Innovationsfonden

Kunstig intelligens skal nedbringe antallet af døde søer og pattegrise

Del

Et nyt forsknings- og innovationsprojekt skal skabe en innovativ løsning til overvågning af drægtige søer, der skal øge søernes velfærd, reducere antallet af døde søer og øge overlevelsen for pattegrise. Innovationsfonden har investeret 6,7 mio. kr. i projektet SOS

Billede af smågrise, der dier ved en so
Kunstig intelligens skal nedbringe antallet af døde søer og pattegrise Canva

Fremtidens landmænd skal assisteres af kunstig intelligens (AI), så endnu flere søer og pattegrise kan overleve.

Et nyt forsknings- og innovationsprojekt skal skabe en innovativ løsning til overvågning af drægtige søer, der skal øge søernes velfærd, reducere antallet af døde søer og øge overlevelsen af pattegrise.

Investeringen fra Innovationsfonden på 6.7 mio. kroner muliggør udvikling af avanceret teknologi, der vil bidrage til en mere bæredygtig industri med bedre sundhed, produktivitet og dyrevelfærd. 

Med en so-dødelighed på 16 procent og en pattegrisedødelighed på 23,6 procent er der et kæmpe potentiale i at reducere risikoen for, at søer dør eller sættes ud af produktionen på grund af dårlig trivsel. Det vil give et markant løft af velfærden i de danske grisebesætninger.

Kvalificeret arbejdskraft er en mangelvare ude hos landmændene, og her skal den innovative løsning, der udarbejdes i projektet SOS, assistere medarbejderne til at opdage og behandle søerne tidligt i deres sygdomsforløb og derved forbedre deres sundhed, velfærd og evne til at passe deres pattegrise. Sensorer (accelerometer, temperatursensor), placeret i øremærker, indsamler data hele døgnet rundt. Data kan ved hjælp af algoritmer omsættes til vigtig information om søernes adfærd og velfærd, og derved sikre en langt bedre overvågning end det vanlige daglige tilsyn.

Nyt og unikt værktøj

Overvågningsværktøjet skal kunne detektere sundhedsproblemer såsom halthed og varmestress hos søerne - og give landmanden besked om, hvilke dyr der kræver tilsyn og behandling.

”Projektet er unikt, idet der i dag ikke findes kommercielt tilgængelige produkter på markedet, som kan overvåge velfærden hos drægtige søer. Med de nye sensorbaserede algoritmer kan projektet bidrage til, at so-producenterne får et nyt og unikt værktøj, der automatisk overvåger og varsler ved behov for interventioner, som kan sikre søerne velfærd,” siger Lene Juul Pedersen, Professor ved Aarhus Universitet, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab – ANIVET.

BioCV er startup-firmaet bag de sensorbaserede elektroniske øremærker, der allerede nu kan hjælpe landmanden med at detektere brunst og forudsige, hvornår faringen begynder. Projektet videreudvikler derved allerede lovende og afprøvet teknologi.  

Algoritmerne trænes og valideres ud fra kameraovervågning kombineret med vision-algoritmer, og derved skabes et toptunet og valideret system. Her kommer Teknologisk Instituts erfaring og viden med modellering af vision-data i spil. Teknologisk Institut er den største teknologiske serviceudbyder i Danmark og gavner den danske griseproduktion gennem kompetencer i udvikling af teknologier indenfor Precision Livestock Farming (PLF) og omfattende videnskabelig og anvendt viden indenfor sundhed og velfærd hos dyr.

I sammenspil med Aarhus Universitet opnås en fuld pallette af kompetencer, der skal sikre et gennemtænkt og succesfuldt innovationsprojekt indenfor husdyrproduktionen. Aarhus Universitet, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab er nationalt og internationalt anerkendt inden for dyrevidenskab med en mission om at udføre grundlæggende, strategisk og anvendt forskning samt innovation indenfor kerneaktiviteterne; sundhed, velfærd og ernæring.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 6.710.035 kr.
  • Samlet budget: 9.911.391 kr.
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: Intelligent sow surveillance for sow and piglet survival (SOS)

Partnere i projektet

  • Teknologisk Institut
  • Aarhus Universitet
  • BioCV

Kontakt

Ida Bahnsen, Konsulent, Teknologisk Institut
+ 45 7220 2464, idb@teknologisk.dk

Tue Germundsson, presse- og kommunikationsrådgiver, Innovationsfonden
+45 6190 5087, tue.germundsson@innofond.dk

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Intelligent monitorering af patienterne gøres smartere – og flyttes op til øret7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Innovationsfonden investerer knap 30 mio. kr. i et nyt privat-offentligt samarbejde, som skal sikre et trygt og effektivt forløb efter større operationer og under akut medicinsk sygdom. Løsningen er baseret på videreudviklinger af førende danske teknologier; dels af patientvenlig monitorering af vitale parametre fra øret og dels af et monitoreringssystem med intelligent fortolkning af vitale parametre.

VetInspector revolutionerer fjerkræinspektion for øget produktivitet og dyrevelfærd20.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et nyt og banebrydende forsknings- og innovationsprojekt tager fat på at modernisere inspektionen af fjerkrækød med målet om at styrke dyrlægers indsats og præcisionsredskaber til sporing af dyresundhed og -velfærd. Projektet, der åbner op for præventive tiltag mod sygdom og forbedring af dyrevelfærden på landmandens niveau, modtager en investering på 9 millioner kroner fra Innovationsfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye