Mændenes Kampdag: Et telefonopkald reddede Steen fra at gå ned med et brag
Kort lunte, vrede og en adfærd med at trække sig væk. Det er nogen af de barrierer, som blokerer mænds chance for at få hjælp, når de mistrives eller har stress. I Danmark mistrives ca. hver syvende mand. Og skal han have hjælp, så kræver det ofte en opsøgende indsats.
MÆNDENES KAMPDAG 19. NOVEMBER 2023
Projektleder Steen Pallisdal reagerede ikke af sig selv, da han noget tid efter sin mors død i 2022 begyndte at opleve, at opgaverne i transportvirsomheden DSV blev mere og mere uoverskuelige, fortæller den 55-årige far til 3 børn i skolealderen:
“Jeg var godt klar over, at jeg var ked af det. Jeg havde kort lunte over for børnene og kunne ikke rumme mine opgaver. Jeg skrantede også fysisk og trænede ikke,” fortæller Steen Pallisdal, hvis redning blev et telefonopkald fra virksomhedens eksterne psykologiske beredskab:
“Opkaldet kom på et tidspunkt, hvor jeg ikke selv var skarp nok til at finde ud af, hvad jeg havde brug for,” fortæller Steen Pallisdal, der ikke et øjeblik er i tvivl om, at telefonopkaldet reddede ham fra at gå ned med et brag:
“Det gav mig et boost i retning af, at nu skulle jeg tage mig sammen og få hanket op i mig selv i stedet for at fortsætte spiralen nedad i sådan en form for selvforstærkende selvmedlidenhed.”
Telefonopkaldet fra den psykologiske rådgiver blev sat i værk, fordi Steen Pallisdals virksomhed har valgt at tilbyde sine ansatte et beredskab for mental trivsel, hvor alle medarbejdere hver 14. dag svarer på en kort app-baseret test, der udløser et opkald, hvis trivslen pludselig falder. Vel at mærke helt uden, at chef og kolleger får besked om det:
Psykolog: Anonym hjælp bryder tabu om svaghed
Det sidste er en meget vigtig faktor, hvis vi skal hjælpe mænd til at forebygge mentale problemer, som for mændenes vedkommende oftere end hos kvinderne, kan udvikle sig til eksempelvis misbrugsproblemer, fortæller psykolog Stefan Czartoryski:
“De fleste mænd ønsker ikke at vise svaghed ved at involvere andre i deres problemer. Derfor kan en anonym og opsøgende metode til at få taget temperaturen på sin egen trivsel være en særlig god støtte til mænd.”
Psykolog Stefan Czartoryski lider selv af nervesygdommen sclerose, som han var flere år om at få diagnosticeret:
“Jeg var hele tiden træt og begyndte med tiden også at slæbe på det ene ben,” fortæller Stefan Czartoryski, der i første omgang mistænkte sin sygdom for at være en fødselsdepression eller reaktioner på et jobskifte. Så han reagerede ikke umiddelbart:
“Jeg er opdraget til ikke at pive, og jeg skulle ikke være en tøsedreng. Så jeg lod det bare være. Jeg tror, at det er meget typisk for mænd. Kvinder er bedre til at tale med hinanden om, hvordan de har det, mens mænd bare gerne vil præstere,” uddyber Stefan Czartoryski, der i dag får store mængder af medicin for at bremse udviklingen af den invaliderende sygdom sclerose.
Naturstyrelsen: Grønne mænd får hjælp til trivsel
I Naturstyrelsens Driftscenter, hvor man forvalter 200.000 hektar statslige skove og naturområder, har man over de seneste syv år brugt et proaktivt psykologisk beredskab for trivsel.
Og her har chef Peter Chrois Møller oplevet, at især de mandlige ansatte, eksempelvis maskinførerne, der arbejder ude i skovene, er sværere at nå end de kontoransatte:
“Men med tiden har flere af de her ansatte trådt frem og fortalt, at en anonym kontakt med en psykologisk rådgiver har hjulpet dem,” fortæller Peter Chrois Møller, der også fra chef-siden ser en fordel i at have et forebyggende beredskab for sine ansatte af begge køn:
“Man skal passe på det tavse flertal, som giver udtryk for, at det hele går fint. Der er tit nogen, der hænger ovre i hjørnet, og det er svært at få øje på dem.”
Svend Aage Madsen: Vi skal stille andre spørgsmål til mænd
Mandeforsker og psykolog med speciale i mænds trivsel hos Forum for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen ser også en klar tendens til, at vi kommer for sent i gang med at hjælpe mænd, når de ikke har det godt.
Ifølge undersøgelser fra Forum for Mænds Sundhed er det omkring en femtedel af alle mænd, der mangler nogen at tale fortroligt med, og det skaber problemer:
“Vi taler mere om stress i dag. Men når vi lytter til for eksempel de partiledere, der har fået stress i alvorlig grad, så er det klassisk, at det først er alt for sent, at de taler om det. Vi er generelt ikke gode til at opspore de mænd, der har det skidt,” udtaler Svend Aage Madsen, der mener vi kan nå flere mænd, hvis vi bruger sproget rigtigt:
“Hvis vi spørger: Føler du dig ensom? Så vil mange kvinder måske sige ja, mens mænd siger nej. Hvis vi i stedet spørger: Har du nogen at snakke med? Så vil flere mænd stå frem og sige nej,” fortæller Svend Aage Madsen og uddyber med at understrege, at mænd i højere grad har en adfærd i forbindelse med mistrivsel, som opstiller barrierer for hjælpen:
Eksempelvis fordi de bliver vrede og irritable. Eller de trækker sig:
“Det er så vigtigt, at vi som kolleger, professionelle og familie bliver gode til at se de tidlige tegn på, at mænd har det skidt, så vi undgår den deroute, de kan komme ind i, når mistrivslen udvikler sig til for eksempel vrede, alkoholmisbrug og i værste fald selvmord.”
Søndag den 19. november 2023 sætter omkring 70 lande verden over fokus på mænds mentale helbred med mærkedagen International Men’s Day. I Danmark er det omkring 15% af den voksne mandlige befolkning, som ifølge Danmarks Nationale Sundhedsundersøgelse (2021), melder ud, at de har problemer med deres mentale helbred. For kvinderne er det omkring 20%, der kæmper med mentale problemer.
Nøgleord
Kontakter
Steen Pallisdal, Business Development Manager hos DSV Transport: Telefon: 21 78 55 80. Mail: steen.pallisdal@dk.dsv.com
Psykolog Stefan Czartoryski. Telefon 42 77 88 33. Mail: stefan.czartoryski@gmail.com
Mandeforsker Svend Aage Madsen. Telefon 26 21 28 51. Mail: svaam@rh.dk
Direktør i Howdy Rasmus Hartung: Telefon 28 98 88 00. Mail: rha@howdy.care
Billeder
Links
OM HOWDY
Howdy er en arbejdsgiver-betalt medarbejder-app, som stiller spørgsmål om søvn, humør og helbred baseret på WHO’s trivselsindeks. Det tager ca. 30 sekunder, er anonymt og skal gøres hver 14. dag. Når en medarbejders svar viser en trivsel på vej ned i rød zone, træder beredskabet i kraft med en opringning og et tilbud om støtte fra en psykologisk rådgiver uden involvering af medarbejderens chef eller kolleger. “Howdy” er kort for for How do you do? og er også navnet på virksomheden, stiftet af Rasmus Hartung i 2015.
Følg pressemeddelelser fra Howdy
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Howdy
Sosu’ere i Sorø får trivselstjek og psykolog-opkald11.4.2023 08:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Et klap på hånden og tid til at lytte. Ældreomsorg handler om andet end papirer og pilleglas, men manglen på medarbejdere sætter tempoet op, så ansatte brænder ud. I Sorø Kommune får omsorgstrætte sosu’ere hjælp af ny teknologi med trivselstjek og eksterne psykologer.
Grønne virksomheder måler ansattes trivsel7.3.2023 12:06:00 CET | Pressemeddelelse
Bæredygtighed handler også om mental trivsel. Medarbejdere på affaldsplatforme og i vind- og solenergibranchen får derfor i stigende grad tilbud om målinger af stress og psykologisk støtte. Og med kommende nye EU-krav om bæredygtighed vil flere virksomheder følge trop, vurderer Lederne.
Chefsygeplejerske: Humør-måling styrker arbejdsmiljø2.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Medarbejdere på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse får nu tilbudt personlige test af deres mentale helbred og trivsel. Løbende test tilsat psykolog-samtaler har nemlig gjort både medarbejdere og patienter gladere på kirurgisk afdeling
Psykisk sårbare studerende får hjælp med app og opsøgende rådgivning28.9.2022 13:53:00 CEST | Pressemeddelelse
Angst, stress og ensomhed. Hver femte studerende er i risikozonen for at få behov for hjælp og på sigt ende i psykiatrien. Men nu viser et forsøg fra Studenterrådgivningen at løbende trivselsmålinger og opkald fra rådgivere kan hjælpe