Afgjort i Landsretten: Danske kommuner får ansvaret for grønlandske udviklingshæmmede borgere
I Grønland har man ikke selv de nødvendige institutionstilbud til udviklingshæmmede borgere. Det har vi i Danmark. Blandt andet på Kofoedsminde i Rødby på Lolland, hvor der løbende tages imod borgere fra Grønland, som er udviklingshæmmede og har begået personfarlig kriminalitet, og dermed har en dom til sikret institution.
Praksis har indtil 2018 været, at de grønlandske myndigheder betalte for og varetog de grønlandske borgeres interesser. Fra 2018 begyndte den grønlandske socialstyrelse og Social- og Ældreministeriet i Danmark imidlertid at fortolke reglerne anderledes. Den nye fortolkning betyder, at hvis en borger får ændret sin grønlandske dom til en dansk dom under opholdet i Danmark, overgår udgift og ansvar til den danske kommune, hvor borgeren har ophold på datoen for domsafsigelsen. Det bliver dermed et ansvar for en helt tilfældig dansk kommune. Det har skabt retslig usikkerhed for såvel de grønlandske borgere som for de danske kommuner.
Landsrettens dom
Sermersooq Kommune i Grønland har rejst krav om, at Lolland Kommune skal tilbagebetale et millionbeløb for en udviklingshæmmet, grønlandsk borger, der har begået kriminalitet i Danmark. Kriminalitetens karakter betød, at borgeren opholdt sig på Kofoedsminde, da dommen blev afsagt. Landsretten har accepteret de grønlandske myndigheders og det danske ministeriums nye fortolkning af reglerne, og konsekvensen er, at borgeren nu er Lolland Kommunes udgift på livstid. Landsretten har dermed givet Sermersooq Kommune medhold i, at de ikke længere har ansvar for, eller skal betale for deres borger.
Borgmester Holger Schou Rasmussen er ærgerlig over Landsrettens dom, som han finder dybt urimelig:
”Et godt gammelt princip er, at man tager hånd om sine egne. Det bør Grønland også gøre, uanset hvor de grønlandske borgere befinder sig. Det er ikke rimeligt, at de danske kommuner bliver pålagt store udgifter og opgaver, som vi hverken har valgt eller kan styre, blot fordi Grønland ikke selv har de rette institutionstilbud. Den benhårde konsekvens bliver, at vi i Lolland Kommune kommer til at spare endnu mere på velfærden”.
Lolland Kommune har besluttet at anke dommen til Højesteret, og kommunen ønsker, sammen med landets øvrige kommuner, at arbejde henimod en politisk løsning i Danmark:
”Som beliggenhedskommune for Kofoedsminde ser vi på baggrund af Landsrettens afgørelse ind i en retstilstand, hvor udviklingshæmmede, grønlandske borgere, der har begået personfarlig kriminalitet, bliver et ansvar og en udgift for Lolland Kommune. Det kan ikke være hensigten – det må Folketinget forventes at have forståelse for”, siger Holger Schou Rasmussen, som vil gå i dialog med ministeren på området.
Svage borgere svigtes
Mange af de udviklingshæmmede borgere, der kommer til Danmark, har aldrig før været væk fra Grønland. De siger farvel til familie og netværk, og strander i et land 4.000 kilometer væk, uden kendskab til sprog, kultur og samfund. Danmark er ikke forpligtet til at sikre en kontakt til det grønlandske ophav. Og hvis familien vil på besøg, skal de betale selv, da Lolland Kommune ikke har lovhjemmel til dette. Næppe forhold, der gør det let at holde kontakt.
”Sagen handler ikke kun om økonomi, men også om tryghed, sikkerhed og om at gøre det, der er etisk korrekt for en gruppe borgere, der i forvejen er sårbare og har brug for støtte. Med den nuværende praksis bliver de grønlandske borgere efterladt i en gråzone i Danmark, hvor de meget let kan miste både relationer og kontakt til deres hjemland. Det kan ingen være bekendt. Spørgsmålet er, om det er i overensstemmelse med menneskerettighederne”, afslutter Holger Schou Rasmussen.
Nøgleord
Kontakter
Holger Schou RasmussenBorgmester, Lolland Kommune
Tlf:23 24 91 80Thomas de RichelieuDirektørLolland Kommune
Tlf:30 58 89 11Information om Lolland Kommune
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Ny skole- og børnedirektør i Lolland Kommune28.11.2024 10:01:00 CET | Pressemeddelelse
Lolland Kommune får igen en direktion på fire medlemmer, når Jesper Ulrich tiltræder 1. januar.
Udretning af sejlrenden i Nakskov Havn: Nu kan arbejdet gå i gang31.10.2024 13:35:30 CET | Pressemeddelelse
Lolland Kommune har onsdag den 30. oktober fået den afgørende tilladelse til at sætte gang i første fase af arbejdet med udretning af sejlrenden til Nakskov Havn. En indsats, der skal sikre, at også store skibe kan tilgå havnen, og dermed bidrage til at tiltrække og fastholde vigtige arbejdspladser.
Nakskov genvinder bymidten: Bymidtefond har løftet turisme og private investeringer24.10.2024 08:13:30 CEST | Pressemeddelelse
Butiksdød, nedslidte ejendomme og en bymidte uden liv. Sådan ser virkeligheden ud i mange købstæder. Men efter etableringen af en bymidtefond har man i Nakskov løftet bymidten ved blandt andet at forvandle tomme butikslokaler til boliger. En ny evaluering viser positive effekter for turisme, indbyggertallet og private investeringer.
Ny sektorchef til Teknik og Miljø i Lolland Kommune30.9.2024 13:07:41 CEST | Pressemeddelelse
Peter Haugan Vergo bliver ny sektorchef for Teknik og Miljø i Lolland Kommune, når Jytte Harpøth går på pension ultimo november 2024.
Ny sektorchef for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune27.9.2024 12:25:19 CEST | Pressemeddelelse
Lene Nørgaard Hansen bliver ny chef for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune. Lene kommer med solid erfaring fra skole- og dagtilbudsområdet i Tønder Kommune, hvor hun har været ansat i 13 år, senest som stedfortrædende Skole- og dagtilbudschef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum