Truslerne mod energisystemet kræver øget samarbejde
En sikker energiforsyning er helt afgørende for forbrugere og erhvervsliv. Det øgede trusselsniveau i Europa kræver, at samarbejdet mellem myndigheder, energisektoren og Forsvaret bliver styrket for at forhindre sabotage og cyberangreb. Det er blandt hovedbudskaberne ved Energipolitisk Konference, der bliver afholdt i dag af DI Energi og Green Power Denmark og samler over 300 deltagere i Industriens Hus i København.
Energisektorens fornemste opgave er at levere sikker og stadig grønnere energi, og den opgave er udfordret. På grund af den skærpede sikkerhedspolitiske situation i Europa, er det nødvendigt med nye samarbejdsrelationer, så vi også i fremtiden kan have verdens højeste leveringssikkerhed af strøm.
- Vores energisystem bliver stadig mere decentralt med mere lokal produktion af grøn strøm på land og hav. Vi skal sikre, at denne kritiske infrastruktur er sikret også i fremtiden, og derfor skal vi øge vores samarbejde for at imødegå cybertruslen og truslen om sabotage, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
På en konference i Industriens Hus sætter DI Energi og Green Power Denmark fokus på de sikkerhedsmæssige udfordringer for energisektoren i lyset af et øget sikkerhedspolitisk trusselsniveau i og omkring Danmark. På konferencen taler hjemlige eksperter og repræsentanter fra NATO, som kan belyse truslen, virksomheder fra energi- og forsvarsbranchen, som arbejder direkte med truslen, og en række folketingspolitikere, som skal forholde sig til myndighedernes respons på truslen.
- Erhvervslivet og almindelige forbrugere har krav på, at vi samarbejder – mellem energi- og forsvarsbranche og mellem myndigheder og virksomheder – for at sikre, at energien altid flyder, også selv om sikkerheden udfordres. Vi har gode erfaringer med at håndtere cyberangreb, og vi skal udnytte disse erfaringer til også at fremme arbejdet med at sikre infrastrukturen, siger Troels Ranis, direktør i DI Energi.
Arbejdet med at sikre energiinfrastrukturen er et anliggende, der gælder for alle lande i Europa, og derfor skal opgaven løses med vores naboer og i de alliancer, Danmark er del af.
- Europa bliver stadig mere forbundet, og energien flyder på tværs af grænserne. Derfor skal vi samarbejde med vores allierede. NATO er en oplagt samarbejdspartner, som kan være med til at sikre og monitorere den kritiske europæiske energiinfrastruktur, siger Kristian Jensen.
- Vi kan se, at den danske energiinfrastruktur er genstand for øget udenlandsk opmærksomhed, og vi skal koordinere på tværs for at opnå et stærkere forsvar både digitalt og fysisk, siger Troels Ranis.
Kontakter
Ditte Rieland, presserådgiver i DI
3377 4951
2246 7822 (Mobil)
dirh@di.dk
Claus Kaae-Nielsen, senior presserådgiver i Green Power Denmark
35 30 04 02
23 32 68 29 (mobil)
ckn@greenpowerdenmark.dk
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Ny rapport anbefaler regeringen at sætte 2035-mål for produktion af grønne brændstoffer6.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den globale skibs- og luftfart skal gøres markant grønnere, og Danmark har unikke muligheder for at bistå med dette. Derfor kommer Green Power Denmark nu med fire anbefalinger, der kan reducere udledningerne fra de to sektorer. DI og Danske Rederier er medafsender af rapportens anbefalinger.
Grøn energi er billigst, men det har aldrig været dyrere at sætte vindmøller og solceller op30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi står i en omstillingskrise, der kan få betydelige konsekvenser for både vores forsyningssikkerhed og klimaet. Alligevel blev der sidste år opstillet langt færre vindmøller og solceller end nødvendigt for at nå det politiske mål om en firedobling af vedvarende energi på land. Det skyldes særligt, at de politisk bestemte omkostninger for at opstille sol og vind er steget eksplosivt de seneste seks år, viser en analyse fra Green Power Denmark.
Der blev stillet 12 nye vindmøller op sidste år28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Væksten i antallet af solceller og vindmøller på land er stort set gået i stå. Sidste år blev der stillet 12 nye vindmøller op – de 11 i samme vindmøllepark. Det har øget kapaciteten for vindmøller på land med én procent. For solceller steg kapaciteten med 16 procent. Samlet er vi meget langt fra ambitionen om at gøre os fri af fossile brændsler, konstaterer Green Power Denmark.
New Partnership with Ukrainian Wind Association to Boost Country’s Green Transition and Ensure Energy Security8.4.2025 10:52:16 CEST | Pressemeddelelse
The Danish and Ukrainian wind industry associations are establishing a strategic partnership to significantly expand wind energy in war-torn Ukraine. By signing a joint declaration, the two organizations aim to strengthen the country’s energy security and support its green transition.
Nyt partnerskab med Ukraines vindbranche skal booste landets grønne omstilling og sikre forsyningssikkerheden8.4.2025 10:52:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske og ukrainske brancheforeninger for vindenergi etablerer et strategisk samarbejde om at udbygge meget mere vindenergi i det krigshærgede Ukraine. Sammen har de underskrevet en fælles erklæring, der også har til hensigt at styrke landets forsyningssikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum