Københavns Professionshøjskole

Sundhedsuddannelser skal være mere fleksible

Del

KP-dekan Randi Brinckmann har siddet med i regeringens Robusthedskommission på sundhedsområdet og glæder sig især over kommissionens nytænkning på sundhedsuddannelserne

Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)
Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)

Regeringens Robusthedskommission har mandag præsenteret en række anbefalinger til, hvordan vi som samfund sikrer mere personale i sundhedsvæsenet. Et af kommissionens 16 medlemmer er Randi Brinckmann fra det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole, hun har haft en særlig ekspertrolle i forhold til uddannelsesområdet.

”Vi må nok indrømme, at vores uddannelsessystem på sundhedsområdet er lidt for stift i forhold til de behov som kendetegner sundhedsvæsenet i dag. Vores studerende er grundlæggende glade for kvaliteten af deres uddannelser, men der er ikke meget plads til fleksibilitet og nytænkning på tværs af uddannelserne i den måde i den måde de er bygget op. Her kommer kommissionen med en række bud på, hvordan man skaber alternative uddannelsesveje”, forklarer Randi Brinckmann.

Et af områderne er bedre muligheder for at skifte uddannelse inden for sundhedsområdet. Hvis man f.eks. zoomer ind på landets sygehuse og hospitaler, så viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, at der er ca. 116.000 fuldtidsansatte. En meget stor andel af dem er uddannet fra landets professionshøjskoler – kliniske diætister, sygeplejersker, bioanalytikere, radiografer, fysioterapeuter. Men hvis en sygeplejerske f.eks. gerne vil skifte profession inden for sundhedsområdet og være jordemoder, så skal vedkommende starte helt forfra i uddannelsessystemet.

”Her lyder en af anbefalingerne, at der skal være mulighed for praktik i videreuddannelsen, så man kan uddanne sig til en anden sundhedsfaglig profession via videreuddannelsessystemet. Det giver virkelig god mening. Det skaber nye karriereveje inden for sundhedsvæsenet, som kan være med til at fastholde de dygtige professionelle. Hvis man skal være på arbejdsmarkedet i 40-50 år, så er der ikke noget at sige til, at nogle sundhedsprofessionelle gerne vil udfordres på andre måder – uden at de så skal starte helt forfra med 3,5 år på SU”, siger Randi Brinckmann.

Flere fælleselementer

En anden af kommissions anbefalinger lyder på, at der skal være en større andel af fælleselementer på tværs af sundhedsuddannelserne. Hvis man f.eks. læser til radiograf, men et stykke inde i uddannelsen finder ud af, at man hellere vil være bioanalytiker eller sygeplejerske, så skal det være nemmere at skifte uddannelse.

”På sygeplejerskeuddannelsen er det knap hver femte studerende, der falder fra inden for det første studieår. Men en del af dem er jo stadig meget interesserede i sundhedsområdet, så hvis vi gør det mere smidigt at skifte til en beslægtet uddannelse, så behøver de ikke at starte helt forfra. Og i sidste ende vil det betyde, at flere gennemfører en sundhedsuddannelse”, forklarer Randi Brinckmann.

Hun havde håbet på, at Robusthedskommissionens medlemmer også var blevet enige om konkrete anbefalinger til mere simulation på sundhedsuddannelserne. Blandt andet inspireret af Københavns Professionshøjskoles Praksis- og Innovationshus på Nørrebro. Det ville kunne give dimittenderne bedre færdigheder og mindske det såkaldte ”praksischok”, som fx mange nyuddannede sygeplejersker oplever.

”Jeg mødte egentlig ret stor interesse fra de andre kommissionsmedlemmer. Men det er jo ikke en gratis løsning med mere simulationsudstyr, og mere simulationsundervisning, og derfor blev det desværre ikke til en konkret anbefaling. Det ærgrer mig, når vi ved at netop simulationsundervisning kan styrke de praktiske færdigheder. På Københavns Professionshøjskole ofte får besøg fra andre europæiske lande, der vil høre nærmere om vores brug af simulation. Senest var det norske Kunnskabsdepartement på inspirationstur med en stor delegation”, siger Randi Brinckmann.

Nu havner de samlede anbefalinger på sundhedsminister Sophie Løhdes bord. Og hvis man spørger Randi Brinckmann, så skal sundhedsministeren tage en god lang snak med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, så anbefalingerne kan tænkes med i det kommende reformarbejde på professionsbacheloruddannelserne.

”Disse anbefalinger vil kunne gøre en mærkbar forskel på sundhedsområdet. Men de egner sig ikke til, at politikerne kan vælge lidt hist og her. Det er samspillet og synergien mellem anbefalingerne, der vil kunne rykke noget i vores sundhedsvæsen, der står midt en kritisk rekrutterings- og fastholdelseskrise”, understreger Randi Brinckmann.

For yderligere oplysninger:

Randi Brinckmann, Dekan, rawi@kp.dk, +45 51 63 28 00

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Randi Brinckmann, dekan for det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole
Randi Brinckmann, dekan for det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole
Download
Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)
Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Nyt forskningsprojekt skal forebygge vold og overgreb mod kvindelige stofbrugere18.4.2024 12:20:10 CEST | Nyhed

Forskere fra Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole skal i et nyt projekt med støtte fra Offerfonden se nærmere på, hvordan volds- og seksualforbrydelser mod udsatte kvinder i marginaliserede stofmiljøer bedre kan håndteres og forebygges. For selv om kvinderne i stort omfang udsættes for overgreb, anmelder de dem sjældent og ser ofte volden som selvforskyldt og en selvfølge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye