Skoleledere vil skrue op for samarbejdet med virksomheder

Samarbejdet mellem skoler og virksomheder halter, og nu vil landets skoleledere skrue op for samarbejdet, viser en ny undersøgelse. Det kan især komme udsatte unge til gavn, mener ekspert.
Når landets skoler samarbejder med eksterne parter, er det i høj grad idrætsforeninger og kulturinstitutioner, som skolerne er i kontakt med. Anderledes ser det ud for samarbejdet mellem skoler og virksomheder.
En undersøgelse blandt landets skoleledere, som Skolelederforeningen har gennemført i samarbejde med VFSA – Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, viser, at virksomheder og humanitære organisationer er blandt de aktører, som skolerne samarbejder mindst med.
Ifølge undersøgelsen har 29 procent i høj grad eller i meget høj grad samarbejdet med virksomheder gennem det seneste år. Til sammenligning har knap 49 procent i høj grad eller meget høj grad samarbejdet med kulturinstitutioner.
Der er dog et stort potentiale for et tættere samarbejde, for undersøgelsen viser, at skolelederne gerne vil arbejde tættere sammen med virksomhederne. Og det hilser formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, velkommen.
”Det er glædeligt, at skolelederne ønsker et øget samarbejde med virksomhederne. Undervisningsforløb med virksomheder styrker elevernes læring og kendskab til samfundet og erhvervslivet, og det er med til at styrke den motiverende og varierede skoledag,” siger formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.
Han peger på, at det er vigtigt at et samarbejde kan indgå som en del af undervisningen.
Udsatte unge har særligt gavn af samarbejde med virksomheder
Hos VFSA er formand Sven A. Blomberg, der også er viceordførende direktør i Jyske Bank, ligeledes glad for at se, at skolerne er åbne for et tættere samarbejde med erhvervslivet. Han er overbevist om, at virksomheder kan give nogle nye perspektiver til undervisningen i skolerne. Det gælder for alle elever, men især udsatte unge kan have glæde af en tættere kontakt til virksomheder, mener han.
”Vi har en udfordring med en stor gruppe unge, som ikke trives i skolen, og dem skal vi have fat i hurtigst muligt, ellers risikerer vi at tabe dem på gulvet. I en virksomhed får de et meget konkret indblik i dagligdagen på en arbejdsplads, og her er der nogle spilleregler, som er meget anderledes end i skolen,” siger Sven A. Blomberg.
Undersøgelsen fra Skolelederforeningen og VFSA viser også, at de adspurgte skoleledere er på linje med Sven A. Blomberg i, at udsatte unge vil have glæde af et tættere samarbejde med virksomhederne. I undersøgelsen ønsker tre fjerdedel af de adspurgte at skrue op for samarbejdet med virksomheder for elever i 7.-10. klasse, som er ikke-uddannelsesparate eller særligt sårbare.
Styrker elevernes viden
På Vibeskolen i Nyborg samarbejder man allerede i dag tæt med ca. 40 lokale virksomheder. Her er målet at åbne elevernes øjne for flere uddannelsesmuligheder, lokale muligheder for lærepladser og på længere sigt arbejde.
Samarbejdet er obligatorisk for alle skolens elever i udskolingen, og udsatte elever får bl.a. tilbudt ekstra praktik og afklarende samtaler med Ungdommens Uddannelsesvejledning.
”Det har styrket elevernes viden om, hvilke virksomhedstyper, og hvilke uddannelsesmuligheder der er i nærområdet. Udover den viden eleverne får om virksomhederne og uddannelse, øver eleverne sig i at interviewe, og fremlægge den viden de har fået for andre,” siger souschef for Vibeskolen, Dorrit Høgh.
Falck: Virksomheder kan løfte unge der har det svært
Hos VFSA er næstformand Lars Vester Pedersen, der også er CEO i Falck Assistance Nordic, ikke i tvivl om, at virksomheder kan spille en afgørende rolle for skoleelever, som ellers har svært ved at finde sig til rette i uddannelsessystemet.
”I Falck har vi mange års konkrete erfaringer med at tage imod unge, som er faret vild i uddannelsessystemet, og jeg har gentagne gange set, at for nogle gør det en enorm forskel at komme ud på en rigtig arbejdsplads. De får rigtige arbejdsopgaver, og hvis de ikke bliver løst, har det konsekvenser for dem selv og deres kollegaer,” siger Lars Vester Pedersen.
Jesper Pedersen, seniorkonsulent og unge-ekspert hos videns- og netværkshuset Cabi, mener også, at virksomhederne kan og bør spille en større rolle i skolerne. Især over for de unge, som har det svært i skolen.
”Unge som af forskellige grunde har svært ved at få fodfæste i skolelivet kan have brug for en mere praktisk anlagt læringsstil end skolerne typisk tilbyder. Det kan virksomheder tilbyde. På en virksomhed kan de unge genfinde lysten til at lære og finde den selvtillid de har mistet i skolen. Og de kan opleve at der er nogle der har brug for dem og måske opleve succes for første gang i lang tid," siger Jesper Pedersen
Han mener, at når det kommer til unge, som ikke er uddannelsesparate, er det nødvendigt i højere grad at tage udgangspunkt i deres behov og evner. Fx gennem et længere virksomhedsforløb kombineret med skolegang.
KONTAKTPERSONER:
- Sekretariatsleder Christina Schultz, VFSA: 7221 7483 / cs@vfsa.dk
- Formand Claus Hjortdal, Skolelederforeningen: 2327 4327 / clhj@skolederne.org
- Souschef Dorrit Høgh, Vibeskolen: 6333 7292 / dhoe@nyborg.dk
- Seniorkonsulent Jesper Pedersen, Cabi: 8620 8375 / jep@cabiweb.dk
Yderligere kontaktperson:
- Kommunikationsmedarbejder Jakob Rom Johansen, Cabi: 2065 8534/ jrj@cabiweb.dk
Fakta om Skolelederforeningen og VFSA’s undersøgelse:
- Skolelederforeningen og VFSA har i foråret foretaget en stikprøveundersøgelse blandt alle landets skoleledere.
- I alt har 179 gennemført undersøgelsen.
- Undersøgelsen viser bl.a., at der er potentiale for mere samarbejde, og at skolelederne gerne ser mere samarbejde med virksomheder.
- Undersøgelsen viser også, at de adspurgte mener, at virksomhederne kan være med til at løfte elevernes kompetencer, og at skolelederne især ønsker at øge samarbejdet med virksomheder over for elever, som er ikke-uddannelsesparate.
Fakta om VFSA:
- VFSA – Virksomhedsforum for Socialt Ansvar består af ledere fra en række af landets største virksomheder.
- VFSA vil udbrede kendskabet til virksomhedernes sociale ansvar med det formål at inspirere flere virksomheder til at engagere sig socialt.
- VFSA er desuden et rådgivende organ for beskæftigelsesministeren.
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Vedhæftede filer
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Ny projektkoordinator hos Cabi19.3.2025 08:33:50 CET | Pressemeddelelse
Mie Priess Loft er blevet ansat som projektkoordinator i videnshuset Cabi. Hun skal bidrage til, at Cabis projekter hjælper endnu flere virksomheder med at hente arbejdskraft blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum