Nivaagaards Malerisamling

Danh Vo præsenterer Skt. Katharina

Del

Fra den 1. maj 2024 kan skulpturen Skt. Katharina besøges i Nivaagaards Malerisamlings Stationshave ved Nivå Station. Her vil hun fra et gammelt træ på grunden diskret våge over Nivå, give hvile til fugle og trøst til dem, der har brug for det. Danh Vos værk går i dialog med de besøgende, havens biodiversitet og områdets enestående natur.

Den internationalt anerkendte dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo (f. 1975) går i sin kunstneriske praksis på jagt i fortidens og samtidens historier og artefakter, som han bruger eller forandrer for at fortælle historier. Således også med denne gamle helgenfigur af træ fra det 17. århundrede, som han erhvervede for flere år siden og hængte op i et træ i sin have ved Güldenhof i Tyskland. Senere gjorde han den til et hjem for fugle ved at bore et hul ind til skulpturens hulrum og tilføje en planke.

Skt. Katharina af Alexandria led ifølge legenden martyrdøden i det 4. århundrede. Hun blev siden en muse for Jeanne d’Arc og er sammen med 13 andre helgeninder en af de katolske Nødhjælpere, som man har bedt til, hvis man var i sorg eller nød.

Nu lader Danh Vo den omarbejdede skulptur støbe i bronze og installerer den i Nivå som det første udefrakommende, der indtager Stationshaven siden museets erhvervelse af grunden i 2021. Med grunden ønskede museet i et tæt bånd med Danh Vo, der voksede op i Nivå, at stadfæste sin forankring i byen – ikke med en traditionel skulptur, men med et stykke jord, der vil forandre sig over tid.

Efter ønske fra Vo har grunden de forløbne år været henlagt som et biodiverst område, mens projektet har summet i ham under devisen Man kan ikke skynde på en spire. De seneste år er der blevet sat insektvenligt naturhegn op, bistader og bedrevet undervisning om biodiversitet. I samme ikke-forstyrrende ånd vil Skt. Katharina skulpturen indgå med grundens vilde natur og medvirke til at fremhæve dens aura af noget uberørt og fredeligt. Skulpturen er usigneret.

Danh Vo, Stationshaven og Nivaagaards Malerisamling
Andy Warhol har efter sigende udtalt, at det smukkeste kunstværk er at eje et stykke land og ikke ødelægge det. Danh Vo er en anden kunstner, der hæger om naturen. For Vo er naturen en måde at tænke på og en måde at være i verden på. De senere år har naturen gradvist overtaget hans arbejde som kunstner, mens han har fordybet sig i naturens ressourcer og dyrket haven på sin gård ved Güldenhof i Tyskland.  

Johannes Hage, stifteren af Malerisamlingen, sikrede sig, at området omkring Nivå i dag er et fredet naturområde, og at den skønne park ved museet er offentligt tilgængelig for alle døgnet rundt. I forlængelse af denne ånd købte museet Stationshaven, en tom matrikel ved siden af Nivå Station, med støtte fra Det Obelske Familiefond og som led i det mangeårige samarbejde med Danh Vo. Under titlen Danh Vo præsenterer, har Vo præsenteret udstillinger på museet, og i Stationshavens regi også en kartoffelmark med byens borgere og podcast-serien Man kan ikke skynde på en spire. Med erhvervelsen af Stationshaven har Nivaagaards Malerisamling forpligtet en kunstner til at sætte sit mærke på sin barndomsby.

Skulpturen er erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

null
Skt. Katharina i Danh Vos have ved Güldenhof. Helgenfiguren i træ er fra 1600-tallet.

Læs mere om Danh Vo og Nivaagaards Malerisamling:

Danh Vo præsenterer 2020

Danh Vo præsenterer 2021: En have over tid – og en kartoffelmark

Someday is now. Danh Vo præsenterer Sister Corita (2022-23) 

Kontakter

Billeder

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Barokkoncert, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen - og snart er gækken løs6.3.2024 12:58:16 CET | Pressemeddelelse

Med afsæt i den aktulle særudstilling Da hverdagen stjal billedet - i Holland og Danmark inviterer Nivaagaards Malerisamling til koncertforedrag om hollandsk barokmusik, forfatteraften med Jens Smærup Sørensen, der mestrer hverdagens fortællinger - og museets traditionsrige påskearrangement 'Gækken er løs' med æggestafet i parken og det kreative værksted: Fra kop med skår til hønsegård. Vi holder af hverdagen!

The Nivaagaard Collection presents in 2024: 'Rembrandt Reunited' and 'The joy of everyday life - in the Netherlands and Denmark'26.1.2024 13:15:57 CET | Press release

In 2024, The Nivaagaard Collection in North Zealand, Denmark, begins an ambitious exhibition year January 28 with the special exhibition The joy of everyday life - in the Netherlands and Denmark, where visitors can look forward to beautifully curated everyday moments in famous masterpieces, and forgotten treasures from the exuberant 17th century Dutch art scene and the 19th century Danish Golden Age. In September, the museum opens its doors to a historic moment with the focus exhibition Rembrandt Reunited, where two Rembrandt portraits are brought together following 223 years of separation. An international team of researchers is working hard to find out if the two paintings are related before The Nivaagaard Collection's Rembrandt painting Portrait of a 39-year-old Woman from 1632 gets a visit from The Metropolitan Museum of Art's Portrait of a 40-year-old Man from New York.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye