Chefsygeplejerske: Humør-måling styrker arbejdsmiljø
Sabina Lund har været sygeplejerske på kirurgisk afdeling på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse siden 2017, hvor hendes afdeling var igennem store forandringer, der havde sat sig på trivslen:
“Vi havde mange langtidssygemeldte og stressramte,” fortæller Sabina Lund. Så der måtte gøres noget for at skabe et bedre arbejdsmiljø:
Ét af tiltagene var et nyt beredskab, hvor medarbejderne på 30 sekunder kunne teste deres trivsel via en app - og så få tilbudt samtaler med erhvervspsykologer, hvis det brændte på:
“Vi kunne se en nedgang i sygefraværet fra starten, og vi har ikke haft nogen langtidssygemeldte, siden vi er begyndt at måle på det. Det har været et kæmpe plus for os,” fortæller Sabina Lund, der mener, at beredskabet har skabt en form for robusthed på afdelingen, fordi medarbejderne oplever, at de bedre kan fokusere på fagligheden, når ledelsen tager ansvar for, at trivslen er god:
Temperaturmåling
“Det vi får ud af de her test er en “temperaturmåling” med overblik over: Hvor mange, der har svaret, hvordan trivslen ligger generelt, og hvor mange, der har fået hjælp af en erhvervspsykolog. Jeg får ingen detaljer på medarbejderniveau,” forklarer Sabina Lund og konkluderer:
“På den måde har vi fået skabt entryghed i miljøet, fordi vi som ledelse med det her trivselsværktøj signalerer: Det er ikke den enkeltes problem, hvis der er mistrivsel,” udtaler Sabina Lund.
Det er ikke kun medarbejderne, der mærker et løft i dagligdagen:
Nu får vi ros
“Da vi startede, havde vi mange klager fra både patienter og pårørende, som ikke følte sig ordentligt set og hørt af personalet. Det er næsten væk nu, på trods af ledige stillinger på afdelingen."
"- Nu får vi ros i stedet for,” fortæller Sabina Lund, der i dag er oversygeplejerske og har været med til at anbefale Howdy app-beredskabet, der nu rulles ud til alle godt 3.000 sygehusansatte.
Sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen er forventningsfuld i forhold til projektet:
“Vi tror på, at vi med det her tilbud til medarbejderne kan udbrede den positive udvikling, vi har oplevet på kirurgisk afdeling. Hospitalet er en travl arbejdsplads, så for at vi kan fastholde og udvikle vores dygtige medarbejdere, er det nødvendigt at investere i vores medarbejderes trivsel og arbejdsmiljø,” udtaler Niels Reichstein Larsen.
Psykisk sundhed betaler sig
Og det store fokus på arbejdsmiljøet på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse er positivt, mener forsker med speciale i mental sundhed:
Ifølge Ziggi Santini fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet skal vi nemlig i langt højere grad til at se på, hvordan vi forebygger psykiske problemer som stress, depression og angst:
“Det er i første omgang rigtig godt, at vi begynder at måle på den mentale sundhed i organisationerne, for vi har dokumentation for, at det kan betale sig,” udtaler Ziggi Santini:
“De nyeste internationale studier viser, at hvis vi investerer i mental sundhed på arbejdspladsen, så kan vi få investeringen igen 4-8 gange, så der er virkelig meget at hente.”
Dyr mistrivsel
Ifølge Ziggi Santini vokser besparelserne i takt med, at trivslen forbedres:
“Sammenlignet med produktionstabet for personer med dårlig mental sundhed, er moderat mental sundhed forbundet med en besparelse på 9-12.000 kroner i tabt produktion per person årligt, mens god mental sundhed er forbundet med en besparelse på 13-17.000 kroner årligt.”
“Og det er altså uden beregning af de omkostninger der er ved, at folk går på arbejde med dårlig mental sundhed og præsterer dårligere, end de ellers ville,” fortæller Ziggi Santini fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.
Ziggi Santini deltager pt i en ekspertgruppe i OECD, der arbejder med en rapport om, hvordan vi som samfund og organisationer kan kommer i gang med at måle mental sundhed.
TRIVSEL GIVER FÆRRE SYGEDAGE
3 ud af 10 sygemeldte kommer på arbejde, hvis det psykiske arbejdsmiljø forbedres, viser forskning fra Københavns Universitet finansieret af Danske Regioner og Forhandlingsfælleskabet. Ledelserne skal især se på tre ting for at lykkes med at skabe trivsel: Medarbejdernes udviklingsmuligheder, indflydelse på eget arbejde og oplevelse af retfærdighed.
Flere bliver også i jobbet med et bedre arbejdsmiljø: Forskerne skønner at 44 % af dem, der i dag siger op, kan fastholdes. I sygehussektoren har 2.400 sygeplejersker i løbet af det sidste år forladt arbejdet, skriver DR i oktober 2022.
Kilder: DR Nyheder: “De offentlige sygehuse styrtbløder personale” og pressemeddelelse fra Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet vedr. forskning om fastholdelse og nedbringelse af sygefravær ved investering i mental sundhed.
Nøgleord
Kontakter
Chefsygeplejerske Sabina Lund, NSR Sygehuse: Tlf. 29 25 63 19. Mail: sabl@regionsjaelland.dk
Sygehusdirektør, NSR Sygehuse, Niels Reichstein Larsen: Tlf. 30 70 62 77. Mail: niell@regionsjaelland.dk
Forsker i Mental Sundhed Ziggi Santini: Tlf. 50 46 04 03. Mail: ziggi.santini@gmail.com
Billeder
Links
Information om Howdy
OM HOWDY
Appen Howdy bygger på WHO-5´s trivselsindeks, der er videnskabeligt dokumenteret som værktøj til at afdække mistrivsel via spørgsmål om blandt andet søvn og humør. “Howdy” er kort for for How do you do? og er også navnet på virksomheden, stiftet af Rasmus Hartung i 2015.
Brugen af individuelle data i Howdy er omtalt i en rapport af Etisk Råd, som beskriver, hvordan arbejdsgiverne ikke får adgang til brugernes personlige test men alene får overblik over målingernes tendenser i forhold til det samlede arbejdsmiljø i organisationerne.
SÅDAN VIRKER BEREDSKABET
Medarbejdere, der bruger Howdys app svarer på fem spørgsmål med afsæt i WHO-5´s videnskabeligt dokumenterede spørgeramme for trivsel, som kan suppleres af spørgsmål udviklet af ledelsen i den enkelte organisation. Det tager ca. 30 sekunder og gøres hver 14. dag. Peger svarene på dalende trivsel, kontaktes den enkelte med tilbud om psykologisk rådgivning fra eksterne erhvervspsykologer, der er en del af Howdys trivselsværktøj.
Følg pressemeddelelser fra Howdy
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Howdy
Mændenes Kampdag: Et telefonopkald reddede Steen fra at gå ned med et brag16.11.2023 08:19:00 CET | Pressemeddelelse
Kort lunte, vrede og en adfærd med at trække sig væk. Det er nogen af de barrierer, som blokerer mænds chance for at få hjælp, når de mistrives eller har stress. I Danmark mistrives ca. hver syvende mand. Og skal han have hjælp, så kræver det ofte en opsøgende indsats.
Sosu’ere i Sorø får trivselstjek og psykolog-opkald11.4.2023 08:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Et klap på hånden og tid til at lytte. Ældreomsorg handler om andet end papirer og pilleglas, men manglen på medarbejdere sætter tempoet op, så ansatte brænder ud. I Sorø Kommune får omsorgstrætte sosu’ere hjælp af ny teknologi med trivselstjek og eksterne psykologer.
Grønne virksomheder måler ansattes trivsel7.3.2023 12:06:00 CET | Pressemeddelelse
Bæredygtighed handler også om mental trivsel. Medarbejdere på affaldsplatforme og i vind- og solenergibranchen får derfor i stigende grad tilbud om målinger af stress og psykologisk støtte. Og med kommende nye EU-krav om bæredygtighed vil flere virksomheder følge trop, vurderer Lederne.
Psykisk sårbare studerende får hjælp med app og opsøgende rådgivning28.9.2022 13:53:00 CEST | Pressemeddelelse
Angst, stress og ensomhed. Hver femte studerende er i risikozonen for at få behov for hjælp og på sigt ende i psykiatrien. Men nu viser et forsøg fra Studenterrådgivningen at løbende trivselsmålinger og opkald fra rådgivere kan hjælpe