Faculty of Natural Sciences på Aarhus Universitet ansætter to nye prodekaner
To erfarne AU-profiler er som nyudnævnte prodekaner udset til at styrke fakultetet for naturvidenskab på Aarhus Universitet inden for karriere, forskning og samarbejde med erhvervslivet.

Det er velkendte AU-profiler, der fra januar 2024 indtræder som prodekaner på Faculty of Natural Sciences på Aarhus Universitet. Ole Bækgaard Nielsen, leder af Institut for Folkesundhed, Health, er ny prodekan for karriereudvikling, og Poul Nissen, leder af forskningscentret DANDRITE, er ny prodekan for forskning, erhverv og innovation.
Kristine Kilså, prodekan for uddannelse og repræsentant for ansættelsesudvalgene til begge stillinger, ser frem til samarbejdet.
”Med Ole Bækgaard Nielsen og Poul Nissen får vi to vellidte og erfarne kræfter ind i dekanatet. De kommer med ambitioner om at styrke og udvikle vores fakultet inden for karriere, forskning og erhvervssamarbejde. Både Ole og Poul er valgt i et felt med stærke kandidater, og vi glæder os meget til, at de begynder”.
Ole Bækgaard Nielsen, 62 år, uddannet biolog og ph.d. fra Aarhus Universitet. Han har været professor på Institut for Biomedicin, er medstifter af virksomheden NMD Pharma og har gennem de seneste seks år stået i front på Institut for Folkesundhed.
“Jeg har oplevet værdien af at være tæt på andre fagligheder, nydt tværfagligt samarbejde og er blevet udfordret af at stifte firma og skulle manøvrere rundt i en meget mere kommerciel verden. Nu glæder jeg mig til at komme tilbage til naturvidenskaben og det fakultet, hvor jeg startede min tilværelse på universitetet,” siger Ole Bækgaard Nielsen.
Som prodekan ved Faculty of Natural Sciences vil han bidrage til, at samtaler om karriereudvikling lige så vel kan handle om verdenen udenfor universitetet som indenfor.
“Vi skal hen et sted, hvor det er lige så naturligt at tale om en karriere uden for universitetet, når man er ph.d. eller postdoc. De kompetencer, vi giver vores unge forskere, skal både gøre dem til dygtigere forskere og ruste dem til at tage springet ud i de mange karrieremuligheder, der er både i det private og offentlige. Det er vigtigt at opleve det som en styrke, når en dygtige ph.d. eller postdoc bevæger sig ud i samfundet for at bidrage på andre områder end akademisk forskning.”
Poul Nissen, 56 år, kandidat i kemi ved Aarhus Universitet og ph.d. i molekylærbiologi sammesteds. Han er prisbelønnet for at kortlægge og forstå betydningen af de proteiner, som flyder rundt i membranen omkring kroppens celler, bl.a. natrium-kaliumpumpen. De seneste 10 år har han ledet det interdisciplinære forskningscenter DANDRITE (The Danish Research Institute of Translational Neuroscience), som er den danske afdeling af ”Nordic EMBL Parternship for Moelcular Medicine”. Når han tiltræder stillingen som prodekan for forskning, erhverv og innovation ved Faculty of Natural Sciences, kommer han til at trække på sine erfaringer fra DANDRITE.
”Som leder af DANDRITE har jeg sat meget stor pris på at skabe rammer og fremme udviklingen af spændende og vigtige, nye forskningsmiljøer og deres positive aftryk på samfundet. Det bliver også den centrale opgave for mit nye job som prodekan, bare på en meget større skala, og jeg ser meget frem til at bidrage til at styrke NAT’s position inden for videnskab og innovation. Både nationalt og internationalt”, siger Poul Nissen.
Med ansættelsen af de to nye prodekaner består dekanatet på fakultetet fra 1. januar 2024 af konstitueret dekan Erik Østergaard Jensen, prodekan for uddannelse Kristine Kilså, prodekan for karriereudvikling Ole Bækgaard Nielsen og prodekan for forskning, erhverv og innovation Poul Nissen.
Kontakter
Kristine KilsåProdekan for uddannelseFaculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet
Tlf:93 52 12 38kkj@au.dkOle Bækgaard NielsenInstitutlederInstitut for Folkesundhed
Tlf:60 20 26 74obn@ph.au.dkPoul NissenProfessorDandrite
Tlf:28 99 22 95pn@mbg.au.dkHenriette StevnhøjPresserådgiverAarhus Universitet
Tlf:20373086stevnhoej@au.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum