Erhvervshus Hovedstaden

JJ X-Ray tjener penge på grundforskning og eksport af måleudstyr

Del

Den danske højteknologiske ingeniør- og udviklingsvirksomhed JJ X-Ray er det gode eksempel på, at det kan lade sig gøre at tjene penge på grundforskning med eksport af avanceret måleudstyr, der bruges af forskere verden over i arbejdet med røntgen- og neutronstråling, når materialer og molekyler skal studeres og optimeres. På 2 1/2 år er virksomheden fordoblet både i omsætning og i antallet af medarbejdere. Alt, hvad virksomheden udvikler af avancerede optik- og mekaniksystemer til verdens førende røntgensynkrotroner og neutronkilder, bliver solgt til udlandet, fx Tyskland, Kina og i særdeleshed USA.

Borgmesterbesøg
: JJ X-Ray, der er noget nær verdensmester i at levere optik- og mekaniksystemer til røntgen- og neutronkilder til forskningsmiljøer i udlandet, har haft besøg af Rudersdal Kommunes borgmester Ann Sofie Orth og erhvervschef Bjørn Engsig sammen med Erhvervshus Hovedstadens adm. direktør Katrine Paaby Joensen, konsulentchef Flemming Troelsen og forretningsudvikler Per Striegler. De kom for at høre historien om den innovative danske virksomhed, der skaber nye danske arbejdspladser med eksport af højteknologiske produkter. Erhvervshus Hovedstaden

JJ X-Ray blev grundlagt i Kgs. Lyngby i 1996 og har succes med at designe, producere og eksportere avancerede videnskabelige måleinstrumenter og optikløsninger inden for røntgen- og neutronforskning til fx det svenske forskningscenter ESS og den svenske synkrotron MAX IV i Lund. Regnskabet fra 2022 dokumenterer en positiv bundlinje med et årsresultat på 3,27 millioner kroner kontra forrige på 1 million kroner. Derudover er egenkapitalen for JJ X-Ray opgjort til 8,97 millioner kroner. Virksomheden er langt fremme med en ny type linser, hvor diamanter benyttes som materiale til røntgenlinser, og det kan ifølge stifteren og direktøren Christian Mammen få afgørende betydning for udviklingen af firmaet, der i dag beskæftiger 26 fuldtidsansatte med ti forskellige nationaliteter på firmaadressen i DTU Science Park i Rudersdal Kommune.  

”Vi har skabt vækst gennem eksport og fordoblet antallet af medarbejdere i løbet af de sidste 2 ½ år. Vores strategiske vækstambition er at vokse med 10-12 % om året ved at levere innovative måleudstyrsprodukter til forskningsmiljøer blandt andet på Big Science anlæg i Europa. Det er vigtigt for firmaets udvikling og drift, at vi har ansat de rigtige medarbejdere, så vi er mindre sårbare i en tid med mangel på og stor efterspørgsel efter ingeniører, maskinkonstruktører, værktøjsmagere og finmekanikere”, fortæller Christian Mammen, der selv har en ph.d. i røntgenfysik fra Københavns Universitet.

Fik nye redskaber til at lede en virksomhed med vokseværk    
I efteråret 2022 havde Christian Mammen brug for ny indsigt og inspiration til at være leder i en virksomhed med vokseværk. Han hørte om ledelsesprogrammet Trends & Ledelse i Erhvervshus Hovedstaden, som han søgte og fik et økonomisk tilskud til. Forløbet gav ham nye ledelsesværktøjer samt selvindsigt i egne styrker og svagheder som leder.

”Da vi voksede fra 13 til 26 medarbejdere sidste år, følte jeg mig motiveret til at få inspiration til at lede en virksomhed i vækst. Som uddannet ingeniør havde jeg ikke fået undervisning i at lede andre mennesker. Så jeg blev glad, da forretningsudvikler Per Striegler fra Erhvervshus Hovedstaden ringede og spurgte, om jeg kunne tænke mig at få uvildig og professionel ledelsessparring. Jeg takkede ja og har fået værktøjer til løbende at fortælle alle medarbejderne om retningen for forretningen og styrke os i at blive mere rentable i alle hjørner af vores produkter”, understreger Christian Mammen.   

Det bedste råd, som Christian Mammen gerne vil give videre til andre ejerledere med en teknisk og naturvidenskabelig baggrund, er at opsøge sparring om ledelse via Erhvervshus Hovedstaden:

”Jeg har haft stor glæde af ledelsessparring fra Erhvervshus Hovedstaden. Hvis du ikke selv har en uddannelse inden for ledelse, er noget af det vigtigste, at du indser, at du ikke kan alting selv og har brug for professionel hjælp og sparring af en uvildig og professionel sparringspartner med mange års teoretisk og praktisk erfaring inden for ledelse. Som ejerleder og direktør skal du kunne uddelegere og slippe kontrollen. Jeg bruger også mit netværk fra de ledelsesforløb, jeg har været på hos Erhvervshus Hovedstaden, og det er guld værd”, slutter Christian Mammen.

Rudersdal Kommunes borgmester Ann Sofie Orth glæder sig over, at JJ-X-Ray ligesom 179 andre virksomheder i Rudersdal Kommune har gavn af den hjælp, der findes i Erhvervsfremmesystemet. Det betyder, at Rudersdal er en af de kommuner i Region Hovedstaden, hvor flest virksomheder har taget imod erhvervsfremmetilbud via Erhvervshus Hovedstaden. Og den samme tendens ses i første halvdel af 2023.  H

”Grundstenen i vores erhvervsstrategi er, at vores lokale virksomheder kan få kvalificeret professionel sparring om forretningsudvikling inden for fx ledelse, grøn omstilling, digitalisering og internationalisering af Erhvervshus Hovedstaden. Vi er meget glade for samarbejdet om at skabe optimale rammer for vores erhvervsliv, så virksomhederne trives, udvikler sig og skaber nye arbejdspladser i kommunen”, udtaler Rudersdal Kommunes borgmester Ann Sofie Orth og tilføjer: ”Og jeg tror, at de målrettede erhvervstilbud er en del af forklaringen på, at mange virksomheder i Rudersdal Kommune klarer sig godt”.

I den nationale undersøgelse af lokale erhvervspræstationer fra marts 2023 er Rudersdal nummer et i Nordsjælland pga. virksomhedernes præstation inden for bl.a. produktivitet og eksport.

”Rudersdal Kommune gør meget ud af at formidle de mange muligheder for sparring, og via erhvervspaneler kommer Rudersdal Kommune tæt på virksomhedernes efterspørgsel efter erhvervsfremmetilbud. Jeg er særlig glad for, at vi har skabt tilbud, som er relevante for både iværksættere og etablerede virksomheder, og at alle brancher får gavn af tilbuddene, også inden for detailhandel, som er så væsentlig for liv i bymiljøerne”, slutter borgmester Ann Sofie Orth.

Kontakter

Billeder

Om Erhvervshus Hovedstaden

I Erhvervshus Hovedstaden hjælper vi hvert år mere end 5.000 små- og mellemstore virksomheder med at skabe vækst og styrke deres udviklingspotentiale gennem uvildig sparring, specialiseret vejledning, workshops og programforløb. Vi hjælper virksomhederne med omstilling inden for fx bæredygtighed, internationalisering, digitalisering og innovation, som er nødvendig for at styrke deres konkurrenceevne og forretningsmuligheder både lokalt og globalt. Læs mere på www.ehhs.dk 

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye