Vi bliver sure bag rattet: Sådan håndterer du vejvrede

Del

Mange danskere oplever egen eller andres vrede på vejene, og det kan ødelægge det gode humør og skabe farlige situationer. Ekspert i vredeshåndtering kommer her med gode tips til at undgå konflikter og dårligt humør

Vejvrede er skidt for både trafiksikkerheden og humøret.
Vejvrede er skidt for både trafiksikkerheden og humøret.

Bliver du irriteret over mystiske manøvrer fra andre bilister på vejene? Eller har du oplevet, at andre virker frustrerede og måske kører aggressivt?

Hvis du indimellem oplever vejvrede, så er du langt fra den eneste.

Der er flere årsager til, at vi bliver sure i trafikken, lyder det fra psykolog Jens Einar Jansen, der er ekspert i vredeshåndtering. Især tre scenarier går ofte igen.

”Det første handler om manglende fremdrift, måske har man travlt og bliver irriteret over, at det hele går for langsomt. Det andet er, at man synes, at andre laver en fejl. Det irriterer os, og det er noget, vi reagerer stærkt på. Især hvis andre laver en fejl, der bringer sikkerheden i fare,” siger Jens Einar Jansen og fortsætter:

”Det tredje scenarie er, at vi reagerer på, at andre bliver vrede. De viser det fx ved at gestikulere, råbe eller køre aggressivt - og det provokerer os og kan være med til at eskalere situationen,” lyder det fra psykologen.

Vejvrede skaber utryghed

En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for GF Fonden i 2022 viser, at over halvdelen af de adspurgte bilister inden for de seneste tre måneder havde oplevet aggressiv opførsel fra andre trafikanter. Undersøgelsen viste også, at 70 procent har oplevet selv at blive vrede i trafikken, og næsten hver tredje bilist har på den eller anden måde givet udtryk for den vrede på vejene.

Men det er ikke optimalt at hidse sig op bag rattet, for det går både ud over vores eget humør, trafiksikkerheden og kan potentielt også være skidt for vores relationer, hvis det sker ofte, forklarer Jens Einar Jansen.

F.eks. kan dine medpassagerer og ikke mindst børnene på bagsædet blive utrygge, hvis der kommer udbrud, fagter og kommentarer.

Sådan undgår du at blive irriteret i trafikken

Heldigvis kan vi gøre noget for at undgå, at vores egen og andres vrede påvirker køreturen. Blandt andet ved at fjerne stress-aspektet, som tit kommer af at være lidt for sent på den.

”Hvis man kan undgå at være tidsoptimist og måske planlægge sine ture lidt bedre, så er man kommet langt. Så kan man bedre nyde turen,” siger Jens Einar Jansen.

Hvis det er andre, der viser vrede over for dig på den ene eller anden måde, så har Jens Einar Jansen også et par råd.

”Det handler om at forsøge at forholde sig roligt. Tænk, at det er træls for dem, at de er så irriterede, men undgå at lade det påvirke dig. Hvis man også selv begynder at hidse sig op, så bliver den følelse tit siddende i lang tid. Og hvis du begynder at fagte eller lignende, kan du også risikere at eskalere situationen,” siger han.

Han mener, at det helt overordnet handler om at beslutte sig for, at det er noget, man vil gøre noget ved og tage ansvar for:

”Det er en god idé at tænke over, hvad det er for nogle situationer, der gør én vred og lægge en plan for, hvad man vil gøre næste gang, så det ikke påvirker dig så meget,” siger han.

Nøgleord

Kontakter

Kristoffer WeibelKommunikationskonsulent

krwe@ok.dk

* OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper. * OK a.m.b.a. er et dansk andelsselskab og tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData og OK Energiteknik. * OK omfatter mere end 675 tankstationer, mere end 220 vaskehaller samt 80 Truck Diesel stationer, og OK er således Danmarks største tankstationskæde. * OK har tre biogasstationer og lægger desuden tankstationer til fire af Everfuels brint-tankanlæg

Følg pressemeddelelser fra OK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OK

Åbningsfest: Nu åbner rastepladsen Storkereden i en ny og moderne udgave6.6.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

På baggrund af en samarbejdsaftale med Vejdirektoratet har OK etableret lynladere ved rastepladserne Storkereden og Lærkereden langs Helsingørmotorvejen samt overtaget driften af Storkeredens forhenværende café og kiosk. Det hele er snart på plads, og det markeres med en officiel åbningsfest af den nye OK Plus-butik og tilhørende ladepark ved Storkereden fredag den 14. juni klokken 10.00-15.00

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye