Erhvervshus Hovedstaden

2023: Rekordstort antal SMV’er i Hovedstadsregionen havde brug for hjælp til at undgå konkurs

Del

Antallet af konkurser på landsplan var i 2023 det højeste i 13 år. Og det kunne mærkes hos Early Warning i Hovedstadsregionen, der fra 2022 til 2023 oplevede en stigning i henvendelser fra kriseramte virksomheder på 100%. Et tydeligt tegn på, at de små og mellemstore virksomheder stadig kæmper med efterslæbet fra coronalån og udskudt moms.

Early Warning, der administreres af Erhvervshusene, giver gratis sparring til kriseramte virksomheder om, hvordan de enten kan redde deres virksomhed – eller afvikle den med mindst muligt tab. Og i 2023 oplevede programmet på landsplan en rekordstor tilstrømning af virksomheder – og Hovedstadsregionen var den region, der fik flest henvendelser med en stigning på 100% sammenlignet med 2022 – og hele 251% i forhold til 2021. De virksomheder, der henvender sig, kommer primært fra videnservice, serviceindustrien, detailhandel og bygge og anlæg. Det understreger behovet for en regional indsats, som programmet forventes at fortsætte med i 2024, da de første uger af 2024 viser, at antallet af henvendelser på landsplan er på samme høje niveau som i 2023.

”Den voldsomme stigning i antal af henvendelser er uden tvivl en direkte konsekvens af de lån med udskudt moms, som mange virksomheder tog under pandemien, og som de nu har svært ved at tilbagebetale,” lyder det fra Peter Bausager, forretningsudvikler i Erhvervshus Hovedstaden og en del af Early Warning-tilbuddet.

Fordelingen af brancher der har søgt mest hjælp i 2021-2023 i Hovedstadsregionen:

  • Videnservice: 32%
  • Serviceindustrien: 15,7%
  • Detailhandel: 13,6%
  • Bygge og anlæg: 8,8%

Langt hovedparten af virksomheder, som henvender sig til Early Warning, bliver videreført, men også antallet af konkurser her har været i markant vækst. I 2023 blev 326 af de virksomheder, som Early Warning hjalp på landsplan, begæret konkurs. Konkurstallene var 214 i 2022 og 172 i 2021. Antallet af konkurser ifølge Danmarks Statistik var 3.078 i 2023 og det højeste i 13 år.

Baisikeli fik hjælp til kontrolleret konkurs 

En af de virksomheder, der har haft glæde af Early Warning, er Baisikeli, med hovedkontor i Slangerup, der indsamler, sælger og reparerer nye og brugte cykler og lejer cykler ud. Under pandemien tog Baisikeli imod regeringens tilbud om at udskyde momsindbetalingerne, og i marts 2022 fik virksomheden 12 måneder til at betale den udskudte moms tilbage til Skat. Det var Baisikeli ikke i stand til; virksomheden havde stadig faste udgifter som fx husleje og løn. En beslutning skulle træffes hurtigt, hvis ikke virksomheden skulle ende som insolvent og uden mulighed for genrejsning. Efter at have været i dialog med flere juridiske rådgivere ringede indehaver af Baisikeli Niels Bonefeld til Early Warning, og sammen blev de enige om, at Niels selv skulle indgive sin konkurs. Det skete i august, og med hjælp fra Early Warning, og med velvillighed fra banken, var det muligt for Niels at købe boet tilbage gennem et såkaldt kontrolleret salg. Dermed blev alle parter, der havde pant i virksomheden dækket, og det samme gjorde alle udgifter i forbindelse med konkursen. Og i dag har Niels genetableret sin virksomhed i en slankere og sundere udgave.

Kontakter

Links

Om Erhvervshus Hovedstaden

I Erhvervshus Hovedstaden hjælper vi hvert år mere end 5.000 små- og mellemstore virksomheder med at skabe vækst og styrke deres udviklingspotentiale gennem uvildig sparring, specialiseret vejledning, workshops og programforløb. Vi hjælper virksomhederne med omstilling inden for fx bæredygtighed, internationalisering, digitalisering og innovation, som er nødvendig for at styrke deres konkurrenceevne og forretningsmuligheder både lokalt og globalt. Læs mere på www.ehhs.dk 

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye