Retssag om projekt Lynetteholm indledes onsdag i landsretten

Del

Nu afgøres det om projekt Lynetteholm er ulovligt anlagt, og om det skal sættes på pause, når Klimabevægelsen i Danmarks retssag mod staten og By&havn indledes onsdag i Østre Landsret.

Sekretariatsleder Frederik Roland Sandby ved Lynetteholm perimereten. Til fri afbenyttelse af pressen.
Sekretariatsleder Frederik Roland Sandby ved Lynetteholm perimereten. Til fri afbenyttelse af pressen. Foto: Christina Ihler Madsen / Foreningen Klimabevægelsen i Danmark

Onsdag den 22. november klokken 09:30 indledes den principielle retssag i Østre landsret, hvor foreningen Klimabevægelsen i Danmark søger at standse arbejdet med etableringen af projekt Lynetteholm på grundlag af, at Danmark ikke har overholdt internationale klima- og miljølove.

Det er landsrettens vurdering, at sagen har stor principiel betydning for fremtidige store anlægsprojekters overholdelse af internationale miljøregler, derfor indledes sagen i landsretten. Klimabevægelsen i Danmark mener at det er vigtigt at få afklaret, hvorvidt klimaet, miljøet og borgernes rettigheder er blevet forsømt ved vedtagelsen af projekt Lynetteholm. 

I centrum for den retlige diskussion om Lynetteholm ligger den betydelige bekymring vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen. Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har søgt om opsættende virkning med ønske om, at anlægsarbejdet standses, indtil gældende lovgivning er håndhævet.

- Vi mener at projekt Lynetteholm er blevet hastet igennem i en sådan fart, at gældende klima- og miljølovgivning er blevet glemt i processen. Man må ikke vedtage et projekt, som kan påvirke nabolandenes økosystemer, uden at have foretaget en gennemgribende høring. Høringen skal muliggøre, at politikere og organisationer på tværs af lande kan udarbejde bedre og mere skånsomme anlægsprojekter, og vi mener ikke, at det har været tilfældet med projekt Lynetteholm, siger sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark, Frederik Roland Sandby.

Klimabevægelsen mener, at vedtagelsen af projekt Lynetteholm er i strid med både dansk og EU-ret, fordi Danmark ikke har gennemført tilstrækkelig høring af de påvirkede Østersølande. For eksempel var høringen af Sverige ikke afsluttet, da loven blev vedtaget, hvilket Sverige også har været kritiske overfor. De berørte lande, og deres borgere, har derfor ikke fået tilstrækkelig indflydelse på beslutningen, som kan påvirke økosystemet i hele Østersøen.

Foreningens advokater ser frem til at den principielle retssag skal for landsretten, og at de internationale miljø- og klimalove omkring projekt Lynetteholm kan prøves. 

- Det er en rigtig og spændende opgave at være med til via domstolene at få afklaret rammerne for de retlige muligheder til gavn for klimaet. Det ser vi frem til, siger advokat Eskil Nielsen.

Retsdagene er: den 22., 27. og 28. november, samt den 5. og 6. december.

For mere information, kontakt Christina Ihler Madsen på +45 9393 3281 eller ihler@klimabev.dk.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye