Roskilde Universitet

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

Del

Det er vigtigere at få reduceret forbruget af plastik og skabe produkter, der holder længere, end at se på genanvendelse, hvis vi skal problemet med plastikforurening til livs. Det skriver lektor Kristian Syberg fra Roskilde Universitet sammen med en række internationale forskere i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Lektor Kristian Syberg har skrevet et letter i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science sammen med en række internationale forskere. Foto: Camilla Hey/Roskilde Universitet
Lektor Kristian Syberg har skrevet et letter i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science sammen med en række internationale forskere. Foto: Camilla Hey/Roskilde Universitet

Repræsentanter fra regeringer på tværs af verden og forskellige aktører på tværs af samfundet mødes i slutningen af april i Ottawa, Canada, til den fjerde forhandlingsrunde om en FN-traktat, der skal stoppe plastikforurening.

I den forbindelse har en gruppe internationale forskere skrevet et letter til det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science, hvori forskerne anbefaler et andet fokus for løsningerne end hidtil, hvor meget af indsatsen har handlet om genanvendelse.

Lektor Kristian Syberg fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet er en af forfatterne:

”Hvis vi kun fokuserer på genanvendelse, har historien vist, at det ikke er tilstrækkeligt, og så får vi ikke de løsninger, der skal til at for at løse problemet med plastikforurening. Vi bliver nødt til at tænke på, hvordan vi reducerer vores brug af unødvendig plastik. Vi bliver nødt til at kigge på, hvordan vi laver produkter, der holder længere, og hvordan vi kan genbruge dem. Først derefter skal vi se på at genanvende det,” siger Kristian Syberg.

Han tilføjer:

”Samfundet er nødt til at tænke mere holistisk i indsatsen, og så skal man lade implementeringen af cirkulær økonomi være mere inspireret af det, der hedder affaldshierarkiet.” 

De øverste og vigtigste niveauer i affaldshierarkiet er:

1. Skab ikke mere affald.
2. Lav produkter, der holder længere og kan genbruges.
3. Genanvendelse af materiale, hvor materialet knuses og smeltes om til noget nyt.

Bethanie Carney Almroth, der er professor på Göteborgs Universitet, påpeger:

"En af de vigtigste løsninger på plastforurening er reduktion, det allerførste trin i affaldshierarkiet. Et sådant fokus kan være med til at drive innovative løsninger for at finde sikrere og mere bæredygtige anvendelser af plastmaterialer og mere cirkulære systemer for vores samfund," siger hun.

Forskerne bag teksten er alle en del af Scientists’ Coalition for an Effective Plastics Treaty, der er et globalt netværk af mere end 300 videnskabelige og tekniske eksperter fra mere end 50 lande, der ønsker at bidrage til traktatprocessen med viden til de beslutningstagere og øvrige deltagere i forhandlingerne. Koalitionens mål er at opnå en effektiv global traktat, som er forankret i og centreret omkring robust evidensbaseret beslutningstagning. 

Letteret i det videnskabelige tidsskrift Science kan findes her

Kontakter

Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)

Tlf:2887 0027

Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye