45 mio. kr. til forskning i bæredygtige fødevaresystemer
Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra EU som ledende partner i et nyt forskningsprojekt med en samlet bevilling på 45 millioner kroner. Projektet skal styrke tværfaglig forskning i bæredygtige fødevaresystemer i samarbejde med førende europæiske universiteter.
Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed. Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og bæredygtige forsyningskæder. Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller bæredygtige produktionsmetoder. Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger. På et overordnet plan skal projektet styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde inden for bæredygtige fødevaresystemer.
Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som er komplekse på flere områder:
”Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil. Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring,” siger Stine Rosenlund Hansen.
Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, forklarer hun:
”Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.”
Om projektet:
- Titel på forskningsprojekt: FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network
- Bevillingsmodtager: Lektor Stine Rosenlund Hansen, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
- Bevillingsgiver: Horizon Europe (EU’s rammeprogram for forskning og Innovation 2021-2027).
- Bevillingen: RUC’s projektbudget er 9,7 mio. kr. ud af et samlet projektbudget på 44,7 mio. kr.
- Projektperiode: 2024-2028
Fakta - Hvad er et fødevaresystem?
Et fødevaresystem er det komplekse netværk af aktiviteter, processer og aktører involveret i produktion, distribution, og forbrug af fødevarer. Det omfatter alt fra jordbrug og fiskeri til transport, forarbejdning, detailhandel, foodservice og forbrug. Fødevaresystemet udgøres af sammenhængende processer på tværs af alle disse led, hvor beslutninger og praksisser påvirker miljøet, økonomien og samfundet. Det inkluderer også aspekter som bæredygtighed, ernæring og fødevaresikkerhed, hvilket gør det til et centralt element i diskussionen om at skabe mere bæredygtige og ansvarlige fødevarepraksisser på globalt plan.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Ekspertliste - Valget til Europaparlamentet3.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Har du brug for en forsker i forbindelse med dækningen af Europaparlamentsvalget? Roskilde Universitet har sammensat en ekspertliste på tværs af relevante fagområder.
Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse22.4.2024 10:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er vigtigere at få reduceret forbruget af plastik og skabe produkter, der holder længere, end at se på genanvendelse, hvis vi skal problemet med plastikforurening til livs. Det skriver lektor Kristian Syberg fra Roskilde Universitet sammen med en række internationale forskere i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.
Ny vicedirektør for RUC Økonomi og Campus21.3.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
René Niehues Birch tiltræder 1. april.
Naturvidenskabelig forsker fra RUC udnævnt til et af de 100 største talenter i Danmark16.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lektor i translationel biomedicin på Roskilde Universitet er blandt landets mest talentfulde unge ifølge Berlingskes Talent 100-liste.
Millionbevilling til udvikling af ny medicin mod resistente bakterier13.3.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Professor Håvard Jenssen modtager 13 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til et forskningsprojekt, der kan føre til nye behandlinger af bakterieinfektioner, der er resistente over for lægemidler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum