Miljøministeriet stopper import af norsk spildevand med lavt olieindhold i to konkrete sager
To importtilladelser til import af spildevand med lavt olieindhold fra Norge er blevet kendt ugyldige. ”Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås. Så det her er et skridt i den rigtige retning,” siger miljøministeren.
Miljøstyrelsen har truffet endelig afgørelse i to genoptagne sager om import af spildevand med lavt olieindhold til virksomheden IWS (tidligere RGS Nordic). Afgørelsen slår fast, at der er tale import med henblik på bortskaffelse. Det er som udgangspunkt ikke tilladt, og virksomheden kan derfor ikke længere importere spildevand med lavt olieindhold ved brug af disse tilladelser.
”Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås. Så det her er et skridt i den rigtige retning. Fremover skal Miljøstyrelsen anvende de nye, strammere regler til sagsbehandlingen af alle sager, der vedrører import af olieholdigt spildevand til Danmark. Det giver kort fortalt flere muligheder for at give afslag på at importere olieholdigt spildevand” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Forud for alle givne importtilladelser laver Miljøstyrelsen en konkret vurdering af, om der er tale om import til bortskaffelse eller nyttiggørelse, når de skal afgøre om en virksomhed har lov til at importere olieholdigt spildevand eller ej.
Det er i udgangspunktet ikke tilladt at importere affald til bortskaffelse i Danmark med mindre afsenderlandet ikke har kapacitet selv, eller hvis det er farligt affald til bortskaffelse ved forbrænding.
Hvis der er tale om import til nyttiggørelse vil det i udgangspunktet fortsat være tilladt at importere olieholdigt spildevand til Danmark. EU's transportforordning giver dog mulighed for, at et land kan gøre indsigelse mod importen, og den mulighed har ministeren bedt Miljøstyrelsen om at gøre brug af fremadrettet i de tilfælde, hvor det giver mening.
Miljøstyrelsen har truffet den endelige afgørelse på baggrund af deres nye administrationsgrundlag, som kan findes her.
Fakta
- I foråret bad miljøminister Magnus Heunicke sit departement om at lave en juridisk analyse af, om der for de to konkrete sager om import af spildevand med lavt olieindhold, var tale om bortskaffelse eller nyttiggørelse. Her var konklusionen klar: Der var tale om bortskaffelse.
- Inden sommerferien bad ministeren derfor Miljøstyrelsen om at sætte sagsbehandlingen af nye importtilladelser i bero og genoptage sagsbehandlingen af de to konkrete importtilladelser. Miljøstyrelsen har på den baggrund justeret deres praksis og udarbejdet tre nye administrationsgrundlag, som gør, at man ikke fremover kan få importtilladelser på det samme grundlag, som tidligere.
- Miljøstyrelsen genoptog i juli måned sagsbehandlingen af to eksisterende importtilladelser til nyttiggørelse af spildevand med lavt olieindhold. I november sendte Miljøstyrelsen deres påtænkte afgørelser i de to genoptagne sager i høring hos virksomheden. Her var den foreløbige konklusion, at der var tale om import til bortskaffelse og ikke nyttiggørelse, som importtilladelsen ellers oprindeligt var givet på baggrund af.
- Efter rådføring med Kammeradvokaten har Miljøstyrelsen nu truffet endelige afgørelser i sagerne, og der er for begge importtilladelser tale om import til bortskaffelse, hvorfor importtilladelserne er ugyldige.
- Importtilladelserne i de konkrete sager blev oprindeligt givet i 2022 på baggrund af en vurdering af, at der var tale om import olieholdigt spildevand til nyttiggørelse. Begge importtilladelser havde en gyldighed på tre år.
Miljøstyrelsen har lige nu 15 aktuelle anmodninger om tilladelse til import af olieholdigt spildevand liggende til sagsbehandling med olieindhold på mellem 20 og 90 pct. Miljøstyrelsen er i gang med at afgøre disse sager efter de nye administrationsgrundlag.
Kontakter
Pressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny aftale for spildevand: Markant reduktion i kvælstofudledningen skal forbedre vandet i 16 fjorde og kystvande2.4.2025 15:40:14 CEST | Pressemeddelelse
Miljøministeren fastlægger i en ny aftale med partierne bag Aftale om Implementering af et Grønt Danmark konkrete indsatser, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand til 16 fjorde og kystvande. Reduktionerne skal gennemføres inden udgangen af 2027, ved at der stilles strengere krav til, hvordan spildevandsselskaberne renser spildevand.
Ny kampagne: Vi skal kende tegnene på psykisk vold2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold. Som pårørende, ven eller kollega kan man spille en vigtig rolle i vejen ud af et psykisk voldeligt forhold. Derfor sætter Miljø- og Ligestillingsministeriet nu fokus på, hvordan man kan genkende de ofte skjulte tegn på psykisk vold og reagere på dem.
Ministeren kræver handling og melder 25 kommuner for lovbrud1.4.2025 07:04:33 CEST | Pressemeddelelse
Fristen for tinglysning af kommunernes påbud om beskyttelse af drikkevand nær boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) er nu udløbet. 11 kommuner har fortsat ikke indberettet beskyttelse af et eneste BNBO, og 14 kommuner har kun beskyttet mellem 1 og 19 pct. Nu vil miljøministeren melde dem til Ankestyrelsen.
Miljøminister udpeger formand og næstformand for forundersøgelse af nationalpark ved Smålandsfarvandet31.3.2025 09:00:51 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har udpeget Mikael Smed og Knud Vincents til henholdsvis formand og næstformand for den styregruppe, der skal drive forundersøgelsen af den mulige nationalpark.
Markant udvidelse: Naturnationalpark Ulvshale vokser med 80 hektar24.3.2025 09:29:57 CET | Pressemeddelelse
En udvidelse på 80 hektar sikrer nu mere sammenhængende vild natur på halvøen Ulvshale på det nordlige Møn, hvor de sjældne sommerfuglearter spættet bredpande og isblåfugl lever. Samtidig fremrykkes udvidelse af flere af Danmarks 15 naturnationalparker gennem konkrete opkøb i 2025, der skal udvide områderne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum