Nye butiksområder udenfor byerne truer bymidterne
Udlægning af de såkaldte aflastningsområder, der oprindeligt var designet til at aflaste bycentre fra trafik- og handelspres, truer de lokale dagligvarebutikker og øvrige butikker i bymidterne, og kan dermed lægge bymidterne øde.
Så kontant lyder det fra De Samvirkende Købmænd, der påpeger at udlægningen af aflastningsområder kan have negative konsekvenser for de lokale dagligvarebutikker i mindre byer og i bymidterne.
Aflastningsområderne er typisk placeret i udkanten af byerne og har til formål at reducere trængsel og miljøbelastning i bycentrene. Her var det tanken at placere f.eks. større varehuse, hvidevarebutikker, bilforhandlere, og specialforretninger, som kræver mere plads, end hvad der er tilgængeligt i de tættere bebyggede bycentre.
Ifølge analysen fra De Samvirkende Købmænd er der dog også en bagside af medaljen. Analysen peger bl.a. på, at etablering og udvidelse af netop aflastningsområder, kan føre til et markant fald i omsætningen for de eksisterende butikker i netop bymidten. Det er et tab, der for mange mindre butikker kan være svært at løfte.
Ifølge kommunale analyser kan dagligvarebutikker opleve et omsætningsfald på mellem 6 og 21 pct., når aflastningsområder etableres eller udvides. Dette er særligt problematisk i betragtning af, at dagligvarebranchen historisk set har haft en lav overskudsgrad på kun 1,2 pct. gennem det seneste årti. Dermed står mange butikker i en sårbar økonomisk situation, hvor selv små fald i omsætningen kan tvinge dem til at reducere personale eller risikere lukning. Det har store konsekvenser, hvis man ønsker en levende og spændende bymidte.
”Kommunernes mulighed for at give tilladelse til etablering af nye - og udvidelser af eksisterende aflastningsområder - har i de senere år taget overhånd. Vores opfordring er helt klart, at der skal ske en revision af lovgivningen om aflastningsområder, for at beskytte de lokale butikkers interesser, men i lige så høj grad for at understøtte livet i bymidterne og mindre byer,” siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør hos De Samvirkende Købmænd.
”Helt konkret mener vi, at kommunernes mulighed for at udlægge nye aflastningsområder og udvidelse af eksisterende aflastningsområder bør fjernes, af hensyn til livet i bymidterne og for at undgå at bymidterne i de mindre byer lægges øde.”
"Vores bymidter og mindre byer står over for en betydelig udfordring, hvis vi fortsætter med at underminere de lokale butikkers evne til at drive forretning. Der er behov ro om planlovens detailhandelsbestemmelser, hvis man som selvstændig skal foretage en investering over mange år,” understreger Jannick Nytoft.
Læs mere i det vedhæftede analysenotat - Aflastningsområder kan true den lokale købmand
Nøgleord
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:+45 39 62 16 16Tlf:+45 2711 2073jny@dsk.dkNiels Tønning RasmussenKommunikationskonsulent
Tlf:+45 22 14 80 40ntr@dsk.dkVedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
4 ud af 10 danskere accepterer butikstyveri10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) viser, at næsten fire ud af ti danskere ikke fuldt ud afviser butikstyveri, og hele 10 procent mener, at butikstyveri i visse tilfælde kan forsvares.
Digital alderskontrol kan være på vej i dagligvarebutikkerne4.12.2024 06:47:24 CET | Pressemeddelelse
67% af danskerne bakker op omkring brugen af digital alderskontrol til at begrænse de unges adgang til alkohol og nikotin.
Stigningen i butikstyverier skaber utryghed!22.11.2024 10:49:22 CET | Pressemeddelelse
Mens mange former for hverdagskriminalitet som tyveri og indbrud er faldende, går butikstyverierne i en helt anden retning. Nye tal viser nemlig, at antallet af anmeldte butikstyverier forventes at stige med næsten 70 procent fra 2019 til 2024.
Grænsehandlen dækker over en skjult klimabelastning21.11.2024 11:21:13 CET | Pressemeddelelse
Ifølge analysen fra De Samvirkende Købmænd (DSK), udleder danskerne tilsammen over 210.000 tons CO₂e om året som følge af grænsehandelens transport. Det svarer til ca. 0,5% af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser.
Købmændene roser forslag til byrdelettelser fra folketingets erhvervsudvalg14.11.2024 14:58:05 CET | Pressemeddelelse
En arbejdsgruppe i Folketinget har gennem det sidste år arbejdet med at forenkle regler, og flere af DSK’s forslag er blevet taget med. Alt i alt en rigtig god begyndelse, hvor vi håber på en effektiv implementering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum