Region Hovedstaden

Er delekøretøjer i forstæderne nøglen til mere kollektiv trafik?

Del

Stort europæisk demonstrationsprojekt skal få flere til at se fordelene ved at dele transportmidler og køre kollektivt. I projektet etableres mindst seks lokale trafikknudepunkter med op mod 200 delekørertøjer, som tilknyttes de lokale tilbud i Rudersdal.

Pop Up Mobilitetshub foran Mariehøj Kulturcenter i Rudersdal Den 3. november kl. 8.30 - 10.00 holder partnerne i projektet opstartsmøde. Her fremvises nogle af de delebiler, cykler og løbehjul, som stilles til rådighed for borgere og virksomheder til næste sommer. Borgmester Ann Sofie Orth og regionsrådsformand Lars Gaardhøj vil være til stede sammen med de private aktører og DTU for at markere, at de nu officielt går i gang med at planlægge det store EU-projekt, så det er klar til udrulning næste sommer.
Pop Up Mobilitetshub foran Mariehøj Kulturcenter i Rudersdal Den 3. november kl. 8.30 - 10.00 holder partnerne i projektet opstartsmøde. Her fremvises nogle af de delebiler, cykler og løbehjul, som stilles til rådighed for borgere og virksomheder til næste sommer. Borgmester Ann Sofie Orth og regionsrådsformand Lars Gaardhøj vil være til stede sammen med de private aktører og DTU for at markere, at de nu officielt går i gang med at planlægge det store EU-projekt, så det er klar til udrulning næste sommer.

Region Hovedstaden og Rudersdal Kommune er gået sammen med tre private udbydere af delemobilitet om at etablere seks trafikknudepunkter i Rudersdal. Tanken er, at man skal kunne skifte fra f.eks. bus og tog til forskellige delekøretøjer såsom el-cykler, el-løbehjul og elbiler.

Projektet skal styrke den kollektive trafik og undersøge forretningspotentialet i at stille delekøretøjer til rådighed uden for København. Projektet har fået et tilskud på 10 mio. kr. fra EU’s Horizon Europe støtteprogram.

200 delekøretøjer på vej til Rudersdal
Efter sommerferien 2024 vil der blive etablereret mindst seks lokale trafikknudepunkter med op mod 200 delekørertøjer. Målet med de nye lokale trafikknudepunkter er at integrere forskellige transportmuligheder og tjenester på ét sted.

”For mig er det vigtigt, at der er flere muligheder for at vælge det transportmiddel, der passer den enkelte bedst. Og det bliver spændende at se, om vi kan få flere til at kombinere de nye deleløsninger med vores busser og tog. Hvad enten man foretrækker et kollektivt transportmiddel eller vælger at tage bilen, skal der være adgang til mere effektive transportmuligheder. Vi glæder os til at tilbyde borgere og virksomheder i Rudersdal grønnere transport,” siger borgmester i Rudersdal Kommune, Ann Sofie Orth (K).

Håber det bliver en del af hverdagen
I de største byer i Danmark er der allerede flere firmaer, som udbyder delekøretøjer. Det nye i dette projekt er at undersøge, hvad der skal til for, at delekøretøjer også kan blive en del af hverdagen uden for København.

”Vi har længe talt om, at delekøretøjer kan være med til at få flere til at vælge den kollektive trafik til. Og her kan de lokale trafikknudepunker og deres kobling til vores S-busser og lokaltog spille en vigtig rolle. Jeg håber, at de kan gøre flere nysgerrige på, om de kan undvære deres private bil eller tage kollektiv transport, når de skal på arbejde, uddannelse, købe ind eller en tur til fodbold,” siger regionsrådsformand for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S).

Gode erfaringer fra København
Virksomheden KINTO Mobility er en af tre selskaber, der er med i demonstrationsprojektet. De ser frem til at sende delebiler ud på vejene uden for København, hvor man i forvejen er godt repræsenteret.

”Det bliver ekstra interessant at se, hvordan vi sammen med ShareNow og Tier kan bidrage til at udbygge deletransport uden for de største bycentre. Mange kører fra og til Rudersdal Kommune i private biler, der står stille langt det meste af tiden, men koster det samme - også når de ikke bliver brugt. Så der er helt klart et stort potentiale for, at flere borgere i mange tilfælde sagtens vil kunne få opfyldt deres behov for transport med en delebilsløsning, el-cykel eller el-løbehjul,” siger Anders Tystrup, pressechef hos KINTO Mobility.

Danmarks Tekniske Universitet står for at evaluere projektet og indsamle viden, som Region Hovedstaden kan bruge til at udbrede konceptet i samarbejde med flere kommuner i hovedstadsområdet.

Testes flere steder i EU
Udover projektet i Rudersdal bliver der også lavet projekter med delemobilitet og trafikknudepunkter i forstæder til Amsterdam, München og Torino. Den samlede EU-støtte fra Horizon Europa til de forskellige projekter er på hele 75,7 mio. kr.

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye