjælden oplevelse at fordybe sig i de tredimensionelle billeder, som ikke lader sig gengive på fotos og tryk. I sin metode brugte Gunilla Bergström collage som primært fortælleelement, længe før digital teknologi blev almindeligt inden for illustrationens kunst. Hun skabte sine billeder ved hjælp af blanke stykker papir, tapetprøver og stofstykker og kombinerede collagen med tegneseriebilleder, hvor hun ofte satte tykke sorte streger om figurerne.

Alfons Åberg på museum vises på Nivaagaards Malerisamling frem til søndag 17. september. Læs mere om udstillingen her.

null

Om Gunilla

Gunilla Bergström blev født i Göteborg i 1942 og døde som 79-årig i Stockholm, hvor hun levede størstedelen af sit liv. Hun var uddannet journalist og arbejdede en årrække på de svenske aviser Dagens Nyheter og Aftonbladet, inden hun i 1975 blev børnebogsforfatter og illustrator på fuldtid.

Hun debuterede som forfatter i 1971 med bogen Mias far flytter, hvorefter serien med Alfons-bøgerne begyndte at udkomme. De 26 bøger i Alfons-serien udgør størstedelen af Gunilla Bergströms produktion og er gennem alle årene blevet produceret som både film og tv-serier.

Gunilla Bergström er i sin karriere blevet hædret med en lang række priser, stipendier og udmærkelser, heriblandt Astrid Lindgren-prisen, Det Svenske Akademis Schullströmska pris for børne- og ungdomslitteratur, Författarfondens kulturpris, Emilprisen og Den svenske regerings guldmedalje Illis Quorum.

Kontakter

Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81

Billeder

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Barokkoncert, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen - og snart er gækken løs6.3.2024 12:58:16 CET | Pressemeddelelse

Med afsæt i den aktulle særudstilling Da hverdagen stjal billedet - i Holland og Danmark inviterer Nivaagaards Malerisamling til koncertforedrag om hollandsk barokmusik, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen, der mestrer hverdagens fortællinger - og museets traditionsrige påskearrangement 'Gækken er løs' med æggestafet i parken og det kreative værksted: Fra kop med skår til hønsegård. Vi holder af hverdagen!

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye