Lolland Kommune

Dom i Højesteret: Lolland Kommune skal betale for kriminelle, udviklingshæmmede fra Grønland

Del

Højesteret har tirsdag den 16. januar afsagt dom i en sag, der betyder, at Lolland Kommune skal betale et millionbeløb til Sermersooq Kommune og fremover dække udgifterne til en udviklingshæmmet, kriminel borger fra Grønland. En dom, der principielt kan få stor betydning for både grønlandske borgere og danske kommuner. Lolland Kommune opfordrer til en markant ændring af reglerne.

1,5 mio. kroner. Det er det beløb, Lolland Kommune i dag er blevet dømt til at betale til Sermersooq Kommune i Grønland. Men den reelle regning er langt større end det. For med dommen er det samtidig slået fast, at grønlandske borgere, der begår kriminalitet og får en dom, mens de er anbragt på en institution i Danmark, fremover bliver de danske kommuners ansvar. På livstid.

Det betyder, at de kommuner, der tilfældigvis lægger jord til en den type institutioner, fremover potentielt kan blive betalingskommuner for grønlandske borgere i større antal og komme til at hæfte for meget store beløb. Penge, som skal findes i de almindelige budgetter, og dermed udgifter, der ikke kan undgå at påvirke kommunens øvrige service og velfærd.

Borgmester Holger Schou Rasmussen opfordrer derfor til en markant regelændring:

”Højesteret har talt. Det er vi selvsagt nødt til at tage til efterretning. Men det ændrer ikke på, at det er en dybt urimelig praksis! Dommen er derfor med til at understrege, at der er et akut behov for, at vi får evalueret og tilpasset vores regler til en mere rimelig løsning. Det er ikke fair, at det er de lokale borgere på Lolland, der skal betale for kriminelle grønlændere, alene fordi de bor på Lolland på det tidspunkt, hvor de modtager deres dom”.  

Han påpeger samtidig, at det er etisk forkert, at svage borgere bliver efterladt i Danmark:

”Med dommen vil de udviklingshæmmede borgere blive de danske kommuners ansvar og forpligtelse. De strander dermed i Danmark, langt væk fra deres familie og uden kontakt til deres hjemland. Vil familien se dem, skal de betale selv. Det er hverken fair eller godt for deres muligheder for rehabilitering. Det er svage borgere – måske nogle af de svageste i vores samfund – som bliver ladt i stikken”.

Regler bør være ens

Løsningen ligger ifølge Holger Schou Rasmussen ligefor:

”Grønland bør som udgangspunkt have de nødvendige tilbud selv. Og hvis det alligevel er nødvendigt at sende borgere til Danmark, bør reglerne i vores rigsfællesskab være de samme som for danske kommuner, og som i øvrigt også gælder for de grønlandske kommuner i Grønland; Nemlig at ansvar og betalingsforpligtigelse forbliver i den oprindelige bopælskommune. Kun sådan kan vi sikre, at de kommuner, der tilfældigvis huser de pågældende institutionstilbud, ikke bliver straffet økonomisk, og at de grønlandske borgere samtidig kan bevare en relation til deres rødder. Det vil ikke blot være en mere fair model, det vil også være etisk mere korrekt”, afslutter borgmesteren.

Baggrund

I Grønland har man ikke selv de nødvendige institutionstilbud til udviklingshæmmede, der begår kriminalitet og får en dom til en sikret institution. Det har vi i Danmark. Blandt andet på Kofoedsminde på Lolland, der løbende tager imod borgere fra Grønland.

Mens de grønlandske borgere er i Danmark, er de stadig Grønlands ansvar. Men det forhold ændrer sig, hvis de begår ny kriminalitet, mens de er i Danmark og får en dansk dom. For en dansk dom betyder dansk ansvar. Dermed bliver det de danske bopælskommuner, hvor borgeren har bopæl på datoen for domsafsigelsen, der kommer til at overtage ansvar, handle- og betalingsforpligtelsen for de grønlandske borgere. En opgave, der let kan føre til udgifter i millionklassen og ofte på ubestemt tid.

Sagen kort

Sermersooq Kommune i Grønland har rejst krav om, at Lolland Kommune skal tilbagebetale et millionbeløb for en udviklingshæmmet, grønlandsk borger, der har begået kriminalitet i Danmark. Kriminalitetens karakter betød, at borgeren opholdt sig på Kofoedsminde på Lolland, da dommen blev afsagt. Dermed blev borgeren Lolland Kommunes udgift og ansvar.

Sagen blev behandlet i Landsretten i marts 2023 og nu i Højesteret i januar 2024. Begge steder har Sermersooq Kommune fået medhold i, at de ikke længere skal betale for deres borger.

Mere information

Læs mere om baggrund, forløb og synspunkter i Lolland Kommunes tidligere pressemeddelelser:

8. januar 2024: Sag i Højesteret: Har danske kommuner pligt til at overtage ansvaret for udviklingshæmmede borgere fra Grønland? | Lolland Kommune (ritzau.dk)

27. marts 2023: Afgjort i Landsretten: Danske kommuner får ansvaret for grønlandske udviklingshæmmede borgere | Lolland Kommune (ritzau.dk)

6. januar 2023: Grønland afskriver udviklingshæmmede – Danske kommuner betaler | Lolland Kommune (ritzau.dk)

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Lolland Kommune iværksætter handleplan for byggesager18.4.2024 12:19:40 CEST | Pressemeddelelse

Klima-, Teknik- og Miljøudvalget bestilte i september 2023 en analyse af byggesagsbehandlingen i Lolland Kommune. Nu viser en brugertilfredshedsundersøgelse, at der blandt de fleste adspurgte er tilfredshed med sagsbehandlingen. Men der er også områder, hvor sagsbehandlingen kan gøres endnu bedre. Det viser den analyse, som Deloitte har foretaget for kommunen. Derfor har Klima-, Teknik- og Miljøudvalget nu vedtaget en handleplan.

Lolland Kommune inviterer til job- og bosætningsmesse7.2.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse

Onsdag den 28. februar kl. 9-12 gentager Lolland Kommune sidste års succes med en kæmpe jobmesse i Maribo Hallerne. Her vil en lang række lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner stå klar til en snak med jobsøgende og andre interesserede om deres job- og uddannelsestilbud. Samtidig får nye og kommende tilflyttere fra nær og fjern lejlighed til at høre om bolig- og fritidsmulighederne på Lolland. I år er messen nemlig udvidet med en ekstra hal til ejendomsmæglere, foreninger og andre lokale nøgleaktører inden for bosætning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye