Miljøministeriet stopper import af norsk spildevand med lavt olieindhold i to konkrete sager

Del

To importtilladelser til import af spildevand med lavt olieindhold fra Norge er blevet kendt ugyldige. ”Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås. Så det her er et skridt i den rigtige retning,” siger miljøministeren.

Miljøstyrelsen har truffet endelig afgørelse i to genoptagne sager om import af spildevand med lavt olieindhold til virksomheden IWS (tidligere RGS Nordic). Afgørelsen slår fast, at der er tale import med henblik på bortskaffelse. Det er som udgangspunkt ikke tilladt, og virksomheden kan derfor ikke længere importere spildevand med lavt olieindhold ved brug af disse tilladelser.

”Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås. Så det her er et skridt i den rigtige retning. Fremover skal Miljøstyrelsen anvende de nye, strammere regler til sagsbehandlingen af alle sager, der vedrører import af olieholdigt spildevand til Danmark. Det giver kort fortalt flere muligheder for at give afslag på at importere olieholdigt spildevand” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Forud for alle givne importtilladelser laver Miljøstyrelsen en konkret vurdering af, om der er tale om import til bortskaffelse eller nyttiggørelse, når de skal afgøre om en virksomhed har lov til at importere olieholdigt spildevand eller ej.

Det er i udgangspunktet ikke tilladt at importere affald til bortskaffelse i Danmark med mindre afsenderlandet ikke har kapacitet selv, eller hvis det er farligt affald til bortskaffelse ved forbrænding.

Hvis der er tale om import til nyttiggørelse vil det i udgangspunktet fortsat være tilladt at importere olieholdigt spildevand til Danmark. EU's transportforordning giver dog mulighed for, at et land kan gøre indsigelse mod importen, og den mulighed har ministeren bedt Miljøstyrelsen om at gøre brug af fremadrettet i de tilfælde, hvor det giver mening.

Miljøstyrelsen har truffet den endelige afgørelse på baggrund af deres nye administrationsgrundlag, som kan findes her.

Fakta

  • I foråret bad miljøminister Magnus Heunicke sit departement om at lave en juridisk analyse af, om der for de to konkrete sager om import af spildevand med lavt olieindhold, var tale om bortskaffelse eller nyttiggørelse. Her var konklusionen klar: Der var tale om bortskaffelse.
  • Inden sommerferien bad ministeren derfor Miljøstyrelsen om at sætte sagsbehandlingen af nye importtilladelser i bero og genoptage sagsbehandlingen af de to konkrete importtilladelser. Miljøstyrelsen har på den baggrund justeret deres praksis og udarbejdet tre nye administrationsgrundlag, som gør, at man ikke fremover kan få importtilladelser på det samme grundlag, som tidligere.

  • Miljøstyrelsen genoptog i juli måned sagsbehandlingen af to eksisterende importtilladelser til nyttiggørelse af spildevand med lavt olieindhold. I november sendte Miljøstyrelsen deres påtænkte afgørelser i de to genoptagne sager i høring hos virksomheden. Her var den foreløbige konklusion, at der var tale om import til bortskaffelse og ikke nyttiggørelse, som importtilladelsen ellers oprindeligt var givet på baggrund af.

  • Efter rådføring med Kammeradvokaten har Miljøstyrelsen nu truffet endelige afgørelser i sagerne, og der er for begge importtilladelser tale om import til bortskaffelse, hvorfor importtilladelserne er ugyldige.

  • Importtilladelserne i de konkrete sager blev oprindeligt givet i 2022 på baggrund af en vurdering af, at der var tale om import olieholdigt spildevand til nyttiggørelse. Begge importtilladelser havde en gyldighed på tre år.

Miljøstyrelsen har lige nu 15 aktuelle anmodninger om tilladelse til import af olieholdigt spildevand liggende til sagsbehandling med olieindhold på mellem 20 og 90 pct. Miljøstyrelsen er i gang med at afgøre disse sager efter de nye administrationsgrundlag.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Drikkevandsbeskyttelse: Resultater fra pilotprojekt på Fyn er klar og bekræfter effektiviteten af ny metode2.7.2024 13:42:11 CEST | Pressemeddelelse

Et pilotprojekt på Fyn har haft til formål af identificere sårbare grundvandsdannende områder. Kortlægningen har gjort brug af en ny metode og resultatet er, at der er ca. 28.300 ha sårbare grundvandsdannende områder på Fyn. Den viden kan nu danne grundlag for indsatsen for at beskytte drikkevandet. Samtidig vil den nye kortlægningsmetode danne grundlag for den nationale kortlægning, der starter i år.

Aftale om Havnaturfond: Ny massiv genopretningsindsats27.6.2024 09:48:50 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og RV, SF, EL og K er blevet enige om en model for en Havnaturfond, der skal bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten under havoverfladen. Med aftalen igangsættes i 2024 en opskalering af genopretningen af Taarbæk Rev, kortlægning af det danske havareal og en undersøgelse af mulighederne for genopretning af stenrev i Storebælt. Der er samlet afsat 500 mio. kr. til Havnaturfonden.

Biodiversitetspartnerskabet overrækker anbefalinger, der skal føre til styrkede biodiversitetsindsatser hos danske virksomheder13.6.2024 13:51:44 CEST | Pressemeddelelse

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes kræver det indsatser fra mange parter, og nu er de 22 organisationer klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye