FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Ny arbejdsskadelovgivning skal have tid til at virke

Del

Endelig er der kommet en reform af arbejdsskadelovgivningen, og mens mulighederne for videreuddannelse hører til den positive del, så er forringelsen for deltidsansatte et skridt tilbage. Fagbevægelsen opfordrer nu til ro på området.

Flemming Grønsund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation
Flemming Grønsund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation

Økonomisk støtte til uddannelse efter en arbejdsskade, bedre dækning ved vold på arbejdspladsen, markante forringelser for deltidsansatte og nye regler, der skal nedbringe sagsbehandlingstiden. Det er - helt kort – overskrifterne på den reform af arbejdsskadelovgivningen, der netop er blevet færdigbehandlet i Folketinget.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ser fordele og ulemper ved reformen, ligesom implementeringen giver anledning til panderynker. Arbejdsskademyndighederne er i forvejen hårdt pressede og er i årevis blevet kritiseret for lange sagsbehandlingstider. Indkøringen af den meget omfattende reform vil tage yderligere tid og ressourcer fra sagsbehandlingen.

Penge til uddannelse
Det er vigtigt, at flere kommer tilbage i arbejde efter en arbejdsskade, for i dag er næsten halvdelen af dem, der får varige følger efter en arbejdsulykke, stadig ikke tilbage i arbejde fem år efter. Det har store konsekvenser på både personligt og samfundsmæssigt niveau. Med den nye aftale bliver det muligt at modtage en ydelse på 83 procent af sin gamle løn i op til 4 år under videreuddannelse efter en arbejdsskade. Ordningen er det største lyspunkt i den nye reform af arbejdsskadelovgivningen, som netop er blevet færdigbehandlet i Folketinget.

"Det er afgørende, at den nye aftale giver mulighed for omskoling. Vi ser desværre ofte, at tilskadekomne går fra faglærte til ufaglærte, og en ufaglært med handikap har det meget svært på arbejdsmarkedet. Derfor er det sund fornuft, at den nye aftale gør det muligt at uddanne sig til et andet arbejde, som kroppen kan holde til, og hvor der er gode jobmuligheder," siger Flemming Grønsund, næstformand i FH.

Deltidsansatte bliver taberne
FH er stærkt bekymret over det element i aftalen, der handler om deltidsansatte. Et politisk ønske om at forenkle og strømline sagsbehandlingen medfører, at en stor gruppe skadelidte fremover vil blive underkompenseret, hvis de kommer ud for en arbejdsskade. Det rammer især deltidsansatte hårdt, men også tjenestemænd, sæsonarbejdere og personer med tilbagevendende ledighed må fremover leve med at få lavere erstatninger.

"Det er en rigtig stor torn i øjet, at deltidsansatte og flere andre lønmodtagergrupper kommer til at stå så meget svagere i den nye reform. Det rammer mig på min retfærdighedssans, at man risikerer at få en lavere erstatning, hvis man i en periode har været på deltid for f.eks. at tage sig af små børn. Det er noget, som vi i fagbevægelsen meget gerne så blev ændret tilbage," siger Flemming Grønsund.

Myndighederne skal have arbejdsro
Når du kommer til skade på din arbejdsplads, er det ikke rimeligt, at du skal vente i årevis på at få en afgørelse i din arbejdsskadesag. På nuværende tidspunkt må skadelidte, der mister deres arbejde på grund af en skade, i gennemsnit vente 3 år, før de får erstatning for deres indtægtstab. Det er alt for længe. Derfor ser FH også positive takter i, at man med reformen har lagt afgørende vægt på at få strammet op på sagsbehandlingstiden. Hvis reformen skal have nogen mulighed for at lykkes, kræver det imidlertid, at politikerne nu skaber ro om arbejdsskadeområdet. 

Der vil mindst gå et år, før man er igennem implementeringsfasen og kan se de positive takter fra reformen, og først derefter kan det egentlige arbejde med at nedbringe sagsbehandlingstiderne begynde. FH har derfor et klart budskab til politikerne. Der skal ro på nu. Hver gang, der vedtages ændringer, bliver arbejdsskademyndighederne sat tilbage, og hvis ikke vi passer på, ender vi med at reformere systemet ihjel.

"Én ting er, at du er kommet til skade og ikke kan passe dit arbejde længere, men samtidig oplever alt for mange også at sidde fast i systemet mange år efter. Det er ikke i orden, og derfor er det helt afgørende for fagbevægelsen, at der bliver sat skub i processen. Reformen har en mulighed for at gøre op med de uhyrlige sagsbehandlingstider, og jeg er glad for at have haft mulighed for at præsentere fagbevægelsens synspunkt, om at myndighederne nu skal have arbejdsro, for Folketingets Beskæftigelsesudvalg," slutter Flemming Grønsund.

Kontakter

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH: En glædens dag med godkendt Platformsdirektiv i EU11.3.2024 18:11:38 CET | Pressemeddelelse

Efter hårde forhandlinger gav EU’s beskæftigelsesministrer mandag grønt lys til, at personer, der arbejder for digitale arbejdsplatforme såsom Wolt, Foodora, Uber m.fl., fremover kan få adgang til almindelige arbejdstagerrettigheder som f.eks. feriepenge, pension eller løn under sygdom. I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er vi meget tilfredse med, at vi nu står med et direktiv, som kan bane vej for, at platformsarbejdere får adgang til ordentlige arbejdsvilkår, lyder det fra Flemming H. Grønsund, næstformand i FH.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye