IKERASAK - fortællinger fra en grønlandsk bygd

Del

Ny udstilling på Moesgaard fortolker gamle og nye hverdagsfotos fra et lille fisker- og fangersamfund i Grønland og sætter fortællingerne i en antropologisk forskningsramme

Mona, ung grønlandsk pige på fjorten år. Fotograferet forud for et efterskoleophold, som er hendes første længerevarende ophold uden for bygden.
Mona, 14 år. Fotograferet forud for et efterskoleophold, som er hendes første længerevarende ophold væk fra bygden Foto Christian Vium

I efteråret 2019 besøgte antropolog og fotograf Christian Vium bygden, Ikerasak, i Uummannaq-fjorden i det nordvestlige Grønland. Med sig bragte han historiske fotografier og filmmateriale fra området. Sammen med bygdens beboere har Christian Vium analyseret og fortolket materialet, og sat det sammen med beboernes private fotografier samt nye film og optagelser, som er skabt i fællesskab mellem Vium og beboerne i Ikerasak.  

Resultatet kan ses i en ny udstilling, som åbner 9. december i Moesgaard Museums udstillingslaboratorium. Udstillingen inviterer publikum på en følelsesladet og personlig rejse til det lille fisker- og fangersamfund, som er omsluttet af storslået natur i det nordvestlige Grønland.  

Udstillingen er en del af Christian Viums forskningsprojekt, ’Reframing History’, som er finansieret af Carlsbergfondet og Aarhus Universitet. Med forskningsprojektet søger Vium at nuancere forståelsen af dansk kolonihistorie gennem en reaktivering af arkivmateriale, dialog og tværfaglig analyse og ved at formidle til en bred offentlighed bl.a. gennem udstillinger og bogpublikationer.  

”I danske medier og i den danske offentlighed tales der sjældent om den grønlandske hverdag. Når det sker, er det oftest stereotype fortællinger om misbrug og forfald, der sætter rammen. Det skaber en forståelseskløft, hvor det ekstreme dominerer og identifikation er fraværende. De stereotyper om Grønland søger jeg at udfordre med udstillingen. Blandt andet ved at fremhæve hverdagsøjeblikke og minder fremfor alene at fokusere på 'store' begivenheder. Det er folks egne fortællinger op gennem tid. Det er alt det, som måske kan virke banalt, men som når man begynder at kigge nærmere på det, faktisk er ret dramatisk. Det er fortællinger om kærlighed, død, stridigheder og jagt og alt det, man husker i en familie, og som bliver til minder,” siger Christian Vium. 

Udstillingens centrale fortælling er de personlige historier og billeder fra beboerne i bygden Ikerasak, som Viums film og fotooptagelser går i dialog med. Formålet med udstillingen er at skabe en refleksion over forholdet mellem tid, sted, eksistens og erindring. Samtidig ønsker Christian Vium at udfordre og udvide det klassiske historie begreb ved at skabe et non-lineært, tredimensionelt forløb bestående af fragmenter fra mere end 100 års hverdagsliv i Ikerasak, fortalt af beboerne selv.  

Udstillingen består af en installation i stor skala. Det centrale værk er en seks-kanalers filminstallation med nye og gamle optagelser fra Ikerasak, der akkompagneres af et surround lydbillede bestående af reallydsoptagelser holdt sammen af et narrativ, der fortælles af en grønlandsk kvinde. Dertil en komposition for cello og elektronik komponeret og fremført af komponist og cellist Josefine Opsahl. Med en varighed på 22 minutter løber installationen i en sløjfe og i et koordineret hele, der skaber en unik publikumsoplevelse. En interaktiv touchscreen og en kort dokumentarfilm udfolder forskningsarbejdet, der ligger til grund for udstillingen.   

Moesgaard Museum samarbejder med Aarhus Universitet om at nytænke formidlingen af forskning, og her spiller de forsknings- og researchbaserede udstillinger, som vises i museets udstillingslaboratorium, en væsentlig rolle. Christian Vium har tidligere bl.a. vist udstillingen Dialoger på Moesgaard Museum, som også var resultat af et forskningsprojekt, hvor gamle fotooptagelser blev bearbejdet og nyfortalt i samarbejde med efterkommere af oprindelige folk.  

Udstillingen IKERASAK – fortællinger fra en grønlandsk bygd er støttet af Carlsbergfondet, Aarhus Universitet, A. P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden, Kunststyrelsen, Per og Lise Aarsleffs Fond, Salling Fondene, Hoffmann & Husmans Fond, Grosserer L. F. Foghts Fond, Axel Muusfeldts Fond, Bestles Fond, Kerrn-Jespersens Fond og Aarhus Stiftstidendes Fond. 

Udstillingen kan ses fra 9. december til 20. maj 2024 i Moesgaard Museums udstillings-laboratorium. 

Om Christian Vium 
Christian Vium er en prisvindende antropolog og fotograf, der opererer i spændingsfeltet mellem socialvidenskabelig forskning og æstetisk udstillingspraksis. Christian Vium integrerer fotografi- og filmmediet i en metodisk-analytisk researchproces. Christian Vium er lektor i antropologi ved Aarhus Universitet, hvor han er leder af den Multimodale MSc-linje, og i 2023-24 Research Fellow ved Harvard University. 

Læs mere på Christian Viums hjemmeside https://christianvium.com/  

Christian Viums Instagram profil https://www.instagram.com/christian_vium_studio/?hl=en 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af båd og fangere ved vandkant i Grønland. Beboernes private fotos er en del af udstillingen Ikerasak - fortællinger fra en grønlandsk bygd
Beboernes private fotos er en del af udstillingen Ikerasak - fortællinger fra en grønlandsk bygd
Download
Christian Vium (til venstre i billedet) sidder i en sofa sammen med en beboer fra Ikerasak og kigger i et fotoalbum. Han har sammen med beboerne i Ikerasak anvendt private fotos og historisk materiale sammen med nye optagelser til udstillingen.
Christian Vium har sammen med beboerne i Ikerasak anvendt private fotos og historisk materiale sammen med nye optagelser til udstillingen på Moesgaard Museum
Download
Gammelt foto af en grønlandsk familie. Historisk materiale som fotos og film indgår i udstillingen Ikerasak sammen med nye optagelser
Historisk materiale som fotos og film indgår i udstillingen Ikerasak sammen med nye optagelser
Download
Portrætbillede af antropolog og fotograf Christian Vium, som står bag udstillingen Ikerasak - fortællinger fra en grønlandsk bygd
Antropolog og fotograf Christian Vium står bag udstillingen Ikerasak - fortællinger fra en grønlandsk bygd
Download

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Nye undersøgelser indikerer, at 2000 år gammel krigerkvinde er begravet ved militært centrum i Midtjylland24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye analyser af knogler fra en jernaldergrav ved Hedegård i Midtjylland giver overraskende resultat: En af de afdøde er tilsyneladende en kvinde begravet med fuldt våbenudstyr. Det 2000 år gamle militære centrum ved Hedegård skal nu undersøges af Moesgaard Museum, Museum Midtjylland og Museum Horsens som led i forskningsprojektet ‘Under Pres.’

Moesgaard Skovmølle genåbner efter stor renovering22.4.2024 14:06:57 CEST | Pressemeddelelse

Den historiske Moesgaard Skovmølle ved Giber Å åbner efter fire års stilstand igen for offentligheden med en helt ny udstilling i møllebygningen, hvor man kan lære mere om vandmøllens store betydning for datidens samfund. På åbningsdagen torsdag den 2. maj og i udvalgte weekender vil engagerede mølleentusiaster sætte gang i vandmøllen, hvor man kan opleve den imponerende mekanik i fuld vigør.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye