Fugleinfluenza i fjerkræbesætning på Lolland

Del

Fødevarestyrelsen afliver i dag godt 25 høns og ænder i en hobbybesætning nær Sakskøbing efter fund af fugleinfluenza

En mindre fjerkræbesætning ved Sakskøbing med omkring 25 høns og ænder er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen afliver dyrene i dag. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Fugleinfluenza smitter kun meget sjældent mennesker.

Zoner skal inddæmme smitte

Smitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone samt en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

I beskyttelseszonen er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse, og fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle.

I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet. 

Mulige eksportbegrænsninger

Når der er fugleinfluenza i en fjerkræbesætning, bliver EU og de danske ambassader straks informeret om udbruddet. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil, men mange lande uden for EU lukker for deres import af danske æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder i mindst tre måneder.

’Udbruddet viser, at fjerkræejere stadig skal være yderst opmærksomme på smittebeskyttelse. Og vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne, herunder tager ansvar for at beskytte deres fjerkræ mod smitte fra vilde fugle. Det kan man for eksempel gøre ved at holde sit fjerkræ inde eller overdække deres udeområder', siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.

Råd og regler

Sygdommen kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle og blive bragt ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man rengør sine støvler, inden man går ind til fuglene.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen. Udbruddet med fugleinfluenza er det sjette siden årsskiftet. Allerede i år er tæt ved 100.000 stykker fjerkræ, fordelt på flere besætninger, aflivet på grund af fugeinfluenza

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Læs mere

Se om du bor i en zone

Se reglerne i zonerne

Aktuel situation, fugleinfluenza i Danmark

Bekendtgørelse om det aktuelle udbrud

Kontakter

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye