Landdistrikter: Sådan skabes firdobling af den vedvarende energi på landet
Landdistrikternes Fællesråd har i flere omgange præsenteret elementer for flerdobling af produktion af vedvarende energi på landet, med lokal opbakning. I forlængelse af organisationens udspil ”Green New Deal” i maj måned i år, præsenteres de endelige anbefalinger, som skal sikre en udbygning og skabe lokal opbakning.
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler en kompensationsmodel, der omfordeler langt flere penge til naboer, lokalsamfund og kommune, og som kan bidrage til udvikling i landdistrikterne.
De centrale elementer er ordentlig kompensation til de nærmeste naboer, ordentlig kompensation samt udviklingsmidler til lokalsamfundene, klare rammer for omplacering af boliger i det åbne land, samt midler til service og anlæg til de kommuner, som vil bidrage til, at der kan produceres mere vedvarende energi.
- Vi deler regeringens ambitioner om at øge produktionen af grøn energi, men det skal være en ordentlig og rimelig kompensation til naboerne og lokalsamfundene, som skal skabe rammerne for en ny positiv udvikling i de lokalsamfund og landsbyer, som ligger i nærheden af de nye store energianlæg, udtaler formand Steffen Damsgaard.
15 pct. af produktionsværdien bliver lokalt
Konkret foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at 15 pct. af energianlæggenes årlige produktionsværdi i anlæggets levetid, fordeles mellem naboer, lokalsamfund og kommune. Den resterende del af de 15 pct., som ikke udbetales til naboerne, skal fordeles mellem kommunen og de nærmeste lokalsamfund. Her bør halvdelen af beløbet reserveres til kommunen til brug for drift eller anlæg, uden modregning i bloktilskuddet, mens den anden halvdel målrettes en lokal fond, som tilknyttes lokalrådene i det eller de nærmeste berørte lokalsamfund.
- Naboer bør kompenseres mindst dobbelt så meget som i dag, hvis vi skal fremme den lokale opbakning til vindmøller og solcelleparker. Derfor mener vi, at det er rimeligt, at 15 pct. af produktionsværdien går til dem, der bor tættest på energianlæggene. På den måde vil byrder og gevinster i langt højere grad følges ad, understreger Steffen Damsgaard.
Lokal inddragelse og medejerskab
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler desuden, at regeringen opstiller krav om, at de nærmeste naboer og lokalråd bliver en aktiv part i processen og indgår i et tæt samarbejde med kommunen og energiselskab om planlægning af energianlægget. Det indebærer også, at lokalsamfundet kan få medejerskab i vindmølle- og solcelleparker.
- Med en rimelig økonomisk kompensation til naboer, lokalsamfund og kommune samt klare procedurer for lokal medbestemmelse og medejerskab kan vi skabe langt mere opbakning til solceller og vindmøller på land. Men det får man altså ikke med de signaler, der er afsendt fra regeringen, afslutter Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd foreslår desuden, at der oprettes en vejledningsenhed med en vidensbank med de gode eksempler på at skabe opbakning til nye vedvarende energianlæg. Dertil skal enheden kunne vejlede lokalsamfundene om bl.a. lokale energifællesskaber.
Landdistrikternes Fællesråds detaljerede model for firdobling af produktionen af vedvarende energi er tilgængelig på organisationens hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPresse- og kommunikationsansvarligLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Udfordringer med finansiering i landdistrikterne bremser bosætning og erhverv5.2.2025 08:56:53 CET | Pressemeddelelse
Trods en god samfundsøkonomi og rekordhøj beskæftigelse, så er der store geografiske forskelle i landets udvikling og vækst, herunder i adgangen til finansiering. Finansiering af boliger er fortsat en stor udfordring i landdistrikterne, og samtidig er der en række erhverv, som ikke kan få finansieret deres erhvervslokaler. Det er ikke acceptabelt, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Boligejere i landdistrikterne snydes for tilbagebetaling af boligskat – minister kaldes i samråd14.1.2025 09:30:24 CET | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund kaldes i dag i samråd om boligejere, der i årevis har betalt for meget i boligskat. Borgerne kan helt urimeligt ikke få deres penge tilbage, fordi skattevæsenets IT-system fejler, og de kan ikke klage over afgørelsen hos Vurderingsstyrelsen. Problemet er langt overvejende i landdistrikterne, hvor ejendomsvurderingerne har været for høje i forhold til de reelle ejendomspriser, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikterne: Lynhurtigt bredbånd på vej, men reduceret pulje bremser udrulningen18.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
I årevis har adresser i hovedstadsområdet fået markant større tilskud fra bredbåndspuljen sammenlignet med adresser i landdistrikterne. Men i år er det primært landdistrikter og øer, som får glæde af midlerne, ligesom der gives et større tilskud til disse områder, hvor behovet netop er størst. Det glæder Landdistrikternes Fællesråd, som dog bemærker, at puljen er oversøgt, og at der er behov for flere midler fremover.
Landdistrikternes Fællesråd står sammen med borgmestre om ny udligningsreform12.12.2024 06:31:00 CET | Pressemeddelelse
I dag samles borgmestre og kommunaldirektører fra 40 af landets kommuner samt økonomiministeren til Landdistrikternes Fællesråds topmøde om en ny tilskuds- og udligningsreform. En reform, der skal rette op på en massiv skævhed i kommunernes økonomi, og som har afgørende betydning for borgernes velfærd.
Presseinvitation: Landdistrikterne samler borgmestre og økonomiministeren til topmøde om kommunernes økonomi9.12.2024 09:24:54 CET | Presseinvitation
Landdistrikternes Fællesråd holder topmøde torsdag d. 12. december 2024 kl. 09:30 om en gentænkning af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum