Naturfredningsforening kræver akut forbud mod omstridt ukrudtsmiddel
Miljøstyrelsen bør på baggrund af nye data om udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over grænseværdien indføre et straksforbud af hensyn til drikkevand og forsigtighedsprincippet, mener foreningen.
Miljøstyrelsen bliver nødt til at gribe ind overfor ukrudtsmidlet propyzamid. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, på baggrund af nye data, som netop er blevet offentliggjort fra forskningsinstitutionen GEUS, der på en række test-marker overvåger nedsivningen af pesticider til grundvandet.
Ifølge den nye rapport fra testmarkerne er der fundet høje koncentrationer af ukrudtsmidlet propyzamid og dets nedbrydningsprodukt RH-24644 over kravværdien for pesticider i grundvand fra juli 2022 til juni 2024.
Ifølge miljøstyrelsen og Miljømininister Magnus Heunicke vil ministeriet nu granske de nuværende tilladelser til at bruge stoffet. Men Danmarks Naturfredningsforening ønsker et straksforbud, fortæller landbrugspolitisk Rådgiver Anna Bak Jäpelt.
-Vi ønsker et øjeblikkeligt forbud. Det er glædeligt, at ministeren nu vil undersøge, om brugen af midlet skal begrænses eller helt forbydes, men tvivlen må komme drikkevandet og folkesundheden til gode - ikke landbruget og kemikalieindustrien, siger Anna Bak Jäpelt og fortsætter:
-Det er dybt bekymrende, at propyzamid udvaskes til vores grundvand over grænseværdien. Det viser med al tydelighed, at vi stadig tillader stoffer i landbruget, som ikke hører hjemme i et land, der vil beskytte sin drikkevandsressource. Propyzamid er allerede udpeget som et særligt problematisk pesticid, en såkaldt ”kandidat til substitution” og alligevel bliver det brugt. Det kalder på et opgør med hele logikken i pesticidgodkendelsen – og på et akut stop for brugen af stoffer, der risikerer at forurene vores drikkevand.
Propyzamid er et ukrudtsmiddel, som især anvendes i dyrkning af raps, frøproduktion og grøntsager, primært om efteråret. Det er kendt for sin langsomt nedbrydelige karakter og sin mobilitet i jorden, hvilket betyder, at det let kan udvaskes til drænvand og grundvand. Som kandidat til substitution må stoffet kun godkendes, hvis der ikke findes sikre alternativer, og kun med en ekstra grundig risikovurdering. Det er altså et stof, myndighederne i forvejen ser kritisk på.
-Der bliver løbende trukket pesticider tilbage, fordi vi bliver klogere på deres skadevirkninger. Men fortidens valg har lange skygger, og nu ser vi konsekvenserne i grundvandet. Det er et klart bevis på, at vi skal være langt mere forsigtige i dag, hvor vi jo faktisk er blevet klogere. Hvert nyt fund understreger behovet for at sætte beskyttelsen af drikkevandet over hensynet til kortsigtet indtjening, siger Anna Bak Jäpelt.
At propyzamid er fundet over kravværdien på 0,1 mikrogram/l i både grund- og drænvand i en VAP-rapport (Varslingssystem for udvaskning af pesticider) er alvorligt, fordi det peger på, at stoffet ikke holdes tilstrækkeligt tilbage i rodzonen og udgør en potentiel risiko for grundvandsressourcerne, når det udvasker over grænseværdien.
PAN Europe og andre grønne NGO'er argumenterede i 2022 for, at EU-Kommissionens forlængelse af godkendelsen af propyzamid var i strid med EU's pesticidforordning (Forordning (EF) Nr. 1107/2009).
Kontakter
Anna Bak Jäpelt
Landbrugspolitisk rådgiver
Danmarks Naturfredningsforening
Mobil: +45 42 45 49 55
E-mail: abj@DN.DK
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum