Fødevarestyrelsen kontrollerer aflivning af dyr i grise- og kvægbesætninger
Syge dyr skal aflives med omtanke. Fødevarestyrelsen kontrollerer nu, om besætningsejere og medarbejdere afliver grise og køer korrekt. Formålet er at spare dyrene for unødige lidelser.
Når en gris eller ko bliver syg eller svækket og må aflives ude i besætningen, så stiller dyrevelfærdsloven krav til ejeren om at gøre det med mindst mulig lidelse. Derfor er der regler om, at besætningsejeren har procedurer, instruerede medarbejdere og tilgængeligt udstyr til at klare opgaven, også når den opstår akut.
- Når et dyr bliver aflivet, skal det være bedøvet, så det ikke kan føle smerte. Derfor er det vigtigt, at både besætningsejeren og medarbejderne kan se, hvornår et dyr er blevet tilstrækkeligt bedøvet og i øvrigt er forberedt på opgaven, når den pludseligt opstår, siger enhedschef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen indleder nu stikprøvekontrol af aflivninger af dyr i store og mellemstore besætninger med grise og kvæg. Hvis ejer eller medarbejdere selv udfører aflivning, vil Fødevarestyrelsens tilsynsførende bl.a. kontrollere personalets procedurer og instrukser samt aflivningsudstyret. Der skal nemlig være tilgængeligt og funktionsdygtigt aflivningsudstyr, så ejer eller medarbejdere kan skride til aflivning, når det er nødvendigt for at spare dyret for lidelse. Som et sidste kontrolpunkt kontrollerer Fødevarestyrelsen faciliteter til opbevaring af døde dyr. De kan være bærere af smitsomme sygdomme. Derfor skal døde dyr være kapslet inde indtil de bliver afhentet, så skadedyr og ådselædende dyr ikke kan komme til dem.
- Der er en betydelig risiko for, at dyrene kommer til at lide, hvis ejer eller medarbejdere ikke er forberedt på aflivningen af en specifik type dyr. Derfor er kompetencer, procedurer og udstyr vigtige for at sikre en hurtig og human aflivning, siger Christian Strøyer.
En aflivningskontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte i 2010, viste, at besætningsejerne havde strammet op i forhold til 2008. Siden har landbrugsorganisationerne fulgt op med kampagner og vejledning, og Fødevarestyrelsen følger nu op med kontrol og vejledning i en kampagne med stikprøvekontroller, der løber året ud.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum