250.000 per abe: Efterspørgslen på makak-aber eksploderer – og mishandlingen følger med
Der er akut mangel på aber som forsøgsdyr i medicinalindustrien, og det betaler naturens langhalede makak-aber i stigende grad for. Både enkeltindividerne og bestanden lider stor nød. Dyrenes Beskyttelse tager kraftig afstand fra mishandling og udryddelse af vilde makak-aber og forlænger sin støtte til at redde dem.
![Klan af makak-aber](/data/images/public/11749177/13700782/d78017a3-8f92-44b6-b8e9-9d7fe0c59f10-w_720.jpg)
Siden 2014 er prisen på en langhalet makak-abe avlet i fangenskab steget med 2000 procent. Avlerne kan ikke følge med, og det har fået den illegale handel til at eksplodere.
Prisen på en makak-abe er helt oppe på omkring 250.000 kroner, fortæller den danske biolog og forsker ved Princeton Universitet i USA, Malene Friis Hansen. Hun er leder af det internationale The Long-Tailed Macaque Project, som arbejder for at afdække og beskytte bestanden af makak-aber.
- De lande, hvor makak-aberne lever, kan ikke møde den store efterspørgsel fra medicinalindustrien fra især Kina, USA og EU. Derfor indfanges aberne i stort omfang fra naturen og certificeres ulovligt som om, de er opdrættet i fangenskab. Her sælges de gennem lokale avlscentre, selvom de bærer dødelige sygdomme og er til fare for folkesundheden, siger Malene Friis Hansen.
Mishandling ud over alle grænser
Makak-aber er verdens mest handlede aber, og når de bliver indfanget og handlet videre, foregår det med stor brutalitet.
- De fanges i net, slås og trædes på. Nogle dræbes uden grund og smides væk som affald. Det er fuldstændig grotesk, hvad de udsættes for. De er ekstremt gode til at tilpasse sig mennesker, og det udnyttes på det groveste. Det er helt igennem bekymrende, at vi tror, vi kan bruge et andet sansende og følende væsen på den måde, siger Anne Sofie Meilvang.
Derudover er det netop blevet afsløret, at et globalt netværk handler makak-aber med direkte henblik på tortur. Aberne bruges blandt andet i sadistiske underholdningsvideoer, hvor købere på internettet kan bestemme, hvad de skal udsættes for. Der forekommer for eksempel bestillinger på at slå aberne ind i en væg eller på at putte dem ned i kogende olie. Det fænomen beskriver BBC på baggrund af en årelang efterforskning.
Alvorligt truet og udryddet i flere områder
På grund af den store efterspørgsel er bestanden af makak-aber alvorligt truet af udryddelse. Arten har siden slutningen af 1980erne været den mest anvendte abeart i biomedicinsk testning, men de seneste to årtier er den blevet indfanget fra naturen i så stort et omfang, at den i 2022 blev erklæret truet på The International Union for Conservation of Natures rødliste.
- Den er allerede forsvundet i flere af de områder, hvor den tidligere levede. Vores lokale samarbejdspartnere har gennem surveys i flere habitatlande fundet meget få eller slet ingen aber. De findes ikke længere i Bangladesh og er lokalt udryddet i Vietnam, Cambodia og Laos, siger Malene Friis Hansen.
Udover at blive brugt i medicinalindustrien og i flere typer underholdningsindustrier er makak-aberne desuden truet af at blive brugt som føde, som kæledyr og af, at deres levesteder ødelægges. Helt generelt er truslerne så store, at selv ikke den tilpasningsdygtige makak-abe kan overleve presset, siger Malene Friis Hansen.
Dyrenes Beskyttelse forlænger sin støtte
Dyrenes Beskyttelse har siden 2021 støttet forskningen i The Long-Tailed Macaque Project og redningsarbejdet i Scorpion Foundations Macaque Rescue Center på Sumatra. Støtten til de to projekter er netop blevet forlænget med to år.
Derudover støtter Dyrenes Beskyttelse fra i år Jakarta Animal Aid Network, der i forbindelse med BBCs efterforskningsarbejde har fået arresteret mishandlere af makak-aber. Netværket arbejder for at rehabilitere aber brugt til underholdning og for at stoppe brugen af makak-aber i underholdningsindustrien.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Anne Sofie C. MeilvangBiolog og projektleder (internationale projekter og forsøgsdyr)
Tlf:81 88 03 70asm@dyrenesbeskyttelse.dkOm Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse ansætter særlig rådgiver fra Finansministeriet4.2.2025 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Thomas Søby tiltræder hos Dyrenes Beskyttelse som chef for Politik, Natur og Dyrevelfærd, hvor han skal være med til at modarbejde det stigende pres på dyrene fra menneskelige aktiviteter.
Danskerne ønsker bedre grisevelfærd, selvom de undervurderer presset på dyrene i staldene23.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne ønsker markant bedre forhold for grisene i det konventionelle landbrug. Men mange tror samtidig, at grisene har det langt bedre, end de i virkeligheden har. Dyrenes Beskyttelse vil bringe danskerne tættere på grisene med ny kampagne.
Travlt år på dyreinternaterne: 8.214 nødstedte dyr fik nyt hjem i 202420.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2024 blev endnu et travlt år for Dyrenes Beskyttelses internater, der i perioder har været fyldt helt op. En bestemt dyregruppe fyldte dog markant mindre end foregående år.
Rekordmange danskere huser nødstedte dyr27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Interessen for at blive plejefamilie for svigtede dyr har aldrig været større. Dyrenes Beskyttelses internater fik hjælp fra knap 2000 familier i år. Særlig en dyreart kom i pleje.
Hjorte ramt af fly og en odder i stuen: 2024 blev opsigtsvækkende for dyreredderne20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De frivillige reddere hos Dyrenes Beskyttelse oplevede lidt af hvert i 2024, da de rykkede ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum