FN’s Internationale Pigedag: 340 millioner piger og kvinder vil leve i ekstrem fattigdom i 2030

Del

En ny rapport fra FN viser, at 340 millioner piger og kvinder risikerer at leve i ekstrem fattigdom inden 2030. Derfor markerer PlanBørnefonden FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober ved at hylde unge, som handler for at vende udviklingen for verdens piger.

FOTO: Stine Heilmann

Vi er stadig meget langt fra at nå målet om ligestilling mellem kønnene inden 2030. Det er konklusionen i FN-rapporten Progress on the Sustainable Development Goals: The Gender Snapshot 2023.

Rapporten viser, at det er pigerne, der bliver hårdest ramt af konsekvenserne af klimaforandringerne, fordi de i forvejen har de dårligste vilkår og de ringeste muligheder for at få adgang til skolegang og jobs.

Direktør i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen, er ikke overrasket over rapportens konklusioner:

”Der er desværre mange årsager til, at vi er endt her. Klimakrisen tilfører et stigende pres på den allerede eksisterende ulighed, fordi piger er de første til at få afbrudt deres skolegang, når klimaforandringerne ødelægger familiers afgrøder og indtjeningsmuligheder. Samtidig har piger og unge kvinder stadig ikke lige adgang til uddannelse og jobs.”

Tal fra Verdensbanken viser, at for hvert år en pige går i skole stiger hendes livsindkomst med 20 procent. Det er derfor helt afgørende, at udviklingen bliver vendt. ”Når unge kvinder får en uddannelse og en indkomst, investerer de i deres børns skolegang og fremtid. Om man kan lide det eller ej, så er ligestilling den bedste business case, vi har,” siger Dorthe Petersen.

PlanBørnefonden giver ordet til dem, der handler

På FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober mødes handlekraftige unge fra Kenya, Jordan og Danmark på Urban 13 i København for at sætte fokus på, hvordan konkrete løsninger kan vende udviklingen for verdens piger særligt indenfor klimaforandringer, iværksætteri og uddannelse.

22-årige Nour Odeh fra Jordan er en af de unge, der besøger Danmark på FN’s Internationale Pigedag. Hun læser til ingeniør og har trodset den modstand, hun har mødt på grund af sit køn. Hun er eneste kvinde på sit ingeniørstudie i et land, hvor kun 14 procent af kvinderne er på arbejdsmarkedet (Kilde: Verdensbanken.) Men det er ikke uden udfordringer.

”Selv om jeg har fået en plads på studiet, oplever jeg ofte, at mine mandlige studiekammerater ikke vil lade mig bruge de forskellige maskiner, fordi jeg er kvinde, og jeg oplever, at mange unge kvinder bliver afvist på arbejdsmarkedet pga. deres køn. Den mentalitet vil jeg gøre op med,” fortæller ingeniørstuderende Nour Odeh.

På scenen får Nour selskab af 23-årige Edwin Odhiambo, som kommer fra Mathare, et slumområde i Kenyas hovedstad Nairobi. Edwin er en del af Generation Shapers, der arbejder for, at unge kvinder får økonomiske muligheder i Mathare. F.eks. indsamler de hårextensions fra frisørsaloner, som omdannes til håndtasker eller brændsel, der kan sælges i Nairobi. Sidste år indsamlede de mere end et ton hår, der blev omdannet til nye produkter. Initiativet giver dem en indtjening og en forretningsforståelse – og så er det godt for miljøet. Alt sammen noget, der er afgørende for lokalsamfundets udvikling, mener Edwin.

”Hvor jeg kommer fra, er der mange, der mener, at kvinder er sat i verden for at føde børn og stå i køkkenet. Derfor vælger familier ofte at gifte deres piger væk i stedet for at give dem uddannelse og jobs. Det skal vi mænd være med til at ændre på. For det gavner hele samfundet, at kvinder kan bidrage til økonomien,” siger Edwin Odhiambo.

De unge har løsningerne

På FN’s Internationale Pigedag deltager også flere danske unge – blandt andre Sune Csonka, der er boksetræner for kvinder, klimaktivist Selma De Montgomery og iværksættertalent Nima Sophia Tisdall. Det er nemlig afgørende for at vende udviklingen for verdens piger, at vi lytter til de unge og gør brug af deres løsninger.

”Hvis vi skal løse udfordringen med de 340 millioner piger, der risikerer at leve i ekstrem fattigdom, skal vi lytte til de mange unge, der lige nu er meget bekymrede for deres fremtid, og som derfor lige nu har konkrete løsninger, der kommer verdens piger – og dermed samfundet – til gode,” understreger PlanBørnefonden direktør, Dorthe Petersen.

Læs FN’s rapport "Progress on the Sustainable Development Goals: The Gender Snapshot 2023" her:

The world is failing girls and women, according to new UN report

Baggrund: FN’s Internationale Pigedag

For 11. år i træk markerer PlanBørnefonden (og Plan International) FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober i mere end 75 lande verden over. Pigedagen er den årlige markering af vores langvarige arbejde for pigers rettigheder og ligestilling mellem kønnene. Dagen handler om at give piger mulighed for at vise deres styrke og sætte fokus på diskrimination og fordomme, der holder dem tilbage og forhindrer dem i at indfri deres fulde potentiale.

Om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden er en af Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisationer. PlanBørnefonden arbejder langsigtet i verdens mest skrøbelige og udsatte områder for at sikre børn og unges rettigheder og skabe lige muligheder for alle uanset køn. Det sker i tæt samarbejde med vores kollegaer i Plan International i 77 lande over hele verden.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

PlanBørnefonden sætter rekord i en krisetid21.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PlanBørnefonden har i 2022/2023 indsamlet og uddelt flere penge end nogensinde før, med et indsamlingsresultat på 474,1 mio. kr. Heraf er 91,9 procent gået til fondens formål. Med det resultat har fonden hjulpet mere end 850.000 børn, unge og voksne det seneste år med indsatser indenfor bl.a. uddannelse, jobskabelse, vand og sundhed. Siden 2019 har PlanBørnefonden haft en vækst i årlige indsamlinger på næsten 200 millioner og har i 2023 en samlet programportefølje for 1,3 milliarder kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye