Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling udnævnt som Green Attraction

Del

Nivaagaards Malerisamling har som det første sjællandske museum opnået miljømærket Green Attraction, der indskriver museet blandt oplevelsesattraktioner, som gør en særlig indsats for at passe på naturen og opfylder en lang række kriterier om miljøvenlig drift. 

Nivaagaards Malerisamling med park, Nivå Bugt Strandenge og Øresund i baggrunden
Nivaagaards Malerisamling med park, Nivå Bugt Strandenge og Øresund i baggrunden

Green Attraction juryen motiverer certificeringen med ordene:

Det er interessant og værdifuldt, at der både arbejdes med bæredygtighed igennem miljøvenlige tiltag, inddragelse af parken i museumsaktiviteter og naturens repræsentation i udstillingerne, og med mental bæredygtighed igennem både 'væredygtighed' i kunstformidlingstiltaget Artfulness og i det fællesskab, Nivaagaards Malerisamling understøtter ved at inddrage omkring 70 frivillige i museets virke.

Den grønne tråd
Juryen ser tydeligt 'den grønne tråd' fra museets ambitiøse klimarenovering i 2021 til ønsket om at bruge Green Attraction som redskab til at lede museets fremadrettede miljøarbejde. Med klimarenoveringen etablerede Nivaagaards Malerisamling som det første museum i Danmark et jordvarmeanlæg, der omlagde energiforsyningen fra fossile brændstoffer til bæredygtig jordvarme. Museet fik nye ovenlysvinduer, der forbedrede bygningsskallens egenskaber, LED-belysning over alt på museet og nye, effektive ventilationskanaler. Siden har museet gennemført flere miljøtiltag og nye procedurer for museet, cafeen og butikken.

Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg er stolt af og taknemmelig for, at juryen ser og anerkender museets initiativer, der både tager hensyn til miljøarbejdet og bæredygtige indsatser med et socialt og væredygtigt sigte. Hun fortæller: 

Siden museets omfattende klimarenovering har vi arbejdet målrettet med at opfylde kriterierne for Green Attractions miljøpolitik. Vi vil gerne arbejde ansvarsfuldt med både energiforsyning, affaldssortering, indkøbsprocedurer, madspild og genbrug af udstillingsgenstande. Samtidig er vi optaget af bæredygtighed i et større perspektiv. Allerede for mere end 100 år siden var museets stifter Johannes Hage opfyldt af kunstens lindring af sjælen i naturens omgivelser og fandt, at sammenhængen mellem mennesker, kunst og natur kan noget helt særligt. Den ånd værner vi om at bevare, når vi tænker naturen og det mentale helbred ind i museets formidling i dag - i vores udstillinger, arrangementer, undervisning og i selve den tone, vi gerne byder vores besøgende velkommen.

Nivaagaards Malerisamling vægter social bæredygtighed gennem inddragende arrangementer som fællessang og fællesspisning, håndarbejdskredse, qigong og tegneundervisning i parken, vandringer i naturen og ordreservatet og åbne familieværksteder. Den fællesskabende ånd tegnes i hverdagen også af museets ansatte og 70 frivillige.

Væredygtighed, betegnelsen for indersiden af bæredygtighed, anses som en forudsætning for et bæredygtigt mindset. I undervisningen af skoleklasser undersøger museet i øjeblikket et nyt kunstformidlingstiltag, Artfulness, der søger at forebygge unges mistrivsel. Det sker i et samarbejdsprojekt med fem museer, støttet af Slots- og Kulturstyrelsens pulje til udvikling af ambitiøse strategier for bæredygtig museumspraksis.

En inspirerende rejse
På Nivaagaards Malerisamling glæder man sig til at byde gæsterne velkommen på det Green Attraction certificerede museum og med på den rejse, museet har sat kurs mod. Hvor oplevelser og formidlingen omkring museets kunstsamling, udstillinger, naturskønne omgivelser og pausen i cafeen skal inspirere gæster på tværs af generationer til bæredygtig adfærd.

Hele processen mod Green Attraction certificeringen har gjort os bevidste om, at vi med en bæredygtig tankegang skal arbejde for en fælles retning mod et grønnere miljø, velvidende at vi aldrig er i mål - altid på vej. Det er en spændende og inspirerende rejse, som vi ser frem til at dele med vores gæster, fortæller Andrea Rygg Karberg.

null
Nivaagaards Park

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Barokkoncert, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen - og snart er gækken løs6.3.2024 12:58:16 CET | Pressemeddelelse

Med afsæt i den aktulle særudstilling Da hverdagen stjal billedet - i Holland og Danmark inviterer Nivaagaards Malerisamling til koncertforedrag om hollandsk barokmusik, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen, der mestrer hverdagens fortællinger - og museets traditionsrige påskearrangement 'Gækken er løs' med æggestafet i parken og det kreative værksted: Fra kop med skår til hønsegård. Vi holder af hverdagen!

The Nivaagaard Collection presents in 2024: 'Rembrandt Reunited' and 'The joy of everyday life - in the Netherlands and Denmark'26.1.2024 13:15:57 CET | Press release

In 2024, The Nivaagaard Collection in North Zealand, Denmark, begins an ambitious exhibition year January 28 with the special exhibition The joy of everyday life - in the Netherlands and Denmark, where visitors can look forward to beautifully curated everyday moments in famous masterpieces, and forgotten treasures from the exuberant 17th century Dutch art scene and the 19th century Danish Golden Age. In September, the museum opens its doors to a historic moment with the focus exhibition Rembrandt Reunited, where two Rembrandt portraits are brought together following 223 years of separation. An international team of researchers is working hard to find out if the two paintings are related before The Nivaagaard Collection's Rembrandt painting Portrait of a 39-year-old Woman from 1632 gets a visit from The Metropolitan Museum of Art's Portrait of a 40-year-old Man from New York.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye