Landdistrikterne: Ny aftale for demokratiske virksomheder gavner også erhvervslivet udenfor byerne
Regeringen og alle Folketingets partier har netop indgået en aftale om bedre vilkår for demokratiske virksomheder. Landdistrikternes Fællesråd kalder aftalen for særlig vigtig for erhvervslivet udenfor de største byer.

Aftalen er indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Alternativet og Dansk Folkeparti. Med denne vil man styrke forholdene og øge kendskabet til forbrugerejede, producentejede, foreningsejede eller medarbejderejede virksomheder – der hører under den samlede betegnelse ”demokratiske virksomheder”.
I dag fylder demokratiske virksomheder stadig relativt mere i landdistrikterne end i byerne.
- I landdistrikterne er der typisk færre købere eller arvtagere til at overtage en virksomhed, som nuværende ejer ønsker at generationsskifte, og dermed bliver virksomheden lukningstruet. Med denne aftale bliver det nemmere at overtage og drive de virksomheder videre, og derfor er denne aftale særligt vigtig for erhvervslivet i landdistrikterne, hvor der ofte er hårdt brug for arbejdspladserne, udtaler Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard.
I juni sidste år præsenterede ekspertgruppen for demokratiske virksomheder en række anbefalinger, der skulle forbedre forholdene for og øge kendskabet til demokratiske virksomheder. Steffen Damsgaard har været en del af ekspertgruppen, og han er særligt positiv over, at aftalen gør det lettere indenfor de nuværende virksomhedsformer at være medarbejderejet, og det gøres nemmere at opnå finansiering til disse virksomheder.
- Det er godt, at man giver virksomhederne bedre muligheder for at være medarbejderejet og opnå finansiering. Men jeg havde gerne set, at ekspertgruppens anbefaling om en ny model for generationsskifte til medarbejdereje også var med, så driftige ansatte fik bedre muligheder for at drive virksomheden videre og bevare arbejdspladser lokalt. Det var der desværre ikke finansiering til, kan vi forstå, fortæller Steffen Damsgaard.
- Jeg håber, at generationsskifte til medarbejdereje og generelt bedre rammer for at etablere demokratisk virksomhed i forskellige former, kan komme med i andre erhvervsforhandlinger. For det vil være gode tiltag for erhvervslivet, særligt uden for de store byer, og det bør være en bunden opgave for regeringen, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPresse- og kommunikationsansvarligLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum