PlanBørnefondenPlanBørnefonden

Ny udstilling i Aalborg: Unge siger fra over for vold

Del

Unge fra hele landet sætter sammen med PlanBørnefonden fokus på kønsbaseret vold med udstillingen ”Art Against Violence”.

Unge siger fra over for vold på  PlanBørnefondens udstilling "Art against violence", som kan ses hos GAME Streetmekka i Aalborg frem til den 10. december.
Unge siger fra over for vold på PlanBørnefondens udstilling "Art against violence", som kan ses hos GAME Streetmekka i Aalborg frem til den 10. december. Foto: Lasse Bak Mejlvang/PlanBørnefonden. PlanBørnefonden

”Nej, Nej, Nej, Nej, Nej!”, ”Et nej er et nej” og ”My body – My choice”. Sådan lyder de klare budskaber på flere af værkerne i udstillingen ”Art Against Violence”, som kan opleves hos GAME Streetmekka i Aalborg fra mandag den 27. november.

Det er PlanBørnefonden, der er initiativtager til udstillingen, som lanceres i anledning af kampagnen 16 Days of Activism, hvor organisationer over hele kloden sætter fokus på kønsbaseret vold fra den 25. november til den 10. december. 

”Art Against Violence” giver unge fra Danmark, Uganda og Kenya mulighed for at dele deres historier og sige fra over for den vold, som millioner af kvinder og piger møder overalt i verden.


Lokal kunstner bag hovedværker
To af hovedværkerne på udstillingen er skabt af den aalborgensiske graffiti-kunstner Frida Stiil Vium, som længe har brugt sin kunst til at sige fra over for vold.

“Jeg synes, at det er vigtigt at sætte fokus på de problematikker, der er i samfundet, herunder vold mod kvinder, for hvis det intet fokus får, så kan vi heller ikke forbedre det,” siger Frida Stiil Vium og tilføjer:

”Der har været nogle forfærdelige episoder i Aalborg og omegn det seneste stykke tid, som virkelig viser os alle, at vi skal forbedre os og gøre en indsats for at komme problemerne til livs. Vold er aldrig okay, lige meget, hvem du er, og hvem, der udsætter dig for det, og det kan aldrig være din egen skyld.”

Unge kvinder med stærke fortællinger

I udstillingen indgår en række portrætter af unge kvinder fra Uganda og Kenya skabt af den danske modefotograf Signe Vilstrup.

Til daglig rejser hun verden rundt for modemagasiner som Vogue og Vanity Fair, men i samarbejde med PlanBørnefonden har hun været i Kampala og Nairobi for at møde og portrættere unge kvinder i nogle af verdens mest udsatte områder.

En af historierne handler om Faridah, der blev mor første gang som 14-årig som følge af en voldtægt, og som senere overværede sin veninde blive dræbt på åben gade, uden at det efterfølgende har fået konsekvenser for gerningsmændene. I dag studerer hun og stræber efter at blive advokat.

Svimlende statistikker bliver til konkrete historier

Faridah og hendes veninde er en del af den svimlende statistik på 736 millioner kvinder – eller næsten hver tredje kvinde i verden – som har været udsat for vold mindst én gang i deres liv.

”De globale tal er helt ekstreme og kan være svære at forholde sig til. Vi ville gerne gøre tallene levende og give unge mulighed for at sige fra og vise, hvad de selv har været ude for, eller hvad de frygter,” siger Kirsten Brogaard, senior manager i PlanBørnefonden.

På Roskilde Festival, Ungdommens Folkemøde og på FNs Pigedag den 11. oktober har PlanBørnefonden derfor opfordret danske unge til at bidrage til udstillingen, og det er der kommet en lang række værker ud af, som knytter globale sløjfer.

”Det har været tydeligt, at unge herhjemme sagtens kan identificere sig med den utryghed og skam, der er forbundet med vold for kvinder overalt i verden. Det er de samme følelser unge kvinder i Aalborg, Uganda eller Kenya oplever, hvis de bliver udsat for vold og overgreb,” siger Kirsten Brogaard og påpeger, at der i de unge stemmer, som kommer til udtryk i udstillingen, ligger et håb om en fremtid med mindre vold.

”Udstillingen viser, at unge kvinder og mænd overalt i verden kæmper for at ændre statistikkerne. De siger fra over for vold. De taler højt om de konsekvenser, som de og deres jævnaldrende oplever, og de forsøger at ændre deres lokalsamfund og statistikerne for fremtiden,” siger Kirsten Brogaard.

Anja Barbré Ladefoged Lyngsø, daglige leder af GAME Streetmekka Aalborg, glæder sig over samarbejdet med PlanBørnefonden.

“Vold findes i mange former, og nogle af dem rammer særligt kvinder og piger. Derfor støtter vi i GAME op om den årlige, internationale kampagne mod kønsbaseret vold ’16 Days of Activism’, og lægger lokaler til PlanBørnefondens udstilling 'Art Against Violence',” siger hun.

Udstillingen er gratis og kan opleves fra den 27. november til den 10. december hos GAME Streetmekka Aalborg, Kridtsløjfen 10, 9000 Aalborg.

Presseomvisning

Presseomvisning mandag den 27. november kl 10-12 – med mulighed for interviews med Frida Stiil Vium og Kirsten Brogaard.

For tilmelding kontakt:

Kirsten Brogaard, Senior manager, PlanBørnefonden

Tlf.: +45 29760335 / kirsten.brogaard@planbornefonden.dk

Fakta om vold mod kvinder

På globalt plan har 736 millioner kvinder - næsten hver tredje - været udsat for vold mindst én gang i deres liv.

Hver time ender vold fra en partner eller et familiemedlem i drab for mere end fem piger og kvinder i verden.

Hvert år oplever 245 millioner kvinder og piger fysisk eller seksuel partnervold.

118.000 kvinder om året bliver udsat for partnervold i Danmark, og 12 kvinder bliver hvert år dræbt af deres partner i Danmark.

Kilder: UN Women  og Danner.dk

Baggrund: 16 days of Activism

16 Days of Activism er en international kampagne, som sætter fokus på kønsbaseret vold. Kampagnen løber fra 25. november (den internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder) til den 10. december (FN’s menneskerettighedsdag). 16 Days of Activism er blevet afholdt hvert år siden 1991, og blev startet af aktivister fra Women’s Global Leadership Institute.

Om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden er en af Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisationer. PlanBørnefonden arbejder langsigtet i verdens mest skrøbelige og udsatte områder for at sikre børn og unges rettigheder og skabe lige muligheder for alle uanset køn. Det sker i tæt samarbejde med vores kollegaer i Plan International i 77 lande over hele verden.

P%E5%20PlanB%F8rnefonden-udstillingen%20%22Art%20Against%20Violence%22%20kan%20man%20se%20fotograf%20Signe%20Vilstrups%20portr%E6tter%20af%20unge%20kvinder%20fra%20Kenya%20og%20Uganda%2C%20som%20k%E6mper%20mod%20vold.
På PlanBørnefonden-udstillingen "Art Against Violence" kan man se fotograf Signe Vilstrups portrætter af unge kvinder fra Kenya og Uganda, som kæmper mod vold. Signe Vilstrup/PlanBørnefonden PlanBørnefonden
Frida%20Stiil%20Vium%20st%E5r%20bag%20to%20af%20hovedv%E6rkerne%20p%E5%20PlanB%F8rnefonden-udstillingen%20%22Art%20against%20Violence%22.%20Hun%20har%20l%E6nge%20sagt%20fra%20over%20for%20vold%20mod%20piger%20og%20kvinder.
”Der har været nogle forfærdelige episoder i Aalborg og omegn det seneste stykke tid, som virkelig viser os alle, at vi skal forbedre os og gøre en indsats for at komme problemerne til livs. Vold er aldrig okay, lige meget, hvem du er, og hvem, der udsætter dig for det, og det kan aldrig være din egen skyld," siger graffiti-kunstner Frida Stiil Vium, der står bag to af hovedværkerne på PlanBørnefonden-udstillingen "Art against Violence". PlanBørnefonden
null
Unge fra hele landet har bidraget til PlanBørnefonden-udstillingen "Art Against Violence" med tegninger og illustrationer. PlanBørnefonden

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

PlanBørnefonden sætter rekord i en krisetid21.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PlanBørnefonden har i 2022/2023 indsamlet og uddelt flere penge end nogensinde før, med et indsamlingsresultat på 474,1 mio. kr. Heraf er 91,9 procent gået til fondens formål. Med det resultat har fonden hjulpet mere end 850.000 børn, unge og voksne det seneste år med indsatser indenfor bl.a. uddannelse, jobskabelse, vand og sundhed. Siden 2019 har PlanBørnefonden haft en vækst i årlige indsamlinger på næsten 200 millioner og har i 2023 en samlet programportefølje for 1,3 milliarder kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye