Nordisk Teaterlaboratorium

I Særkærparken går naboer sammen om at skabe kunstneriske oplevelser for hinanden

Del

Pilotprojekt i Holstebro skal danne grundlag for nye måder at styrke nabofællesskaber på i hele Midt- og Vestjylland ved at lade naboer invitere hinanden hjem til en oplevelse ud over det sædvanlige.

Naboer samlet til en forestilling i haven
Naboer samlet til en forestilling i haven Amanda Appel // NTL

Det har længe været et stort ønske for teatret med teaterdirektør Per Kap Bech Jensen i front at Nordisk Teaterlaboratorium (NTL) bliver en integreret del af det område, som teatret befinder sig midt. Derfor har NTL skab projektet Kunstneriske Nabofællesskaber, som lader naboer være rammen for en kunstnerisk oplevelse i kvarteret. 

Et varieret kvarter

Særkærparken kan noget helt særligt. Kvarteret består nemlig i dag af en tredjedel børnefamilier, en tredjedel voksne husstande uden børn og en tredjedel med pensionister. Tilsæt virksomhederne på Gartnerivej og man står med et meget repræsentativt udsnit af boligområder i vestjylland. Det har stor betydning for erfaringerne, som pilotprojektet kommer til at indsamle.

Der har været stor opbakning blandt både husstandene og virksomhederne til projektet, og der er ingen tvivl om, at Særkærparkens sammensætning gør, at projektet kommer til at kaste vigtige erfaringer af sig, som bliver væsentlige, når projektet skal rulles ud i hele Kultursamarbejdets område. 

Første arrangement trak naboerne til

Det første arrangement foregik i august hjemme hos Mette Holmegaard, bibliotekar på Holstebro Bibliotek, som fik haven fuld af over 50 naboer i alle aldre, der selv medbragte stole og kaffekopper, og nød en fælles koncert på terrassen. 

Konceptet er ganske enkelt at naboen, som er vært, vælger om det skal foregå i carporten, køkkenet, haven, stuen osv. Og så tager gæsterne selv de ting med, der er brug for, som f.eks. stole og kaffekopper. Med i projektets budget er der taget højde for at naboværten får dækket udgifter til netop kaffe og andet, som gør arrangementet mere hyggeligt.  

Open Call tiltrak stor kunstnerisk variation

Efter det første arrangement afholdt NTL et Open Call til de 9 resterende kunstneriske naboarrangementer og det er der kommet en bred palet af arrangementer ud af, lige fra live sms-skabt fortælling til lysinstallation og countrykoncert. 

Netop nu er puslespillet i gang med at få placeret de forskellige arrangementer hos naboer og virksomheder. Naboerne byder selv ind med, hvilket arrangement, de gerne vil være værter for, og så planlægger NTL sammen med kunstneren(e) og naboerne, hvornår det skal finde sted. 

Næste arrangement bliver også åbnet op for resten af byen

Søndag den 29. oktober er det Toyata STS-Biler, der inviterer naboerne ind. Her er temaet oplevelser for alle aldre, hvor dagen starter med en lukket del kun for naboerne i Særkærparken og på Gartnerivej, inden der åbnes for hele byen kl. 14, hvor den lille italienske Apecar kommer rullende, parat til at tage alle med helt ind i dagligstuen hos et klassisk ægtepar, bogstavelig talt, udført af Alice Occhiali og Valerio Peroni. 

Fakta om Kunstneriske Nabofællesskaber: 

  • Der afholdes 10 kunstneriske arrangementer i perioden august 2023 - juli 2024 
  • Pilotprojektet er støttet af Kultursamarbejdet
  • Naboskabet omfatter alle husstande og virksomheder i Særkærparken og på Gartnerivej
  • Naboerne vælger selv, hvilket arrangement de vil være rammen for
  • Arrangementet kan afholdes i carporten, haven, køkkenet, stuen osv
  • Flere naboer eller en hel stikvej kan gå sammen om et arrangement.
  • Naboer, der møder op til arrangementet, har selv en stol, kop m.v. med, så ingen står med en masse oprydning.
  • Der ydes et tilskud til hvert arrangement, som dækker udgifter til kaffe og den slags. 
  • Nordisk Teaterlaboratorium stiller producenter, tekniker og sceneudstyr m.v. til rådighed, og hjælper med opsætning, hvis det er nødvendigt. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Naboer kommer med egne stole til naboarrangement
Naboer kommer med egne stole til naboarrangement
Download
Kai Bredholt og Erika Sanchez optræder i haven hos en nabo
Kai Bredholt og Erika Sanchez optræder i haven hos en nabo
Download

Odin Teatret blev grundlagt i 1964 i Oslo, Norge. I 1966 flyttede teatret til Holstebro og skiftede navn til Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret. Dens ca. 30 medarbejdere kommer i dag fra 11 forskellige lande og fire kontinenter.

Laboratoriets aktiviteter omfatter:

Børneteater, musik og dans, gæstespil, parader, festivaler, lokale og internationale turnéer samt workshops, dramapædagogik, research og residency af både forskere og skuespillere.

Følg pressemeddelelser fra Nordisk Teaterlaboratorium

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nordisk Teaterlaboratorium

Drømme om fremtiden og festlige refleksioner inde fra teatret12.6.2024 09:00:02 CEST | Pressemeddelelse

Af Teaterleder Per Kap Bech Jensen Hvad er Holstebro Festuge, og hvordan adskiller den sig egentlig fra andre festuger? I det hele taget, hvad er en festuge så overhovedet? Er en festuge en lillebitte sten, der slår smut på et blikstille hav, eller er det en bøje, der trods det bitre vejr holder skansen i et oprørt hav? Det er naturligvis det sidste. Holstebro Festuge er et pejlemærke i et fantastisk kulturhav i Holstebro, i Danmark, hvor stærke strømninger, internationale vinde og lokalforankring udgør kernen i en fortælling om viljen til at stå sammen og skabe.

En teaterhave, en Kabaretfestival, et nedlagt sygehus og 2500 syngende børn6.6.2024 12:05:14 CEST | Pressemeddelelse

Disse er nogle af Nordisk Teaterlaboratoriums ingredienser i den forestående festuge i Holstebro. Festugen starter med en spektakulær åbning, som inkluderer parade og forestilling på det lokale fodboldstadion, med deltagelse af både udenlandske artister, lokale foreninger, musikere, sportsudøvere og ikke mindst Holstebros borgmester H.C Østerby. Men åbningen er kun en af de ca. 100 events som sammenskabes af Nordisk Teaterlaboratorium under dette års festuge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye