Danmark er stort nok til meget mere natur

Del

Danmark kan og skal være lige så ambitiøse som andre lande, når det gælder om at udvide det beskyttede naturarealet markant. Og der skal ikke stå tekniske anlæg eller være energiproduktion i beskyttet natur, som regeringen ellers åbner op for. Naturen skal have førsteret.

Kun få steder i Danmark får naturen lov at råde selvom fx intakte strandenge kan rumme både natur, såvel som tilbageholde CO2.
Kun få steder i Danmark får naturen lov at råde selvom fx intakte strandenge kan rumme både natur, såvel som tilbageholde CO2. @tinegjerløv

Sådan lyder nogle af konklusionerne i Biodiversitetsrådets nye årsrapport. Dermed slår  forskerne fast, at der er plads i Danmark til at sikre 10 procent strengt beskyttede og 30 procent beskyttede land- og havområder.

Baggrunden for målene er dystre. Danmark har i dag meget lidt beskyttet natur og kvaliteten er elendig. Biodiversitetsrådet har nedjusteret de oprindelige tal og vurderer, at blot 1,6 procent er reelt beskyttet natur på land mod tidligere 2,3 procent og 1,9 procent er reelt beskyttet natur på havet i dag, mens vi intetsteds har strengt beskyttet natur. 

- Vi skal stoppe tabet af biodiversitet og det kan kun ske ved at, at vi giver meget mere plads til naturen her i landet og sikrer reel beskyttelse. Det er glædeligt, at nødvendigheden nu også slås utvetydigt fast af regeringens eget råd, der samtidig konkluderer, at vi skal lade naturen råde i de områder, vi udpeger som beskyttede, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Flere politikere herunder regeringen ønsker at sætte blandt andet vindmøller op i de sidste rester af beskyttet natur i Danmark, men det er den helt forkerte vej, konkluderer biodiversitetsrådet, der eksplicit understreger, at den beskyttede natur skal friholdes fra "fysiske anlæg til blandt andet energiproduktion og biologiske produktionsanlæg." 

- Det skal regeringen lytte til. For vi løser ikke klimakrisen ved at gøre biodiversitetskrisen endnu dybere. Den politiske opgave er at løse begge, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

Biodiversitetsrådet peger i rapporten på konkrete biodiversitetsindsatser og efterlyser blandt andet de naturnationalparker, der allerede ligger på tegnebordet, der skal give mere plads til vild natur på større, sammenhængende områder. Rådet efterlyser også en bindende lovgivning, der skal få Danmark i mål. Regeringen har bebudet en biodiversitetslov i sit regeringsgrundlag, men heller ikke her er der fremdrift. 

Nok så væsentligt peger rådet på, at udpegningen af nye beskyttede naturområder ikke kan stå alene, områderne skal også beskyttes. Det betyder helt konkret, at der blandt andet skal sættes ind over for bundtrawl og den store kvælstofudledning til havet skal nedbringes.

- Det tror jeg enhver kan se nødvendigheden af. Blandt andet dør vores fjorde på grund af kvælstof og selv her i november, er der blodrøde tal for iltsvind. Naturen i Danmark er så forarmet, at vi også skal sætte ind med naturgenopretning for vi er dybt afhængige af robuste økosystemer, der også vil bidrage til at løse klimakrisen, siger Maria Reumert Gjerding. siger Maria Reumert Gjerding.

Danmark har tilsluttet sig de overordnede mål fra den ’Globale Rammeaftale for Biodiversitet’ og EU´s ’Biodiversitetsstrategi’ om at verdens lande skal have sikret 10 procent strengt beskyttede og 30 procent beskyttede land- og havområder senest i 2030.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye