Miljøministeriet stopper import af norsk spildevand med lavt olieindhold i to konkrete sager
To importtilladelser til import af spildevand med lavt olieindhold fra Norge er blevet kendt ugyldige. ”Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås. Så det her er et skridt i den rigtige retning,” siger miljøministeren.
Miljøstyrelsen har truffet endelig afgørelse i to genoptagne sager om import af spildevand med lavt olieindhold til virksomheden IWS (tidligere RGS Nordic). Afgørelsen slår fast, at der er tale import med henblik på bortskaffelse. Det er som udgangspunkt ikke tilladt, og virksomheden kan derfor ikke længere importere spildevand med lavt olieindhold ved brug af disse tilladelser.
”Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås. Så det her er et skridt i den rigtige retning. Fremover skal Miljøstyrelsen anvende de nye, strammere regler til sagsbehandlingen af alle sager, der vedrører import af olieholdigt spildevand til Danmark. Det giver kort fortalt flere muligheder for at give afslag på at importere olieholdigt spildevand” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Forud for alle givne importtilladelser laver Miljøstyrelsen en konkret vurdering af, om der er tale om import til bortskaffelse eller nyttiggørelse, når de skal afgøre om en virksomhed har lov til at importere olieholdigt spildevand eller ej.
Det er i udgangspunktet ikke tilladt at importere affald til bortskaffelse i Danmark med mindre afsenderlandet ikke har kapacitet selv, eller hvis det er farligt affald til bortskaffelse ved forbrænding.
Hvis der er tale om import til nyttiggørelse vil det i udgangspunktet fortsat være tilladt at importere olieholdigt spildevand til Danmark. EU's transportforordning giver dog mulighed for, at et land kan gøre indsigelse mod importen, og den mulighed har ministeren bedt Miljøstyrelsen om at gøre brug af fremadrettet i de tilfælde, hvor det giver mening.
Miljøstyrelsen har truffet den endelige afgørelse på baggrund af deres nye administrationsgrundlag, som kan findes her.
Fakta
- I foråret bad miljøminister Magnus Heunicke sit departement om at lave en juridisk analyse af, om der for de to konkrete sager om import af spildevand med lavt olieindhold, var tale om bortskaffelse eller nyttiggørelse. Her var konklusionen klar: Der var tale om bortskaffelse.
- Inden sommerferien bad ministeren derfor Miljøstyrelsen om at sætte sagsbehandlingen af nye importtilladelser i bero og genoptage sagsbehandlingen af de to konkrete importtilladelser. Miljøstyrelsen har på den baggrund justeret deres praksis og udarbejdet tre nye administrationsgrundlag, som gør, at man ikke fremover kan få importtilladelser på det samme grundlag, som tidligere.
- Miljøstyrelsen genoptog i juli måned sagsbehandlingen af to eksisterende importtilladelser til nyttiggørelse af spildevand med lavt olieindhold. I november sendte Miljøstyrelsen deres påtænkte afgørelser i de to genoptagne sager i høring hos virksomheden. Her var den foreløbige konklusion, at der var tale om import til bortskaffelse og ikke nyttiggørelse, som importtilladelsen ellers oprindeligt var givet på baggrund af.
- Efter rådføring med Kammeradvokaten har Miljøstyrelsen nu truffet endelige afgørelser i sagerne, og der er for begge importtilladelser tale om import til bortskaffelse, hvorfor importtilladelserne er ugyldige.
- Importtilladelserne i de konkrete sager blev oprindeligt givet i 2022 på baggrund af en vurdering af, at der var tale om import olieholdigt spildevand til nyttiggørelse. Begge importtilladelser havde en gyldighed på tre år.
Miljøstyrelsen har lige nu 15 aktuelle anmodninger om tilladelse til import af olieholdigt spildevand liggende til sagsbehandling med olieindhold på mellem 20 og 90 pct. Miljøstyrelsen er i gang med at afgøre disse sager efter de nye administrationsgrundlag.
Kontakter
Pressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Kom med til indvielsen af Danmarks første naturnationalpark19.5.2025 13:51:23 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. juni indvier miljøminister Magnus Heunicke den første naturnationalpark i Danmark i Fussingø. Arrangementet er åbent for alle og byder blandt andet på naturvandringer, bioblitz og pandekager over bål.
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
Drikkevandsbeskyttelse: To nye grundvandsdannende områder er nu kortlagt2.5.2025 09:14:32 CEST | Pressemeddelelse
Kortlægningen af områderne Mølleåen og Jammerbugten giver nu kommuner og lokale grønne treparter bedre mulighed for at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes. Det styrker drikkevandsbeskyttelsen for nuværende og fremtidige generationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum