Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

LH ønsker at skærpe karakterkravene

Del

Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH) mener, at vi som samfund skal gøre vores bedste for at alle får succesoplevelser i vores uddannelsessystem. Vi mener, vi har en stor gruppe mennesker, der bliver svigtet på et helt centralt område - nemlig på vores adgangskrav - både til hhx og merkantil eux. LH har identificeret tre problemer ved de nuværende krav.

Adgangskravet til højere handelseksamen (hhx)

Når vi snakker adgangskrav til hhx’en, har vi identificeret to store problemer.

Den ene del omhandler mistrivsel og frafald: “Mellem 34 og 43 pct af eleverne i gruppen med et grundskolekaraktergennemsnit på under 5 afbryder deres uddannelse i gymnasiet. Til sammenligning er der kun mellem 8 og 14 pct af eleverne med et grundskolekaraktergennemsnit over 6 som afbryder deres uddannelse.”[1]

Den anden del omhandler beskæftigelse og videre uddannelse efter gymnasiet. En ny undersøgelse viser: “Fra 2014 til 2022 er antallet af studenter under 30 år, der ikke er i gang med eller har gennemført en erhvervskompetencegivende uddannelse, steget fra ca. 15.000 til 25.000 personer.” Det vil sige, at for mange bliver gymnasiet en “blindgyde.”[2] Ikke fordi det skal opfattes negativt at være ufaglært student, men samtidig viser analysen, at kun syv ud af ti ufaglærte 30-årige studenter er i beskæftigelse. Det er endnu et enormt svigt for den enkelte student, der ikke kommer videre.

Adgangskravet til erhvervsfaglig studentereksamen (eux)

Vi må naturligvis ikke glemme vores merkantile erhvervsuddannelser, hvor der tegner sig en anden problematik på eux, der kan løses af en skærpelse af karakterkravet. LH mener ikke, at det nuværende karakterkrav på 02 til eux’en er retvisende for de faglige forventninger, der er på uddannelsen. Mange mener i forvejen, at eux’en er hårdere end hhx. Det er næsten samme pensum, der skal gennemføres på kortere tid - med dårligere forhold.

Derfor mener Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, at adgangskravet til hhx bør skærpes til seks, og at adgangskravet til eux bør skærpes (og ligestilles) med HF-adgangskravet på fire. Dette vil mindske frafaldet, øge trivslen og samtidig give et retvisende billede af de fagligheder, der forventes på vores uddannelser.

Alle elever fortjener succesoplevelser!

[1] Adgangskrav på gymnasierne, DEG, Link

[2] Rekordmange studenter er uden uddannelse fem år efter gymnasiet, AE, Link

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Vi varetager handelsskoleelevernes uddannelsespolitiske interesser. Vores formål er at sikre elevers indflydelse på deres lokale skoler, og at repræsentere dem overfor politikere, samarbejdspartnere og interessenter.

Følg pressemeddelelser fra Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye