Butiksassistenter er svære at finde

Del

Manglen på arbejdskraft er en problemstilling alle brancher må forholde sig til. Der er dog brancher, som har svære ved at rekrutterer end andre. Det gælder bl.a. de danske butikker.

De danske handelsvirksomheder beskæftiger i dag ca. 460.000 danskere, hvoraf ca. hver fjerde er ansat i dagligvarehandelen.

I første halvdel af 2023 betød situationen på arbejdsmarkedet, at de danske handelsvirksomheder i cirka 12.500 tilfælde – eller hvad der svarer til hvert fjerde rekrutteringsforsøg - enten måtte kigge forgæves efter en ny medarbejder eller ansætte en medarbejder med en anden profil end det ønskede eller nødvendige.

Blandt de stillingskategorier, der fylder mest i statistikkerne over de forgæves rekrutteringer, er stillingen som ”butiksassistent” den næst hyppigst forekommende. I første halvdel af 2023 måtte de danske virksomheder i mere end 3.800 tilfælde se langt efter den efterspurgte butiksassistent.

Når arbejdsmarkedet er inde i en sådan udvikling – og har været det gennem flere år – betyder det naturligvis, at konkurrencen om at finde de rette medarbejdere bliver stadig mere intens. For virksomhederne betyder det, at det kan blive sværere at besætte visse stillinger, eller at nogle job må besættes af medarbejdere med en anden profil end den ønskede eller nødvendige.

En undersøgelse, som fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) gennemførte for perioden december 2022 til maj 2023, viser således, at 11 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg var forgæves. I mere end hvert 10. tilfælde må virksomhederne således se langt efter den medarbejder, de ønsker at hyre.

”At have de rette medarbejdere og de rette kompetencer er en forudsætning for at drive virksomhed - herunder butik. Derfor er det helt afgørende at vi tilgodeser virksomhedernes ønsker for at sikre tilgangen til arbejdskraften, og at vi f.eks. sikre, at nogle af de grupper, der har en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet, kan finde beskæftigelse,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, der i den forbindelse byder ind med fem konkrete forslag til initiativer, der kan bidrage til at sikre den nødvendige arbejdskraft.   

  1. At der arbejdes for at styrke erhvervsuddannelserne endnu mere, herunder ikke mindst de merkantile af slagsen.

  2. At overenskomsterne generelt bør underkastes et serviceeftersyn med fokus på virksomhedernes daglige administration af reglerne og et ønske om generelt at skabe mere fleksible vilkår på arbejdsmarkedet f.eks. i form af mindre rigide regler for deltidsansættelser.

  3. At reglerne for ansættelse af fleksjobbere og lignende gøres mere smidige og fleksible, så denne slags ansættelser bliver mere attraktive og mindre byrdefulde for virksomhederne.

  4. At detailhandelsbrancherne og regeringen i samarbejde udvikler og udbreder en guide, der på nemmest mulige og mest tilgængelige måde hjælper virksomhederne gennem regler, faldgruber m.m., når det kommer til fleksible ansættelser,

  5. At det politiske fokus på regelforenkling styrkes betydeligt, så ressourcer kan frigives fra bl.a. administration og lignende til mere værdiskabende arbejde, herunder udvikling af nye og mere effektive arbejdsgange.

Fakta

Antal forgæves rekrutteringsforsøg efter jobkategori

Stillingsbetegnelse

Antal forgæves rekrutteringsforsøg

Rengøringsassistent

4.560

Butiksassistent

3.840

Social- og sundhedsassistent

3.670

Kok

3.580

Kundeservicemedarbejder

2.610

Pædagog

2.590

Elektriker

2.490

Køkkenmedhjælper

2.220

Social- og sundhedshjælper

2.130

Lager- og logistikmedarbejder

1.800

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) (2023): Rekrutteringssurvey – Rapport, september 2023. Senest lokaliseret 10. oktober 2023 på: https://www.star.dk/media/3frdcur2/rekrutteringssurvey-rapport-september-2023.pdf, s. 8.

Note: Tallene viser både job, der ikke kunne besættes og job, der blev besat med en anden profil end tiltænkt / ønsket.:

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Om De Samvirkende Købmænd

Vi passer godt på de danske købmænd.

Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.

Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.

I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye