Tænketanken Prospekt

Anerkendt dannelsestænker ny seniorrådgiver i Tænketanken Prospekt

Del

Tænketanken Prospekt opruster på uddannelse, dannelse og medborgerskab. Det sker, når Danmarks nye værdipolitiske tænketank knytter Thomas Aastrup Rømer til tænketankens Program for medborgerskab og samfundspolitik.

Thomas Aastrup Rømer er ph.d. og pædagogisk filosof. Han er internationalt anerkendt som en af Danmarks førende dannelsesteoretikere. Han har desuden gennem flere år været en vægtig stemme i den danske uddannelsesdebat.

I uddannelsesdebatten har han markeret sig som en velartikuleret modstander af en udvikling i uddannelsessystemet, som systematisk har prioriteret tests og målstyring på bekostning af medborgerlig dannelse.

”Jeg kommer i høj grad til at beskæftige mig med det, man kan kalde ’læringsrevolutionen’. Da skolereformen gik fra undervisning til læring, så tabte man kundskaberne på gulvet. Det har skadet folkeskolen enormt. De sidste mange års fokus på tests og målbarhed har i virkeligheden kun forværret situationen”

Thomas Aastrup Rømer er fhv. lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), men blev afskediget som følge af sin kritik af DPUs rolle i udviklingen Danmarks uddannelsespolitik. I Tænketanken Prospekt skal Thomas Aastrup Rømer arbejde med analyser af uddannelsessystemets udfordringer samt mulighederne for et øget fokus på medborgerskab og dannelse.

”Dannelse er vendt tilbage som et begreb i den offentlige debat. Men den er presset i uddannelsessystemet, som stadig er præget af konkurrencestatens tænkning. Det er stærkt problematisk. I konkurrencestatens pædagogik erstatter man borgerens frihed med en opportunistisk individualisme: Vi gør op med fortiden, og så bliver fremtiden til tvang. Alt det efterlader os ensomme.”

Programleder for Program for medborgerskab og samfundspolitik, Christian Egander Skov byder Thomas Aastrup Rømer velkommen:

”Vi er meget glade for at have Rømer med ombord på Prospekt. Skole og dannelse er det fundament, alt andet bygger på, og Rømer er en af vores skarpeste analytikere af den triste udvikling i vores uddannelsessystem gennem de sidste mange år. Han har også et skarpt blik for det borgerlige Danmarks rolle i den udvikling, som er uhyre relevant for vores fokus.”

Ifølge Christian Egander Skov er det ambitionen at etablere et program for dannelse og pædagogik i regi af Tænketanken Prospekt: ”Udbygningen af den indsats kræver naturligvis, at vi er i stand til at rejse midler til det. Men det er et helt klart fokus for os. Med Rømers viden, indsats og netværk har vi et godt fundament at bygge på, så nu går vi videre med næste skridt.”

Kontakter

Thomas Aastrup Rømer f. 1963. Lektor i pædagogisk filosofi ved DPU 2008-2023, medlem af bestyrelsen i Nordic Network for Philosophers of Education. Aastrup Rømer har modtaget flere priser for sit arbejde med pædagogik og dannelse. Han er forfatter til en lang række bøger, bl.a. I skolereformens kølvand (2023) Skolens formål: dannelse, splittelse og uniformativering (2022) samt Pædagogikkens to verdener (2015)

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Nyt notat: Demokratiets lovmaskine er defekt3.6.2024 11:59:36 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, peger adjungeret rådgiver, ph.d. Morten Jarlbæk Pedersen, på afgørende problemer ved lovgivningsprocessen. Den politiske debat i de senere år viser, at vi har problem. Det drejer sig om måden, hvorpå folkestyret lovgiver. Selvom spørgsmålet kan virke teknisk, er en sund lovgivningsproces en integreret del af et velfungerende folkestyre. Morten Jarlbæk Pedersen introducerer til problemet med vores ”defekte lovmaskine” og hvad det betyder for vores demokratiske proces. I notatet peges der på følgende: I den demokratiske retsstat er der regler og procedurer for, hvordan beslutninger skal tages. Det sikrer inddragelse, det sikrer lydhørhed, det sikrer, at man overvejer konsekvenserne af beslutningerne. Den offentlige debat har vist, at demokratiets lovmaskine ikke er velsmurt. Det er ikke nok at se på forholdet mellem medier og politikere eller udelukkende på vilkårene for Christiansborg-politik. Debatten må også handle om lovgivningsproces, embedsv

Ekstra fokus på at fastholde den etiske refleksion31.5.2024 09:25:07 CEST | Pressemeddelelse

Freja Cæcilie Petri Bondgaard er uddannet teolog fra Aarhus Universitet (2021) med baggrund i og interesse for etik. Freja har tidligere været ansat som akademisk medarbejder hos Det Etiske Råd (Nationalt Center for Etik) og har senere arbejdet som freelancer inden for kommunikation og journalistik. Freja Cæcilie Petri Bondgaard tiltræder 1. juni 2024 som projektkonsulent i Tænketanken Prospekt med fokus på udarbejdelse af undervisningsmaterialer, facilitering af debatarrangementer og gennemførelse af podcasts om flere af sundhedsetikkens helt aktuelle emner: fertilitet, abort, aktiv dødshjælp og organdonation. Direktør i Tænketanken Prospekt Søren Peter Hansen glæder sig over ansættelsen af Freja Cæcilie Petri Bondgaard og udtaler i den forbindelse: ”Freja har foruden sit virke som kulturskribent og anmelder for diverse dagblade (Kristeligt Dagblad, POV. International etc.) deltaget aktivt i den offentlige debat særligt inden for en række etiske emner, hvor hun forsøger at skabe oplys

Nyt notat: Nedvurdering af omsorgsarbejdet er et reelt problem24.5.2024 11:43:21 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt argumenterer rådgiver Alexander Sokol for, at det er et reelt problem, at værdien af omsorgsarbejdet overses i vores offentlige samtale. Baggrunden for notatet er, at diskussionen om omsorgsarbejdets værdi er blevet et centralt emne i den offentlige debat - senest med den feministiske debattør Emma Holtens bog Underskud, der for alvor har gjort emnet relevant. Sokol argumenterer i notatet for at: • Det er et reelt problem, at værdien af omsorgsarbejdet nedvurderes i det moderne samfund. • Nedvurderingen skyldes bl.a. de moralske konklusioner, der ofte drages af økonomisk teori • Nedvurderingen af omsorgsarbejdet er et kollektivt valg baseret på mangelfulde filosofiske, økonomiske og politiske argumenter • Bedre argumenter vil føre til et bedre, mere omsorgsfuldt og mere retfærdigt samfund. • Opmærksomhed på nedvurdering af omsorgsarbejde har relevans udover feminismen, fordi det også vedrører nedprioriteringen af familiers vilkår i almindelighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye