FH: Regeringens ældreudspil sætter en ambitiøs kurs
Regeringens ældreudspil varsler en længe ventet frisættelse bl.a. ved at sanere tilsynsjunglen og lade de ældre tilrettelægge deres pleje sammen med medarbejdere i faste teams. Men udspillet varsler også en øget brug af frivillige på ældreområdet, som kræver ansvarlige rammer, og en bølge af privatisering, som bl.a. risikerer at sætte frisættelsen over styr.
Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH) har set frem til regeringens ældreudspil, som skal levere på regeringens løfter om en grundlæggende frisættelse af ældreområdet.
Forudsætning for at lykkes med reformen begynder med kvalificeret arbejdskraft
Udspillet lægger op til, at der skæres kraftigt ned på dokumentationskrav samt tilsynene i ældreplejen, og at der indføres ’helhedspleje’, som udføres af små faste hold, hvor beslutningskraften lægges helt ud til borgerne og medarbejderne, så de i fællesskab kan bestemme, hvilke opgaver de skal have hjælp til uden et bureaukratisk visitationssystem. Samlet set tager FH positivt imod regeringens ældreudspil, som forhåbentlig kan være en rettesnor for, hvordan vi kan frisætte medarbejdernes faglighed og øge borgernes velfærd. Men vi må ikke glemme, at uden ordentlige økonomiske rammer og kvalificeret arbejdskraft, så kommer vi ikke i mål med ambitionerne i reformen.
“For mig er det helt afgørende, at vi husker de dygtige medarbejdere, der skal sikre velfærden i ældreplejen. Hvis ikke vi lykkes med at styrke deres arbejdsmiljø og sikre, at der kommer endnu flere kolleger, så kommer vi aldrig i mål. Og i takt med at der i de kommende år kommer flere ældre, som kræver pleje, er det vigtigt at have et skarpt fokus på, at fastholde og rekruttere nye kolleger til ældreplejen. Trepartsaftalen om lønløftet i den offentlige sektor var et vigtigt skridt i den retning, men vi bør fortsat arbejde med at styrke uddannelserne, arbejdsmiljøet og trivsel blandt kollegerne for at nå i mål,” udtaler Morten Skov Christiansen.
En ansvarlig frivillighedspolitik er en forudsætning for lovkrav om flere frivillige
Civilsamfundet skal have en større rolle i ældreplejen, hvis det står til regeringen. Ifølge FH’s formand er der et stort potentiale i et bedre samspil mellem organisationerne i civilsamfundet og den offentlige sektor. Men de frivillige skal altid kun være et positivt supplement – ikke en erstatning for den offentlige velfærd eller for uddannede og kompetente medarbejdere.
”Frivillige gør allerede en enorm indsats for de ældre i dag. Hvis der skal endnu flere frivillige ind side om side med medarbejderne i de ældres hjem, er det afgørende, at vi får en ansvarlig frivillighedspolitik. Den skal have klare spilleregler for, hvilke opgaver der kan udføres på frivillig og ulønnet basis, og hvordan vi sikrer patientsikkerheden, kvaliteten og arbejdsmiljøet,” siger Morten Skov Christiansen.
FH har netop lanceret et udspil til en frivillighedspolitik, som anerkender de frivillige kræfters rolle og værdi i leveringen af en offentlig service, men som også sætter grænser for, hvad der kan overlades til frivillige i den offentlige velfærd.
Fokus på privatisering kan skade frisættelsen
Regeringens udspil varsler en udvidelse af rammerne for frit valg og oprettelsen af en vejledningsenhed, som skal tjekke kommunernes takster til de private leverandører af ældrepleje og ensrette dem på tværs af kommunerne. FH’s formand maner til forsigtighed i regeringens iver for at skabe et større privat marked for velfærd.
”Den centrale opgave på ældreområdet bør være en reel frisættelse, som lader medarbejderne skabe en bedre velfærd sammen med de ældre. Men det store fokus på privatisering kræver meget omstændige og præcise kravsspecifikationer, så udbuddet og priser bliver transparent for virksomhederne. Dermed binder vi kommunernes hænder, da de skal pakke velfærden i faste kasser. Det står i modsætning til ønsket om netop at frisætte sektoren fra de uendelige mængder af centralt fastsatte normeringer og krav,” siger han.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum