Nye konkrete løsningsforslag styrker vilkår for tiltrækning og fastholdelse af internationale højtuddannede
Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden bag ny hvidbog og løsningsforslag:
Tænketanken Axcelfuture afdækker i en ny hvidbog uhensigtsmæssige barrierer, som internationale højtuddannede talenter og specialister, der kommer uden for EU, møder, når de vil bo og arbejde i Danmark. En række nye konkrete løsningsforslag anviser justeringer af den eksisterende lovgivning, der vil fjerne disse forhindringer.
Mens det går godt med at tiltrække højtuddannede til Danmark fra EU, kniber det for danske virksomheder og universiteter at tiltrække højtuddannede talenter og specialister fra resten af verden. Dermed svækkes virksomhedernes udvikling og globale konkurrenceevne, og de risikerer at miste terræn i forhold til udlandet.
Med en række justeringer af den eksisterende lovgivning vil nogle af de væsentligste lovgivningsmæssige og praktiske barrierer, der i dag forhindrer højtuddannede talenter og specialister fra lande uden for EU i at komme til Danmark, enkelt kunne fjernes.
Det fremgår af en ny hvidbog og analyse af barrierer for tiltrækning af internationale talenter og højtuddannede, som er udarbejdet af tænketanken Axcelfuture for Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden.
Uhensigtsmæssige barrierer
Analysen peger på en række uhensigtsmæssige barrierer i den eksisterende danske lovgivning, som internationale talenter og specialister uden for EU i praksis møder, når de vil bo og arbejde i Danmark.
”Vi har sat arbejdet i gang med at kortlægge barrierer og finde løsningsforslag for at gå konstruktivt ind i dialogen om, hvordan det danske erhvervsliv og dansk forskning skal klare sig i den stigende globale konkurrence”, siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO Novo Nordisk Fonden.
Med analysen som udgangspunkt har Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Axcelfuture derfor bedt advokatfirmaet Kromann Reumert om at udforme nogle konkrete juridiske løsningsforslag til mulige justeringer i den eksisterende lovgivning.
Simple greb
”Den gode nyhed er, at det ikke er nødvendigt at omkalfatre den eksisterende lovgivning. Kromann Reumerts arbejde viser, at lovgivningen med relativt simple greb kan justeres, så vi står bedre”, siger Lene Skole, CEO Lundbeckfonden.
Eksempler på barrierer er reglerne for bibeskæftigelse, som begrænser udenlandske højtuddannedes muligheder for at bidrage med viden og færdigheder på det danske arbejdsmarked, eller den såkaldte ’koncernregel’, som forhindrer udenlandske ægtefæller i at arbejde i samme koncern uden særlig godkendelse. Tilladelser, det kan tage tid og være ressourcekrævende for de danske virksomheder og universiteter og de internationale ansøgere at opnå, og som derfor får flere til at opgive eller helt at afstå fra at søge.
Den nye hvidbog og de medfølgende løsningsforslag lanceres senere i dag på en konference på Christiansborg, hvor repræsentanter fra Axcelfuture og Kromann Reumert præsenterer hovedkonklusionerne fra analysen sammen med en politisk diskussion. Materialet findes her: https://axcelfuture.dk/internationale-talenter.
Kontakter
Christian MostrupPressechefNovo Nordisk Fonden
Tlf:30674805cims@novo.dkKasper RiisKommunikationschefLundbeckfonden
Tlf:2139 8980kri@lundbeckfonden.comBilleder
Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fondens priser til naturvidenskabelige undervisere på universiteterne uddeles for første gang til fire engagerede undervisningsteams19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med fire nye undervisningspriser ønsker Novo Nordisk Fonden at understrege vigtigheden af engagerende naturvidenskabelig undervisning på universitetsniveau.
Ti undervisere og pædagoger hyldes for at fremme børn og unges interesse for naturfag gennem engageret undervisning19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med Danmarks største naturfagskonference Big Bang, som løber af stablen i disse dage, offentliggøres modtagerne af Novo Nordisk Fondens undervisningspriser for 2025. I år anerkender fonden ti undervisere og pædagoger fra hele Danmark, der alle har gjort en særlig indsats for at styrke børn og unges interesse for naturvidenskabelige fag og emner.
Pioner inden for forskning i plantemikrobiomer modtager Novonesis Biotechnology Prize 202513.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Professor Julia Vorholts arbejde har ændret måden, vi tænker plantesundhed på. Hendes innovative forskning i plantemikrobiomer har potentiale til at revolutionere landbruget. For sin indsats modtager den tyske mikrobiolog derfor Novonesis Biotechnology Prize.
Fransk professor får Novo Nordisk Prisen 2025 for sin banebrydende afdækning af ”infektionsmysteriet”24.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
I årtier troede forskere, at infektioner udelukkende blev forårsaget af virus og bakterier, men professor Jean-Laurent Casanovas banebrydende forskning har løftet sløret for en mere kompleks virkelighed: at gener spiller en grundlæggende rolle i at bestemme, hvem der bliver alvorligt syge, og hvem der forbliver raske. På grund af disse banebrydende opdagelser hædres han med Novo Nordisk Prisen 2025. Prisen er på 5 mio. kr.
Rammerne er klar for Novo Nordisk Fondens støtte til at skabe et grønnere Danmark med Den Grønne Trepart7.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden og regeringen har nu aftalt, hvordan fondens støtte på 10 mia. kr. skal udmøntes til grøn omstilling inden for rammerne af Den Grønne Trepart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum