PLF - Plejefamiliernes Landsforening

Hjerteskærende sag ryster plejefamiliernes fagforening: Nu må kommunerne stoppe med at fjerne plejebørn uden varsel

Del

Plejefamilier boykotter en ny kommuner, der har fjernet anbragt barn uden varsel (Clean cut), og hvor der er alvorlige mangler i sagsbehandlingen.

I sidste uge blev et anbragt barn under to år fjernet fra sin plejefamilie uden varsel. Plejefamilien var få dage forinden indkaldt til møde en eftermiddag med familieplejekonsulenten og andre fagpersoner i Nordfyns kommune, der har haft anbragt den lille dreng hos familien, siden han var få dage gammel.

Mens drengen sov i barnevognen, ankom en pædagog for at passe ham. Det undrede plejeforældrene, der altid har haft drengen med til møder, fordi han har nogle udfordringer og er mest tryg ved dem. Kort efter mødets start meddelte kommunens anbringelsesteam, at de har besluttet at opsige plejefamilien og omgående fjerne barnet. Begrundelsen er blandt andet, at barnet ikke udvikler sig alderssvarende, og at plejefamilien har udvist omsorgssvigt.

Plejefamilien, der har andre anbragte børn i trivsel, bliver chokerede. De er helt uforstående overfor beslutningen og har ikke haft nogen anelse om det drastiske skridt fra kommunens side. Blandt andet har familien netop haft plejebarnet med på sommerferie med kommunens samtykke.

Efter mødet får plejeforældrene mulighed for ganske kort at sige farvel til plejebarnet, der samme eftermiddag bliver anbragt hos en ny og fremmed plejefamilie.

Formand for Plejefamiliernes Landsforening, PLF, Inge Neander, er rystet over, hvordan Nordfyns Kommune brat og brutalt fjerner anbragte børn uden troværdig faglig begrundelse.

”I den konkrete sag er der begået adskillige juridiske fejl, der alle er yderst kritisable. Blandt andet har skift til ny plejefamilie ikke været til høring hos de biologiske forældre, ligesom tilsyn og handleplanen ikke er udført og opdateret. Men en ting er jura, noget andet er de menneskelige konsekvenser for både plejebarnet og plejefamilien,” siger hun.

”Desværre står den ulykkelige sag fra Fyn ikke alene. Derfor er vi nødt til at have socialministeren på banen og få kommunernes svigt af både plejebørn og plejefamilier stoppet en gang for alle. Allerede i dag er der mangel på plejefamilier, og med sådan en fremfærd fra en kommunal arbejdsgiver kan jeg frygte, at det bliver endnu sværere at rekruttere nye plejefamilier i fremtiden,” siger Inge Neander.

Formanden for godt 1.100 danske plejefamilier fremhæver, at børn, der bliver fjernet fra deres trygge og velkendte rammer og anbragt i en fremmed familie, risikerer at blive psykisk skadede og få livslange traumer. Derudover rammer det plejefamilierne hårdt, fordi de på samme tid får en fyreseddel og mister kontakten til et plejebarn, som de holder af og gerne vil støtte i sin fortsatte udvikling.

”Det er utilgiveligt at flytte børn på den måde i Danmark i 2023. Nu har vi orienteret både socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil og medlemmerne af Folketingets socialudvalg om den ulykkelige sag fra Nordfyns Kommune. Vi mangler politisk handling på anbringelsesområdet for at forebygge, at det sker igen,” siger Inge Neander.

I foråret besluttede Plejefamiliernes fagforening at indlede en boykot af en håndfuld kommuner, der enten flytter anbragte børn uden varsel, det såkaldte ’Clean cut’, eller har en yderst vilkårlig og mangelfuld sagsbehandling på anbringelsesområdet.

”Det er yderst beklageligt, at Nordfyns kommune nu kommer på vores røde liste over kommuner, der flytter anbragte børn væk fra deres plejefamilier uden den fornødne faglige hensyntagen til børnene,” siger hun.

Også Randers, Morsø, Norddjurs, Jammerbugt og Assens kommuner er omfattet af en boykot fra plejefamiliernes fagforening. Det betyder blandt andet, at PLF ikke kan anbefale deres medlemmer at indgå nye kontrakter om plejebørn fra de pågældende kommuner.

”Heldigvis har vi et udmærket samarbejde med flertallet af danske kommuner. Det er til gavn for de børn og unge, der har brug for stabile anbringelser i gode plejefamilier. Men seks røde kommuner, der i vores perspektiv overtræder børnenes rettigheder, er seks for mange,” siger Inge Neander.

Cirka 13.500 børn og unge er i dsag anbragt udenfor hjemmet, hvoraf mere end halvdelen er anbragt i landets godt 6.000 netværks- og plejefamilier.

Kontakt: Formand for Plejefamiliernes Landsforening Inge Neander, mobil 26742810

Kontakter

Links

PLF stiftet i 1974 og i 2019 blev vi omdannet til en fagforening. Vi organiserer udelukkende plejefamilier, aflastningsfamilier og netværksplejere. PLF organiserer små 1100 medlemmer på landsplan. PLF  har en omfattende mødeaktivitet med andre centrale aktører på området herunder Socialministeriet og KL. PLF afholder kurser og afvikler netværksmøder over hele landet. Vi sætter en ære i at understøtte vores medlemmer fagligt og altid med bedre forhold for anbragte børn og vores medlemmer for øje.

Følg pressemeddelelser fra PLF - Plejefamiliernes Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PLF - Plejefamiliernes Landsforening

Danmarks plejefamilier vil styrke kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår5.3.2024 13:16:05 CET | Pressemeddelelse

Plejefamiliernes Landsforening, PLF, holder generalforsamling lørdag 9. marts 2024 på Næsbyhoved Skov i Odense, og her er de usikre løn- og arbejdsvilkår for plejefamilier på dagsordenen. Formand for Plejefamiliernes Landsforening Inge Neander peger på det paradoksale i, at godt 800.000 sygeplejersker, pædagoger, lærere og andre offentligt ansatte netop nu forhandler og fornyer overenskomster med stat, regioner og kommuner og dermed kender de deres løn- og arbejdsvilkår for de kommende år. ”Plejefamilierne har et kæmpe ønske om at både politikere og ansatte i kommunernes familieafdelinger ved, hvad faget plejefamilie handler om. Vi oplever stadig politikere, der bliver overrasket over, at vi ikke har en overenskomst. Der er politikere, der syntes, at det er ubehageligt, når vi taler om løn for vores arbejde. Jeg ved virkelig ikke, om det er godt for os at få en overenskomst, men jeg er 100% sikker på, at nogle minimumsrettigheder er altafgørende for at vores fag også eksistere om 10 år

Ny regering – en socialminister, der selv har været plejefamilie. Plejefamiliernes Landsforening (PLF) glæder sig til samarbejdet16.12.2022 13:03:12 CET | Pressemeddelelse

Vi ønsker den nye regering kæmpestort tillykke og ser frem til at møde den nye social- og boligminister, det har vi brug for. PLF er en fagforening af og for plejefamilier. Plejefamilier, der er villige til at gå rigtigt langt for det barn/de børn, de har taget ind i deres familie. Vi har aldrig hørt om plejefamilier, der stopper, fordi de ikke var uddannet godt nok til at være familie for et eller flere anbragte børn, men mange plejefamilier bliver kørt over af dem, der faktisk burde støtte dem.

Plejefamilier bør få del i regeringens inflationspakke2.9.2022 11:14:59 CEST | Pressemeddelelse

PLF oplever et stigende pres blandt vores mange dygtige plejefamilier i Danmark. Udgifterne til fødevarer, brændstof, varme og el etc. er på himmelflugt og har været det længe. Vores plejefamilier modtager et månedligt beløb til dækning af et anbragt barns kost, logi og andre daglige fornødenheder. Dette beløb reguleres normalt én gang årligt. I 2021-2022 steg beløbet med 1,2%. I samme periode steg fødevarerne ifølge tal fra Fødevareministeriet med 10,1%. De fleste plejebørn har et stort behov for at blive kørt til eksempelvis fritidsinteresser, psykolog, speciallæge og særlige skoletilbud. Denne kørsel bliver almindeligvis afregnet med laveste takst. Med de stigende priser er vi nu ved at være der, hvor det koster plejefamilier penge at foretage disse nødvendige køreture. Der var i 2020 ca. 13.500 anbragte børn. Langt over halvdelen af disse boede i plejefamilie. Anbringelse i plejefamilie er den foretrukne form, da man ved, at det er godt for børn at vokse op i en familie. Generelt h

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye