Fødevarestyrelsen guider til jul uden madspild og mavepine

Del

Rester fra julefrokosten ender ofte i skraldespanden – enten fordi, maden har stået for længe på bordet, eller fordi man ikke ved, hvordan man skal bruge madresterne. Få Fødevarestyrelsens fem bedste råd til at undgå madspild og dårlig mave.

I kampen mod madspild er det oplagt at spise rester fra julefrokostbordet dagen efter, fryse dem ned eller lave dem om til nye retter.

Men det er vigtigt at behandle madresterne rigtigt, så man ikke bliver syg af madbakterier, som hurtigt kan formere sig, hvis maden står for længe fremme på bordet.

Derfor deler Fødevarestyrelsen frem til jul flere gode råd på sociale medier om, hvordan man undgår madspild og mavepine på grund af julens måltider.

Her får du Fødevarestyrelsens fem råd til at undgå madspild og mavepine i julen:

1. Kig i skabene, før du handler

Kig i skabene, når du planlægger menuen. Det forhindrer, at du køber varer, du allerede har nok af. Måske står der allerede et udmærket åbent glas rødkål i køleskabet, som du havde glemt alt om. 

2. Lad retterne afløse hinanden

Lad serveringerne afløse hinanden, så du f.eks. serverer sild og laks først, og stil eventuelle rester på køl, så snart dine gæster er færdige med at spise af fisken. Så sikrer du, at eventuelle sygdomsbakterier ikke får lov at udvikle sig.

3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg 

Bakterier som f.eks. listeria har gode betingelser for at udvikle sig i røget laks, gravad laks og skiveskåret pålæg. Disse retter skal på køl igen så hurtigt som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter.  

4. Server retterne rygende varme – og varm rester godt igennem dagen efter

Varme retter skal serveres rygende varme – også den hjemmelavede leverpostej, frikadeller og risengrød. Du kan godt varme rester af mad op igen, hvis de er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.

5. Gem alle rester, også de små 

Alt kan i princippet fryses ned og bruges igen. And, rødkål og brun sovs smager glimrende i en andeburger. Kogte kartofler kan bruges i biksemad, salater eller i tærter. Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys eller forvandles til rugbrødschips, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges på en pizza. Retter med friske krydderurter og spinat – f.eks. persillesovs eller stuvet spinat – kan også spises dagen efter, hvis man sørger for at køle dem hurtigt ned og servere dem rygende varme.  

Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram for flere gode råd til julens måltider.

Flere tip til at minimere madspild: Madspild i hjemmet - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Flere tip til god køkkenhygiejne: God køkkenhygiejne - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye