KL

KL: Kirkers vetoret til at bekæmpe vindmøller hører fortiden til

Del

I en tid, hvor vi aldrig har haft mere brug for grøn strøm, lægger regeringen op til, at kirkers stifter kan nedlægge veto over halvdelen af landets areal. KL opfordrer kraftigt til et opgør med kirkers særret mod opførelse af vindmøller.

På trods af store ambitioner, går det langsomt med at få rullet den grønne strøm ud til danskerne. Det betyder, at der snart skal ske noget drastisk, hvis Folketinget skal nå sit mål om at firedoble den samlede elproduktion fra vindmøller og solceller inden 2030.

Alligevel lægger regeringen nu op til, at kirkers stifter med den nye planlov får ret til at nedlægge veto over halvdelen af de danske arealer.

Nye kort fra KL på baggrund af tal fra Kirkeministeriet viser, at kirkers stifter med den nye lov kan nedlægge veto mod al vedvarende energi inden for en kilometers afstand fra en kirkebygning. For vindmøller på 250 meter har kirkernes stifter vetoret op til to kilometer fra kirkens arealer. Det svarer til halvdelen af Danmarks samlede areal.

”Det siger sig selv, at det ikke er en gangbar vej, at regeringen lægger op til at give kirker vetoret til at bekæmpe vindmøller over halvdelen af landets areal. Særligt nu, hvor det er afgørende at sikre momentum i den grønne omstilling, er det i den grad på tide at få stoppet kirkers særret mod opførelse af vedvarende energi. Derfor har vi også sendt et fælles brev til kirkeministeren og klimaministeren, hvor vi kraftigt opfordrer regeringen til at overveje konsekvenserne af lovforslaget, der netop har været i høring,” siger Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Mangler konkrete initiativer fra regeringen

Det er første gang, der fastsættes en konkret afgrænsning af, hvor store arealer kirker kan bestemme over.

”Kirkers konkrete særret er stort set dét eneste konkrete initiativ, vi har set fra regeringen, siden kommunerne for halvandet år siden blev bedt om at firedoble grøn strøm på land. En ret som tilmed spænder ben for den grønne omstilling og hører fortiden til,” slår Birgit S. Hansen fast og fortsætter:

”Der er faktisk flere statslige love og nationale interesser, der forhindrer, at vi hurtigst muligt får markant flere solceller og vindmøller. Derfor skal der nye og bedre rammer til, hvis kommunerne skal stå på mål for Folketingets energimål. Og her er kirkers vetoret et stort skridt i den forkerte retning.”

Kontakter

Om KL

KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.

Læs mere: www.kl.dk

Følg pressemeddelelser fra KL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum