Frugt og grønt under lup: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
Dansk frugt, grønt, korn og kød indeholder færre sprøjtemiddelrester end tilsvarende udenlandske, viser den danske pesticidkontrol.
Når du køber dansk frugt og grønt er det meget sjældent, at indholdet af sprøjtemiddelrester er højere end de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport 2022 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
- Når du vælger dansk frugt og grønt, får du generelt færre pesticidrester med i købet, end når du køber frugt og grønt fra udlandet. Samtidig viste kontrollen også, at langt de fleste varer fra udlandet overholder grænseværdien for pesticidrester i fødevarer. Hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
I konventionelt dyrket frugt fra andre EU-lande blev der fundet pesticidrester under grænseværdien i 83 pct. af prøverne. Det samme gjorde sig gældende for 86 pct. af prøverne fra tredjelande. Til sammenligning blev der fundet restindhold under grænseværdien i 51 pct. af de danske frugtprøver.
I konventionelt dyrkede grøntsager fra andre EU-lande var der restindhold under grænseværdien i 58 pct. af prøverne, mens 56 pct. af prøverne fra tredjelande indeholdt pesticidrester. I konventionelt dyrkede danske grøntsager var der kun restindhold under grænseværdien i 20 pct. af prøverne.
Ingen sundhedsrisiko
Af i alt 2.176 fødevareprøver, hvor også korn, kød og babymad blev analyseret, blev der fundet 34 prøver med indhold, der blev vurderet sundhedsmæssigt uacceptabelt. Det svarer til, at der i 1,6 pct. af samtlige fødevareprøver fra ind- og udland blev fundet sundhedsmæssigt uacceptable overskridelser af grænseværdien. Disse produkter blev tilbagekaldt, og der blev udsendt en varsling til andre EU-lande.
I danske prøver blev der kun fundet indhold over grænseværdien i én prøve af æble, hvor overskridelsen dog ikke udgjorde en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.
Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Og selv hvis du en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er din sundhed heller ikke truet, understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen:
- Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og virksomhederne skal trække varerne tilbage, hvis der konstateres sundhedsmæssigt uacceptabelt indhold af pesticidrester.
Læs hele Pesticidrapporten 2022
FAKTA
Sådan undgår du pesticidrester
Beregninger fra DTU Fødevareinstituttets overvågningsrapport (2012-2017) viser, at gennemsnitsdanskeren kan nedsætte sit pesticidindtag med en tredjedel ved at vælge danske konventionelle varer, hvor det er muligt – dvs. stadig spise udenlandske appelsiner, men altid vælge danske æbler. Ved valg af økologiske fødevarer kan indtaget reduceres yderligere.
Lave grænseværdier i EU
EU-grænseværdier for pesticidrester i fødevarer fastsættes altid på niveau med eller lavere end den sundhedsmæssigt acceptable grænse. Der må ikke anvendes mere pesticid end nødvendigt for at opnå den ønskede effekt på skadevolderen. Ofte vil en overskridelse af grænseværdien derfor ikke have en sundhedsmæssig betydning.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum