Aalborg Universitet

Særlig AAU-opfindelse holder Helle på arbejdet

Del

Forskere fra Aalborg Universitet har siden 2017 arbejdet på et mekanisk kugleled, der kan hjælpe patienter med at bevare førligheden i armene efter slagtilfælde eller fejloperationer. En af dem er Helle Hedegaard Jensen, der i dag ikke kan undvære sit mekaniske skulderled.

Siden 2017 har forskere fra Aalborg Universitet arbejdet på det banebrydende ’skulderled’ (CXD-ortosen), der kan rotere på samme måde som skulderen eller hoften.
Siden 2017 har forskere fra Aalborg Universitet arbejdet på det banebrydende ’skulderled’ (CXD-ortosen), der kan rotere på samme måde som skulderen eller hoften. Foto: AAU

Hvert år rammes mere end 12.000 danskere af et slagtilfælde – og det medfører ofte hel eller delvis lammelse, svaghed i lemmer, smerter og ustabilitet i skulderleddet.

De patienter kan have gavn af at bære en ortose –  et exoskelet – der spændes fast på kroppen. Konstruktionen understøtter bevægelser, som patienten ellers ikke ville have kræfter til at udføre.

Men desværre er disse mekaniske led til f.eks. skuldrene ofte store og klodsede. Siden 2017 har forskere fra Biomekanik-gruppen på Institut for Materialer & Produktion på Aalborg Universitet derfor arbejdet på et banebrydende ’skulderled’ (CXD-ortosen). Leddet er et helt fladt kugleled, der kan rotere på samme måde som skulderen eller hoften – uden at det fylder mere, end at man kan have det på under almindeligt tøj.

Løsningen på en gordisk knude

Professor John Rasmussen har været med siden begyndelsen, hvor det var hans ph.d.-studerende Miguel Nobre Castro, der i første omgang udtænkte saksemekanismen. En mekanisme, der netop er blevet patenteret i USA:

- Klodsede og tunge led har altid været en gordisk knude i forhold til det, vi kalder wearable robotics. Jeg husker derfor tydeligt, at jeg sagde til Miguel, at der her var stort! Til forskel fra andre ortoser, har brugerne på grund af kugleleddet både optimal stabilitet af skulder og arm, samtidig med at de har større bevægelsesfrihed. Det betyder, at personen kan bevare førligheden i armene – på en betydelig mere diskret måde, siger John Rasmussen.

Helle vil ikke undvære den

Siden de første spæde tanker om CXD-mekanismen i 2017, har forskerne fået rådgivning hos AAU Innovation og udviklet prototyper. Disse er efterfølgende blevet afprøvet på patienter på Regionshospitalet Silkeborg og Smerteklinikken i Aalborg.

En af dem er 49-årige Helle Hedegaard Jensen. Hun er erklæret 2/3 invalid i armen efter en fejloperation for 12 år siden, men ved hjælp af ortosen har hun mulighed for at arbejde 12 timer om ugen som køkkenassistent i en fritidsordning i Brønderslev:

- Uden ortosen kan jeg kun løfte min armen til bordhøjde, og jeg kan tydeligt mærke forskel fra før, jeg fik den. Nu har jeg stort set aldrig hovedpine mere – og det lindrer og gør hverdagen betydeligt mere tålelig, siger Helle Hedegaard Jensen, der dog påpeger, at der skal arbejdes lidt med designet, før det sidder lige skabet.

- Jeg ville ønske, at metallet blev pakket ind i noget blødere, der ikke ødelagde tøjet. Når det er sagt, vil jeg ikke undvære den. Det er så livsbekræftende at komme på arbejde og møde børnene. Derfor vil jeg også gerne slå et slag for, at der faktisk er hjælp at få.

Afprøves på amerikansk hospital

John Rasmussen er fuldt ud bevidst om, at arbejdet med CXD-leddet ikke er afsluttet. Af den grund har forskerne også valgt at indgå et samarbejde med en hollandsk virksomhed, der har fået licens til at bruge saksemekanismen i videreudviklingen af exoskeletter.

Denne virksomhed er ved at søsætte et samarbejde med et amerikansk hospital, der tidligere har vist interesse for ortosen.

- Der er store perspektiver i det her. Det findes mange exoskeletter på markedet, som hjælper folk ved at holde armene vægtløse, men de er for store og klodsede til dagligt brug og stabiliserer ikke skulderen! Hvis man kunne erstatte den eksisterende skuldermekanisme på disse exoskeletter med mekanismen fra CXD-ortosen, ville det gøre en stor forskel for rigtig mange mennesker, siger John Rasmussen.

Kontakter

Billeder

Siden 2017 har forskere fra Aalborg Universitet arbejdet på det banebrydende ’skulderled’ (CXD-ortosen), der kan rotere på samme måde som skulderen eller hoften.
Siden 2017 har forskere fra Aalborg Universitet arbejdet på det banebrydende ’skulderled’ (CXD-ortosen), der kan rotere på samme måde som skulderen eller hoften.
Download
Ved hjælp af CXD-ortosen kan 49-årige Helle Hedegaard Jensen i dag arbejde 12 timer om ugen som køkkenassistent i en fritidsordning i Brønderslev.
Ved hjælp af CXD-ortosen kan 49-årige Helle Hedegaard Jensen i dag arbejde 12 timer om ugen som køkkenassistent i en fritidsordning i Brønderslev.
Download

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye